SALAM

buku tetamu

Monday, April 9, 2012

Rumah baru-Part 2

Bulan April yang terasa sangat meletihkan..rasanya penat otak lagi penat dari penat fizikal...sampai kadang2 me n my hubby tak boleh nak tido malam gara-gara memikirkan pasal rumah..kalo duit memang ada banyak...takde la fikir cmni kot..hehe..


Emmm..sekali lagi gambar2 tak dapat nak dimasukkan..sbb amik guna hp je..pastu hp ni x detect dekat pc@netbook ni...will try the best..Gambar-gambar defect pun dah ambil..alhamdulillah,wireman dah siap pasang plug2 yang wajib(memang diberikan oleh pemaju)...tu pun sebab saya call pemaju asyik tanya bila elektrik boleh guna..sederet dengan rumah saya...I'm the only one yang dipasang dulu...bak kata tukang mozek 'kalo u tak kejar itu pemaju,memang dia takkan buat'..


Memang satu pengalaman baru uruskan rumah sendiri..cm nila mak dulu agaknya..ke sana,ke mari..dari bab pilih mozek,grill,lampu,tambahan wiring..bukan ambil masa sehari dua..perlu comparison harga..nak tau kualiti..The best..kami buat semua bersama..pilih sama2..so xdelah terasa beban sangat..nak dibandingkan kalo orang yang kena buat sensorang kan...yang tak besrt..pening pun sama2 hehe...


Ok..ni nak citer pasal mozek dan wiring dulu...bukan untuk publish suka2 hati..tapi untuk rujukan saya di masa akan datang juga..filing memang buat untuk rumah ni..tp..kena gak simpan kat tmpt lain kan...


UNTUK MOZEK...


Setelah kami finalize..ada 2 tukang yang boleh dikatakan resonable dan negotiable..Dua-dua chinese..Maklumlah kawasan Labis ni...dipelopori dgn org die ...Bg nama Mr S,MR Y..hehe


Akhirnya..kami sepakat pilih MR.Y..walaupun harganya mahal RM800 dr MR.S


Sebab-sebabnya..pakej MR.Y(12k) termasuk


1.Warna tile(lebih banyak pilihan).yang kami nak putih kelabu..
2.Saiz tile...untuk MR.Y dapur dan car poarch guna tile 12x24,bentuk panjang.macam papan..MR.S bagi quotation untuk 12x12 je
3.Tambahan tembok batu..sebelah longkang(boleh jadi tempat duduk)
4.Design boleh pilih..ade pilihan design..means ade gambar..
5.Buang satu slide tingkap..just jadikan 2 slide je..
6.Rak marmar dalam bilik air
7.Ruang tamu tile 24x24
8.4 Bilik tile 16x16,ruang tamu kedua tile 16x16
9.Kabinet dapur 2 table(part ni..tile mahal sket RM28 sekeping 24x24)
10.Pecah dinding besarkan dapur
11.Alihkan salur gas ke luar
12.Buat paip tambahan untuk mesin basuh
13.Wall kabinet 12x12
14.Alih pintu dapur
15.Takungan air  dipoach.diaakan korek dalam sikit.supaya air terus keluar
16. yang best die ni..bgtau combination warna..yang sesuai dan tak...


yang lain2 nanti pklg..hehe..


UNTUK WIRING


Pun ada 2 pilihan  juga.......


Yang ni sebenarnya da over budget..Ingat nak invest sampai 2k je..tp jd 5k..


Wiring yang pemaju bagi adalah yang basic2 je..then..yang lain2 kena tambah sendiri..Pada asalnya tak nak pasang kipas dulu..tp bila dpk2...dinding kene tebuk dan jd comot..lebih baik wiring settle terus. .


Yang ni..pakejnya termasuk:


1.Lampu kalimantang 3 biji
2.Downlight 4 biji
3.Kipas remote-2
4.Kipas berlampu-1
5.Kipas biasa -1
6.Lampu  bentuk kotak-1
7.Water heater -2
8.Auto gate set
9.Tukar tempat suis bentuk besar
10.Point astro
11.Tambahan plug
12.Alihkan plug(bahagian dapur,dinding yang kena pecah)
13.7 point kipas
14.8 point downlight
15.Door bell
16.1 lampu hiasan besar 
17.Point hud dapur
18.Point kipas tarik angin 
19.Kipas tarik angin 10'
17.Upah pasang 4 kipas biasa,4 downlight,1 lampu hiasan,7 lampu kalimantang, (sudah dibeli awal)
***yang lain2 barang semua die punya dan termasuk upah pasang,tarik wayar untuk wiring,plaster semula..


nampak cm sikit je kan..tp..byk yg nak kena bayar...hu3...




Sekian..gambar2 tak tau knp hp ni xnk connect kt pc ni..xleh detect...


Tuesday, March 27, 2012

PERKARA YANG PERLU DIFIKIRKAN UNTUK RUMAH BARU...

Da lama tak update blog ni..even tahun ni berdua saja dengan Abdurrahman..busy tetap busy..kalo oarang kata home maker just duduk relax saja di rumah..it is not fair..rasanya lagi banyak nak fikir.Kemas rumah,masak,lipat kain,jaga anak..ditambah pula kalau like me yang buat business online...ok..enough untuk warming..entry ni..


Target bulan 5 ni nak masuk rumah baru..banayak nak kena buat..penat juga nak berfikir..ditambah pula bulan 7 orang baru pula nak datang...rezeki tahun ni..alhamdulillah..Lepas dapat kunci pintu...inilah perkara-perkara yang kena buat dulu..masa kita dapat kunci rumah..kita diberikan sekali borang komplen.Komplen selagi boleh..sebab kita beli rumah baru.Then,harga bukan murah..ye tak...


Info ni saya google..tak ingat kat forum mana..sape2..yang tau..leh komen ye..


 PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...


2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas

     masking tape...

3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak  
         
    cari...


AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu

   dengannya ada...

2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...

3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok

   tangki dulu...

4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip

    bocor sebelum sampai ke tangki..

5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....

6. Drain pipe untuk aircond... kena test masukkan air, takut tersumbat atau kena tipu.. paip tak 

    sambung setakat gimmick jer..

7. Mangkuk tandas kena test juga... kalau air tak lancar, mesti depa dah buang lebihan simen kat 
  
    dalam tu...


ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius (suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu

    persatu...

2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... so kita bleh

     tau mana satu yang problem..

3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...

4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan depa dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next

 time mudah pecah..


TILES

====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja,

minta pemaju tukar...

2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...

3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...


PINTU &KUNCI

===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..

2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock &

   dead lock..

3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...

4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga 

kat belakang rumah...

5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu

supaya tak leh tolak drp luar...

6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh 

buka..

7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara

pun ok..


GRILL / BESI JERIJI

==============
1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, 

mudah dipotong nanti..

2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...

3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak 

secure, guna tukul jer dah tercabut...

4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna 

besu yang ditanam dan weld ke tingkap..

5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drp luar... nanti mudah 

perompak pecah cermin dan buka..


BUMBUNG / ATAP

=============
1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect

 kat situ...

2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat

3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta depa replace

 segera...

4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support 

bumbung tu..

5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukat kayu terpakai/rosak atau yang

disambung-sambung...


6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan 

tiada retakan...

TANGKI AIR

=========
1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan 

support/penyokong kedudukan dia..

2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install depa pakai letak jer.. bersihkan 

tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...

3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, depa akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta 

pakar yang settelkan...
4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...

5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki

 tu function...



ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...


"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"

Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...

3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..

4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..

5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di

 dalamnya dibaca surat Al Baqarah."

6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..

7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..

8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..

9. Bila nak keluar rumah, semasa nak kunci tu baca bismillahi tawakkal 'alallah dan baca doa nie..

 minta Allah lindungi harta kita..

Setakat ni belum dapat penuhkan borang komplen tu..sebab letrik dan air in progress...nak upload gambar rumah pun tak dan..hu3..

Next..will be update untuk renovation lak....dan kos-kos lain yang perlu..macam wiring,grill,tile,kabinet dan lain-lain..

Sunday, January 15, 2012

Saturday, January 14, 2012

Raya 2011..

Sudah berkurun baru nak update gambar..banyak gambar yang hilang kat kamera.. tak tau la cmne..al-maklumlah..banyak tangan yang memegangnya...ni pun atas ikhsan kawan2..layan je le..Raya haritu..setelah berbincang dan mengambil kira kata-kata seorang biras saya..kitaoarg beraya di rumah mak saya dulu..seronok even tak siapa..adik saya Siti tak dapat balik..kena bertugas..Nizam pula..memang selalu di rumah mertua..so..kesian pula mak dan abah sorang2..hubby very2 sporting dan dia tak kisah pun raya kat mana sebenarnya..

Lagipun perjalanan ke kampungnya sejam je..then..tgh hari pertama baru la ke rumah mertua..
Pastu..beraya rumah sedara belah suami..Raya kedua..da ramai yang balik rumah mertua..boring la juga..then..hubby da mula ajak ke kampung atok saya di Tangkak..so jalan lagi la kitaorang..Sampai ke malam..sebabnya pegi Muar pulake rumah Mak Tam dan tak lupa beraya di Giants..hehe

Esoknya..pagi2..standby nak balik ke rumah mak saya semula..on the way balik singgah rumah Bariah dan Zakiah..Tak sangka di rumah Zakiah ada kejutan..dapat wallet GUESS ori lagi tu sebab dapat sales terbanyak...tak sangka sungguh..tq banyak2 bos.

Lepas tu raya keempat..rombongan ala-ala merisik dari Kelantan bagi pihak adik saya Siti datang.
Ada lagi kejutan...rupanya arwah Ibrahim pendek tu pakcik tunang adik saya..pastu beraya rumah pakcik di Kluang dan kawan mak.

Raya kelima ke Muar semula sebab ingtkan reunion Maahad Muar confirm..rupanya tak jadi..so kami just makan kt Mc'D malam2 dan ronda2 Tanjung je la..

Banyak gak pusing-memusingnya...raya yang agak best juga la..

Abdurrahman dan Abdul Qayyum


3 beradik jantung hatiku

sangat suka scene ni..


one thinker..another one so happy..


Inilah suprisenya...tq dear...

Sabtu yang tiada aktiviti...

Hari ni sabtu..yang agak bosan..sebab hubby tak da..abangnya nak tukar motor pula dengannya..so,kena la dia balik kampung.Malam pulak tu baru motor dihantar.Terpaksalah dia balik esok pagi..susah lak motor nama orang lain ni..nak beli motor memamg boleh..tapi untuk saya memang takde function pun..nk belikan hubby rasanya baik simpan duit untuk buat kabinet rumah..hehe


TAPI...semalam..even kepala ni pening dan rasa tak larat...dia ajak juga saya dan anak-anak ke taman permainan.Lepas tu katanya boleh la saya belanja makan di pasar malam...ok..


Seronok tengok anak-anak bermain..sy dan hubby borak-borak je dalam kereta..semua citer pasal sekolah..dengar je lah..esok sekolah..Selasa ada taklimat dari pagi sampai petang..awal-awal persekolahan mcm agak bosan sikit..lama stay di rumah berdua dengan Abdurrahman..


Lepas tu..saya beli nasi kerabu dan air...anak-anak tak makan..sebab nasi biru katanya..just makan berdua di bawah pokok..then..terus tengok rumah baru...camne progress...da mula dipasang cermin..tapi tak sepenuhnya...try park Avanza ok la muat..x perlu serong..kalo dua buah kancil memang boleh muat park depan belakang..Fasa 2 pun da nak siap nampaknya..tinggal rumah low cost saje..


Pastu..anak-anak pun on the way rumah..dah tertido..kepenatan..al-maklumlah..sejak dari balik sekolah belum berehat...Sekarang ni da pul 6:37...anak-anak still tido..niat hati nak update stock dgn customer..tapi belum dapat lagi info ready stock...


Nanti sambung citer lagi.....
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails