SALAM

buku tetamu

Thursday, August 5, 2010

Minum kopi atau teh semasa mengandung

'Elakkan minum kopi atau teh,nanti zat besi susah nak diserap' nasihat jururawat kepada saya...

Ni cerita masa saya mengandung.Sebab HB selalu rendah.10 je..saya memang tak suka makan pil zat besi tu(warna coklat).Tak lalu dibuatnya.Nak muntah pun ada..Mujur juga..saya ambil Salindah..so..HB ok 13.Kopi dan teh juga pantang larang Salindah..so..rata2 mmg tak digalakkan minum kopi an teh..apatah lagi minuman bergas..Jadi,senang cerita,tak payah minum terus..Lagi baik minum susu =).

Ni..saya ade dapat artikel tentang pendapat minum teh dan kopi.Jom baca dan kongsi bersama..


Pendapat tentang apakah boleh minum minuman yang mengandung kafein seperti teh dan kopi selama kehamilan masih bertentangan. Satu pihak menyatakan anda tetap dapat menikmati minuman kafein anda selama anda hamil selama anda tidak menkonsumsi berlebihan. Dan ada beberapa penelitian menemukan bahawa wanita yang mengkonsumsi 300 mg kafein atau lebih dalam sehari, mempunyai resiko tinggi untuk mengalami keguguran. Dan konsumsi kafein yang tinggi akan meningkatkan kemungkinan kelahiran premature atau berat badan lahir rendah.

Walaupun penelitian tentang minuman kafein ini belum mencapai titik kesimpulan untuk batasan berapa banyak yang dapat dikonsumsi, adalah lebih baik bagi ibu hamil untuk mengurangi konsumsi yang mengandung kafein(kopi, teh, soda, coklat atau kombinasinya) sampai 2 gelas sehari saja atau lebih baik menghindari minuman yang mengandung kafein ini.

Hal yang pasti
mengapa sebaiknya anda menghindari minuman yang mengandung kafein ini selama kehamilan anda, karena:

• Kafein akan meningkatkan detak jantung dan metabolisme anda,

• Menyebabkan sulit tidur,

• Perasaan cemas,

• Sakit kepala.

• Merangsang cairan dalam lambung yang menimbulkan rasa panas atau perih (heartburn), Kafein bersifat diuretic sehingga anda akan lebih sering buang air kecil.

• Kafein menyebabkan anda kehilangan kalsium.

• Dan satu hal terpenting mengapa anda sebaiknya menghindari atau mengurangi teh/ kopi anda, karena kafein mereka mengandung phenol yang menyebabkan tubuh sulit untuk menyerap zat besi. Padahal kita tahu zat besi dibutuhkan tubuh anda apalagi selama kehamilan ini.


Jadi dari semua hal diatas kita dapat menilai bahwa
tidak ada nilai nutrisi yang diberikan dari kafein ini buat kehamilan anda, bukan???

Makanan dan minuman apa saja yang mengandung kafein?

Kafein terdapat di kopi, teh, cola, coklat, minuman soft drink, juga terdapat pada beberapa obat-obatan untuk sakit kepala, flu, alergi.

Tentu saja jumlah kandugan kafein dalam kopi dan teh bervariasi luas, tergantung dari apakah bentuk instant, seduh, keras atau lemah kandugannya.

Setelah kita mempeajari bahwa tidak ada nilai nutrisi yang diberikan makanan atau minuman yang mengandung kafein ini
yang terbaik adalah anda menganti semua keinginan untuk minum kopi atau teh anda ke makanan dan minuman lain yang memang mempunyai nilai nutrisi buat anda dan bayi anda. Seperti merubah kebiasaan anda ke minuman yang bernutrisi seperti jus buah, air putih dan susu.


-www.infoibu.com-

Penangan FB

Salam kepada semua..alhamdulillah tugasan rumah sudah selesai..sebelum saya mkn ikan selar kuning masak lemak cili padi..dgn my beloved hubby yg belum blk..saya nak mencoret dahulu =)

Facebook..semua org tahu..mula2 saya pun tak tahu ape bendanya tu.Then,seorang rakan memperkenalkan pada saya.Katanya diaorg semua tengah 'gila' dengan Facebook.Saya pun just register..Lepas tu saya pun jadi biskut.Bulan 6 yang lalu bar saya berjinak2 semula dgn FB dan sampai ke hari ini..saya yang gila dengan Facebook..tapi..org yang introduce to pula macam biskut.Sekejap ade sekejap tak ye..Maaf ye =)..

Saya di Facebook untuk menambah kenalan..dapat tahu cerita2 terbaru kawan2..dan kadang2 kawan yang tak rapat semasa di sekolah pun blh jadi rapat..FB juga blh jadi medium untuk menyampaikan ilmu..tazkirah ringkas.. business..dll.walaupun pada mulanya,dah mintak pendapat suami mengenai FB ni..maklumlah dari negara barat..pastu..tang boikot2 lagi..kena fikir juga..setelah membaca pendapat ustaz Zaharuddin..saya pun diberi greenlight..hu3..at least dapat juga saya merasa dunia luar.Lagi satu..Facebook juge yang menjadi medium saya untuk biz online..alhamdulillah..pada mulanya takut2 juga..Kalau tak cuba tak tahu..ye tak?

Cuma..yang tak sedapnya,ade pula yang gunakan Facebook ni untuk tujuan tak baik..contoh:jatuhkan rumahtangga orang..buatlah benda yang baik..kita di dunia hanya sementara...

Esok..dah Sabtu..walid pun sekolah..last week walid kate nk g PC fair di Muar..xtau jd ke tak.my mom pula ajak ke Putrajaya..as usual..walid yang buat decision..tengok saja nanti..ape signal yang diberi..

Till..then..nak mkn..


There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails