SALAM

buku tetamu

Wednesday, December 2, 2009

Cuti Sekolah

Salam semua..cuti sekolah ni mmg byk projek.Projek mega tu x lah.Firstly,our plan nk train Abdul Qayyum x perlu pakai diapers.Then,cuti sekolah ni mmg byk walimah.Termasuk anak saudara saya lusa ni n adik my hubby 25 Disember ni bersamaan dgn anniversary my mum n abah yg ke 28 tahun.Hu3 dah lama tu.

Setakat ni..projek cuti2 Malaysia belum fully cover lg.Mula2 tu g Rompin (21 Nov-23 Nov)rumah kakak hubby.Kat sana ronda2 pantai.Tu jelah tempat yg paling best kot.2x pegi.Tapi..cm biasa saya ni kan takut air laut (kwn2 saya kt Uitm sure tau benda ni termasuk la En.Ramli).Banyak kenangan kitaorg masa kat Pulau Tioman.

Then,ikut plan hubby nk ke Kuantan..tp x jadi pula.Kawan die dah bertolak ke Terengganu.Pastu tauke kedai keta pulak call soh amik keta.Then,rushing ke Segamat n ke Muar.After that terus ke Putrajaya coz my hubby raptai on 24 Nov n konvo on 25.Berkelah dlm kereta lah kami.Syukur keta tu blh buat rumah.Hu3.

A day before konvo,pick up my sis at Nilai.Cadang nk tido rumah K.Azira but,she's already deliver.Baby boy 3.65kg.Congratulation to her n fam.Kitaorg jalan2 la kat Nilai 3 n makan di Rasa Mas.Pastu..tido kat hostel Siti.

Masa hari konvo mmg hrp sgt jumpa my best friend.Dah lama x jumpa.Masa raptai x sempat jumpa coz x sempat.Lagi2 anak2 pun meragam.Alhamdulilah,Allah izin kami bertemu.,Even masa tu handphone saya kehabisan bateri.Org ramai dan macam2 lagi lah.Masa lak mmg x match coz my hubby sidang pagi..dia sidang petang.Habis je my hubby nye sidang he ask me to find Tipah (Latiefah Suleiman).Akhirnya jumpa gak kitaorg.Xleh nk ckp apelah.Mmg rindu kat dia.Die still comel cm dulu, lg2 dah peknen 4 months ni.Cume dia x bwk Sani. x dpt le achik nk tgk life.Ade rezeki kita jumpa lagi.Mmg payah dah nk jumpa.Lagi2 bila dah dok lain negeri ni.

After konvo lunch kat Alamanda.Then,gitu gini pun dah petang.Ingat nk terus balik je.Tapi,kawan my hubby ajak g rumah di Puchong.Dah dekat katanya.Akhirnya dah nk Maghrib.My hubby call my uncle Cik Man di Semenyih. Xtually dulu anak angkat abah.Sekarang dah jd pakcik saya coz kahwin dgn makcik.Then,bila dah penat tu..landing je kat rumah Cik Man.Esoknya br balik ke Segamat.Tu pun syukur my hubby ingat esok raya.Coz die ingat Sabtu raya.Kalo tak,ke mana-mana lagi le kitaorg.

Mlm raya blk Yong Peng.Then raya ke-3 balik Kundang Ulu pulak.Pastu on 29 Nov,kami teruskan lagi our journey ke Sabak Bernam (Remort kwn hubby walimah).Anak2 sume dah demam,batuk n selsema.Hantar Siti ke Nilai n stop kat Giant beli hadiah dulu br ke Sabak Bernam.Kul 6 petang br sampai rumah pengantin.

Pastu,hari pun dah malam.Solat kat masjid n perjalanan diteruskan.Saya pun x sedar.Sedar2 kat petronas.Rupanya kami tidur kat Petronas berdepan dgn tempat kerja lama saya di Batu Caves.Ronda2 Gombak,br 2 tahun dah byk berubah.Jalan pun dah lain,byk bangunan baru.My hubby ke stesen putra.Dalam hati dah agak die nk ke Genting.Saya mmg x nk dah naik bas coz anak2 pun dah flat.At last,kitaorg mendaki guna Avanza la.Sampai gak kat puncak.Tapi..x main ape pun coz very pack.Xde tempat parking.Lgpun x rancang pun nk g situ.

Destinasi terakhir ialah The Mines.Lunch n ronda2.Tgk bot.My hubby jumpa kawannya Raja.Then,pulang ke Segamat.Panjangnya la cerita.Cam diari la pulak.

This week dok kat rumah.Mengemas rumah n byk tul membasuh n melipat baju.On Saturday anak saudara pulak nk kawin.Diaoarg nk stay sini sbb dapat org Bukit Siput, Segamat.

About our birthday...lain kali.

Till then...

saif_ummi



saif_ummi??? Ape ek?saif(Saifulbahri).ummi saya la.Tu nama saya masa kat sekolah dulu n samapi kt UiTM saya still carry nama tu.Saja je letak slide ni.Coz nak buat kenangan dr tersimpan dlm desktop ni.My hubby mmg susah nk amik gambo(kalo org lain yg snap).Tapi..kalo die yg snap..posing cmne pun boleh.Hu3.Semua gambo2 kami yg berdua tu dia yg amik sendiri.Gambo mmg byk,cume yg ok tu sikit sbb..amik sendiri katakan.Kejap x centre la..ke tepi sgt la...mcm2...tp,layan je la.Tu le yg penat kalobergambo dgn my hubby ni.

AURAT DARI PERSPEKTIF FIZIK

Kajian Kes

Dalam satu perbincangan, seorang siswi menceritakan masalah yang dihadapi berhubung dengan cara pemakaian. Masalah bermula apabila berhadapan dengan persepsi keluarga dan rakan-rakan setelah berubah dari wanita yang berpakaian "liberal" kepada wanita yang menutup aurat sepenuhnya seperti yang disarankan oleh Islam. Pandangan serong terhadap pemakaian tudung labuh dan jubah menyebabkan siswi tersebut berasa tersisih bukan sahaja terhadap pandangan masyarakat umum, tetapi pandangan siswi-siswi yang bergiat dalam program berunsurkan dakwah. Penerimaan terhadap perubahan berlaku agak sukar akibat sikap double-standard dan kronism yang diamalkan. Disebabkan mereka telah mendapat tarbiyah sekian lama dan menganggap diri adalah terbaik, agak payah untuk menerima orang yang baru mengenal erti tarbiyah yang sebenar. Apatah lagi berhadapan dengan ibu yang tidak memahami sehinggakan si ibu menyuruh siswi tersebut kembali kepada pakaian lama.

Penyelesaian

Bercakap tentang perubahan, ia bukanlah satu perkara yang mudah semudah mengalihkan sebatang pen dari satu meja ke meja yang lain. Apatah lagi berubah dari segi pemakaian yang melibatkan persepsi masyarakat sekeliling terhadap personaliti baru yang ingin dibentuk. Adalah penting adanya pemahaman terhadap matlamat perubahan dan pengorbanan yang tinggi agar terus istiqamah dengan perubahan.

Apa yang dilakukan oleh siswi tersebut adalah hijrah kepada kebaikan dan memerlukan ketahanan mental dan mujahadah yang tinggi. Dalam satu perubahan, sokongan dari segi spiritual, emosi dan mental diperlukan bukan sahaja dengan berharap kepada tuhan, tetapi juga dari masyarakat sekeliling khususnya mereka yang faham tentang Islam. Meskipun siswi tersebut baru mengenal erti tarbiyah dan mula bergiat dalam program berunsurkan dakwah, rakan-rakan dalam organisasi dakwah haruslah faham dan tidak memandang diri sebagai individu yang bertaraf tinggi sehingga tidak layak berdamping dengan mereka yang baru menerima hidayah.

Di sini, pentingnya pemahaman tentang konsep inverse response (respon songsang ~ rujuk Pemikiran Sistemik) dalam kehidupan seharian. Setiap sesuatu yang bersifat drastik memerlukan daya yang tinggi untuk diterima dan konsep bersabar terhadap time delay (masa lengah yang diperlukan sebelum satu sistem berfungsi) diperlukan. Sesuatu perubahan memerlukan visi yang jelas berdasarkan ilmu wahyu agar kekuatan diperoleh walaupun keadaan sekitar sukar menerima.

Bagaikan susu yang sebelumnya bercampur dengan najis, kuman, urea dan darah di dalam sistem badan seekor lembu akhirnya keluar sebagai susu yang suci yang mendatangkan kebaikan kepada peminumnya. Dapat disimpulkan bahawa bagaimana sukarnya susu itu keluar dari badan seekor lembu melalui proses perahan untuk bebas dari unsur-unsur negatif, begitulah sukarnya sesuatu perubahan untuk dilaksanakan. Persekitaran memerlukan masa untuk menerima sesuatu kelainan.

Adalah penting pemahaman tentang aurat kerana ia melibatkan penjagaan penglihatan yang berkaitan secara langsung dengan hati dan fikiran yang dipengaruhi oleh nafsu dan syaitan. Aurat yang dimaksudkan bukan sahaja terhadap kaum wanita, tetapi juga kepada kaum lelaki di mana sesetengahnya yang kurang sensitif menganggap aurat lelaki tidak berapa penting sehingga memakai seluar yang menampakkan lutut ketika bersukan. Bagi seorang wanita, aurat adalah perkara yang sangat besar dan skop aurat adalah lebih luas pada tubuh mereka berbanding lelaki. Manakala dalam institusi kekeluargaan pula, ibu bapa memainkan peranan penting terhadap pentarbiyahan setiap anak. Bahkan, mereka juga perlu ditarbiyah dan diberi peringatan agar tidak alpa akan arus dunia semasa yang membawa kepada kebatilan.

Haba Pendam Tentu dan Konsep Aurat

Dalam Fizik, konsep ketahanan mental, emosi dan spiritual ditekankan dalam bab haba pendam tentu dan berhubungkait dengan penjagaan aurat. Jika dikaji tentang formula yang digunakan:

J = mc x tetha

J ialah haba pendam tentu: Kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa.

m ialah jisim objek yang menerima perubahan suhu.

c ialah keupayaan haba tentu: Keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa.

tetha ialah perubahan suhu.



Eksperimen 1: Haba Pendam Tentu (Fizik Tingkatan 4- BAB 2.3)

Abstrak/Pengenalan

Dalam kajian ini, "eksperimen" dilakukan ke atas 3 jenis wanita: wanita A- wanita bertudung labuh, berjubah dan menjaga lengan daripada terdedah, wanita B-wanita memakai pakaian biasa tetapi masih menutup aurat dan wanita C- wanita yang lebih selesa memaparkan rambut yang lurus setelah melalui teknik rebonding, menunjukkan keputihan dan kehalusan kulit lengan, mendedahkan kerampingan bentuk badan dan berhias laksana model-model muka hadapan majalah hiburan.

Tujuan

Mengkaji tahap ketahanan spiritual, mental dan emosi wanita terhadap tekanan yang diberi berdasarkan cara pemakaian.

Hipotesis

Semakin baik cara pemakaian yang diamalkan mengikut tatacara yang disyorkan dalam Islam, semakin tinggi tahap ketahanan mental, emosi dan spiritual atas tekanan yang diberi. Begitu juga sebaliknya.

Inferens

Wanita A mempunyai tahap ketahanan yang tinggi, wanita B mempunyai tahap ketahanan yang sederhana dan wanita C mempunyai tahap ketahanan yang lemah.

Pembolehubah manipulasi

c atau keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa mempunyai hubungan dengan ketahanan seseorang terhadap tekanan yang dikenakan. Bercakap tentang konsep aurat, ia mempunyai kaitan dengan suhu. Ramai yang membuka aurat atas alasan panas dan lebih suka bebas dari suatu kongkongan. Seorang pensyarah wanita di UIA dari New Zealand (bukan Islam) mempersoalkan istilah baju kurung. Adakah istilah baju kurung tercipta kerana sifatnya "mengurung" wanita di Malaysia? Sehinggakan ramai wanita sekitar KL dan Selangor lebih suka memakai jeans dan t-shirt?

Pembolehubah malar

m atau jisim objek yang menerima perubahan suhu. Anggap jisim, bentuk badan, bangsa, agama, dan ciri-ciri fizikal ketiga-tiga jenis wanita adalah sama.

tetha atau perubahan suhu. Ia adalah tekanan yang diberi secara automatik oleh Pencipta alam di mana wanita berhadapan dengan perubahan biologi seperti haid (datang bulan), nifas (keadaan yang berlaku semasa bersalin), menopause (berlaku pengurangan hormon estrogen) dan tekanan persekitaran (kerja, pelajaran dan lain-lain).

Pembolehubah bergerakbalas

J atau kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa. Ia berkaitan dengan setinggi mana tahap ketahanan spiritual, emosi dan mental ketiga-tiga jenis wanita terhadap daya tekanan yang diberi.

Kaedah

1) Melalui pemerhatian kritikal terhadap perubahan personaliti ketiga-tiga jenis wanita dalam suatu jangka masa.

2) Bertanya secara berhikmah tentang perspektif ketiga-tiga wanita terhadap cara pemakaian.

3) Eksperimen diulang keatas wanita-wanita lain yang mempunyai ciri yang sama.

4) Eksperimen juga dilakukan keatas 2 jenis lelaki: Lelaki A- Lelaki yang menutup aurat dengan baik dan Lelaki B- Lelaki yang suka mendedahkan pusat sewaktu berlengging dan memaparkan lutut serta paha sewaktu bersukan atau berjalan-jalan.

Pemerhatian

1) Wanita A kelihatan humble, tenang, happy, ceria, lembut, sopan, pendiam, bercakap ketika perlu, berhati-hati dengan perhubungan dan berkemampuan mengawal perkataan yang dikeluarkan dari mulut.

2) Wanita B juga kelihatan tenang, ceria, happy tetapi kadangkala kelihatan risau dan bimbang seperti ada sesuatu yang tak kena. Ada masanya terlepas juga kata-kata yang kurang baik ketika marah. Tapi kembali normal setelah beberapa ketika. Penulis yang berjurusan senibina pernah menegur seorang studiomate wanita yang menggunakan spray dengan cara yang salah ketika menyembur model yang dibuat sehingga menyebabkan cat yang terhasil rosak. Lalu dalam keadaan marah, penulis dikatakan penyibuk walaupun niat penulis ingin menegur kesilapan yang dibuat. Penulis terus berlalu kerana tahu tetha sedang dikenakan terhadap studiomate tersebut. Selepas kejadian tersebut, keadaan kembali normal.

3) Wanita C kelihatan kelam-kabut, mempunyai stail tersendiri, kurang menjaga perkataan yang dilafazkan, overexcited, mudah melenting, agak sombong, materialistik dan sosial.

4) Lelaki A kelihatan normal, tetapi lelaki B agak stylo, mudah marah, ego yang terlampau tinggi, sukar menerima nasihat, memandang rendah atas kemampuan orang lain dan lebih agresif.

Kesimpulan

Dari eksperimen yang dijalankan, wanita dan lelaki yang mempunyai nilai J yang tinggi adalah mereka yang menjaga cara pemakaian dengan baik mengikut syariat Islam dan sensitif terhadap aurat. Seperti dalam formula yang diberi:

J = mc x tetha

Oleh itu, hipotesis diterima.

Mengkaji Fizik melalui perspektif Islam

Dalam usaha penyampaian Islam kepada individu yang faham tentang Islam, individu yang kurang faham tentang Islam dan individu yang tidak faham tentang Islam, pendekatan melalui ilmu duniawi berdasarkan kaedah saintifik dan empirik adalah salah satu cara yang sesuai kerana tak semua daripada mereka akan menerima jika menyampaikan melalui ilmu Tauhid. Masalah berlaku di Malaysia di mana persepsi masyarakat berubah iaitu belajar adalah untuk bekerja, bukan belajar untuk mencari ilmu.

Adalah menghampakan situasi yang sama berlaku pada mereka yang mengambil jurusan agama dan mereka yang menghafal kalam-kalam Allah. Jika perspektif ini berterusan, mereka tidak akan mampu untuk mengislamisasi ilmu yang dipelajari, melakukan integrasi antara ilmu duniawi dan ilmu Islam, menyampaikan ilmu pada peringkat antarabangsa agar mesej Islam sampai ke serata tempat seterusnya mencapai kecemerlangan menyeluruh.

Seperti yang tertera dalam misi UIA iaitu Triple ICE (Integrations, Islamizations, Internationalizations dan Comprehensive Excellence), adakah pelajar UIA akan mencapai misi UIA andai masih lagi belajar untuk bekerja? Bukan untuk pelajar UIA sahaja, malah kepada pelajar institusi lain sekali. Tidak malukah kita kepada mereka yang bukan Islam mengkaji ilmu sains melalui al-Quran lantas memeluk Islam atas kesedaran? Di manakah perginya reputasi pelajar Islam yang cuba dipertahankan? Fikirkan...
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails