SALAM

buku tetamu

Thursday, January 28, 2010

Cikgu Fadhli dan Cikgu Su








Antara lauk yang dimasak


En3 ni sepatutnya dah lama saya buat.Hari2 terakhir dengan jiran sebelah rumah n Cikgu Su.Actually mereka ni colleague my hubby.Mereka dapat pindah sekolah.As Cikgu Su wish nak jumpa nak datang rumah sebelum dia berpindah,so kami jamu lah makan mereka berdua ni.

Cikgu Fadhli dapat tukar ke Kuantan.Dekat dengan wife dia.Setahun juga dia berulang-alik every week.Cikgu Su pula di Simpang Lima,Bukit Gambir.

Lauk2 ni mula2 saya ingat nak buat 2 jenis je.Tapi,lelama tu jadi banyak pulak.Terkejut juga saya bila dah dihidang.

1.Ikan Talapia sweet n sour
2.Ikan talapia goreng
3.Kerabu Taugeh (paling cepat habis)
4.Tempe dan Jagung muda masak lemak
5.Sambal udang
6.Kari ayam

Kali ni saya just nak bagi resepi kerabu taugeh je.

Bahan-bahan

Taugeh
Cili padi
Cili merah dan hijau dihiris
Udang kering digoreng tanpa minyak
Limau nipis
Kerisik(beli yang dah siap)
Bawang kecil
Bawang merah besar dihiris-hiris
Daun ketumbar dihiris
Garam dan gula

Cara membuatnya

1.Celurkan taugeh(tak perlu lama-lama nanti tak rangup)
2.Cili padi,udang kering,bawang merah kecil ditumbuk
3.Gaulkan taugeh dengan bahan yang sudah ditumbuk
4.Masukkan bawang besar yang dihiris,lada merah dan hijau yang dihiris,kerisik,daun
ketumbar,sedikit garam dan gula serta perahan air limau nipis.
5.Gaulkan hingga rata dan siap untuk dimakan
** kerabu ni sedap dimakan segera.Kalau disimpan lama-lama tak sedap sebab ia akan mengeluarkan air

1 comment:

  1. salam k.umi...
    ape kabar? :)
    wah...sedapnye...
    nak dtg umah k.umi la camni...hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails