SALAM

buku tetamu

Sunday, October 25, 2009

Sabar...

Hari ini lebih baik dari semalam.Saya dapat menjenguk blog ni sebab anak-anak tidur serentak tgh hari ni.Selalunya jadual mereka berbeza.Semua tugas dah selesai.Memasak pun dah.Simple je,ikan tenggiri goreng,sambal belacan dan kailan ikan masin.

En3 kali ni tentang sabar.Selalu kita dengar orang cakap sabar ada hadnya.Ye..kadang-kadang saya pun begitu.Dengan anak-anak,suami,keluarga.Tapi..setelah saya baca satu buku ni..'Penenang Jiwa' buku yang telah diterjemah dari tulisan Imam Ghazali mmg sepatutnya kita sabar dari segala segi.Orang yang bersabar ni balasannya syurga.Mak saya cakap bila banyak membaca,banyak yang kita jumpa dan mungkin kita pun takut nak ketawa.Terfikir-fikir juga saya kenapa takut nak ketawa...kita ni,xnmpk macam nabi nampak.Yelah,kita lupa syaitan ni mmg wujud,tp kita xnmpk sebab tu kita berani buat salah,buat dosa.

Tentang sabar ni,ada macam-macam sabar.Sabar juga ada kaitannya dengan nafsu.Memang susah nak lawan nafsu.Opss..jgn ingat nafsu syahwat je..nafsu nak makan pun ye.Ada satu kisah orang tu teringin nak makan madu dan susu dengan roti.Ketika itu dia sakit.Tapi..bila pelayannya dtg bawa makanan tu,dia teringat yang tu semua adalah kehendak nafsunya.Then,dia pun x makan.Coz,die lebih rela bersabar untuk dapat rahmat Allah .Kita ni,macam-macam yang ingin.Ye x?Nak kereta lah,nak rumah,nak itu...nak ini..Sampai ada yang tak bersyukur.

Terkenang pula tentang saya sekeluarga.Kami hidup pun biasa je.Apa yang ada.Saya as a homemaker mmg buat yang terbaik for my family.Ekonomi keluarga saya yang jaga.Saya uruskan dengan yang terbaik semampu saya.Saya x kisah berkereta kecil..itu pun sudah cukup bersyukur.Dan kalau boleh biarlah anak-anak saya kenal susah sebelum senang.Tapi,bila ada org yang yang tidak berpuas hati dengan kita mcm mana ye??Kereta kancil dikata bukan kereta.Pelik tu...kena tukar kereta..Bimbang kewangan kami hanya kerana saya tidak bekerjaya...sedangkan kami selalu mengutamakannya.Memberinya wang setiap bulan walaupun kami boleh dikatakan gawat.Tuntutan Allah yang lebih utama sepatutnya.Tapi..saya tetap memikirkan tuntutan orang yang Allah cipta.Astagfirullah...Ya...saya kena sabar..Pekakkan telinga,kerana saya nakkan rahmat Allah.Dunia ni sementara saja....

Itulah saya kata,manusia ni tak pernah puas.Bila tidak dapat wang,rasa susah.Bila sudah dapat wang,disuruh berkereta besar.Esok lusa,bila dah ada kereta besar disuruh ada rumah besar...Umur semakin tiada,tapi tetap memikirkan dunia...

Apalah saya mengarut ni...mak saya cakap..jangan takut Allah ada.Allah Maha Mengetahui.Semoga saya dapat terus memperbaiki diri saya.Moga Allah ampunkan segala dosa-dosa kami dan bukakan pintu hati kami untuk tidak hanya memandang dunia.Amin...

Wednesday, October 14, 2009

Trip 2 Kelantan n Terengganu

Nampaknya dah mula la saya jarang menjenguk blog ni.Tak sempat lg2 Abdurrahman dah pandai meniarap n berpusing satu living room.So,mmg tak boleh tinggal.Cadang nk buat kek coklat harini.Tak tau sempat ke x ni.I do my best.Pack brg ptg sket la.

Smlm my 'ultrawoman' tepon n agak risau coz bwk baby jln jauh.Die pesan suruh ikat baby.Mmg saya dah berkira2 nk beli ring sling or pouch sling.Coz baby carrier yg saya guna cm x baby friendly.Susah sikit nak dpt di pasaran just online je yg byk.Harga pun blh tahan gak.Anak blh mengamuk kalau x cepat kita nk masukkan dlm carrier.Next time sy citer psl pouch sling,ring sling n mei tai ni.

Tgn pun da lenguh ni.sblh pegang baby lg...Mlm ni kami bergerak ke Kelantan.Actually my hubby nye trip bilik guru.As usual,mmg selalu semuanya g means kami le anak-beranak e mana pun bersama.Hu3.

So,kenalah saya buat sling sendiri guna kain batik.Macam bibik indon la pulak.X pelah..apa yg penting saya mmg suport babywearing ni.Mudah-mudahan semuanya selamat.

Friday, October 9, 2009

Beraya dgn kwn lama

Raya keempat mmg saya dah plan nak beraya ke rumah Zakiah Hani (jack).Ni kami plan ramai-ramai bertiga (saya,Waziha n Jack).Nadia baru deliver masa puasa tu.Then,dia pun dah inform raya keempat mmg ada kat rumah.



Masa ni kat rumah Muna.

Ibu yang dlm pantang br 15 hari tapi dah aktif Dr.Nur Nadia.Dapat anak lelaki
namanya Muhammad Nizar Rayyan.Tak sempat amik gambo coz dia tidur.

Jack tudung merah.Muna kat sebelah tu.Maaflah snap lak gambo time ni.Tuan rumah yang
busy asyik ke dapur..Hu3

Waziha dan anaknya Wan Ariana

Wednesday, October 7, 2009

Pemergian nenek tersayang...

Salam buat semua...

Minta maaf juga kpd sahabat2 yang menunggu saya update blog ni pasal gathering Raya batch PMR 97 dan SPM 99 SMKA MAAHAD MUAR.Bukan saya xnk buat.Firstly, busy even kat rmh coz anak2 dah makin cerdik.A lot to do untuk jwp soalan diaorang samapi kena bukak buku.Hu3..Then, Sabtu lepas atok perempuan saya meninggal.Belah mak saya panggil atok even perempuan.Hari ni baru ada mood saya nk bukak pc ni.Masih terbayang2 lagi muka dia.Dulu kecik2 masa mak saya kerja,dialah yg jaga saya.Rumah kami sebelah je.Mmg kami adik-beradik kiranya yang paling rapat dgn atok.esp adik saya Siti..mmg dielah yang paling rapat.

Syawal kali ni, 4 saudara dah pergi meninggalkan kita.Yang terkilan,saya x sempat tgk muka arwah buat terakhir kali.Allah x izin.Masa pengurusan jenazah saya mmg x cukup tgn.Melayan anak kecik2 3 org.Then,menyediakan keperluan untuk mandikan jenazah,sampai saya mmg x sempat nk ke sebelah.Lgpun saya sentiasa pegang baby dan ramai gak yg halang saya ke sana.Anak pulak menangis je.Kaki pun dah sejuk.Apepun saya tetap baca surah Yasin untuk atok even pegang anak.Saya sedih dgn sikap segelintir orang yang datang melawat.Macam manalah diaorang blh nak borak2 lagi.Coz,masa tu saya mmg xde pk lain,saya nk atok selamat kat sana.Sebab tu saya sentiasa membaca surah Yasin,al-fatihah dll.Lagipun bila saya nmpak bhgn kaki je pun saya mmg dah xtahan sedih ni.

Mak saya mmg seorang yg tegas.Dia minta jasa baik semua ke masjid n solat.Begitu juga yang wanita.Tidak terkecuali.Mak saya minta tolong sgt2 just ikut imam je.Dan akhirnya buat pertama kali lebih kurang 10 org wanita turut menyembahyangkan jenazah atok.B4 ni mmg ustazah dah ckp cume kesedaran penduduk kamgpung n xde yg mulakan.

Adik saya Siti..mmg tabah bg saya.Dia mandikan atok.Lgpun mmg dia biasa bab2 ni coz ada gak dlm bab nursing.Tu pun dia mmg xtahan sedih coz rasa cam atok masih ada.Tu je en3 kali ni.nanti bila mood dah ok saya update lagi.Coz la ni,selalu blk mlm sbb ikut my hubby nye marhaban sekolah.Pagi lak saya nk kena rushing buat semua benda b4 anak2 bgn.Coz..bila anak2 dah bgn dah nk kena fokus kat diaorg pulak.Al-fatihah buat atok.Minta jasa baik semua esp kaum keluarga sedekah al-fatihah buat atok setiap hari dan selalu.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails