SALAM

buku tetamu

Wednesday, December 2, 2009

Cuti Sekolah

Salam semua..cuti sekolah ni mmg byk projek.Projek mega tu x lah.Firstly,our plan nk train Abdul Qayyum x perlu pakai diapers.Then,cuti sekolah ni mmg byk walimah.Termasuk anak saudara saya lusa ni n adik my hubby 25 Disember ni bersamaan dgn anniversary my mum n abah yg ke 28 tahun.Hu3 dah lama tu.

Setakat ni..projek cuti2 Malaysia belum fully cover lg.Mula2 tu g Rompin (21 Nov-23 Nov)rumah kakak hubby.Kat sana ronda2 pantai.Tu jelah tempat yg paling best kot.2x pegi.Tapi..cm biasa saya ni kan takut air laut (kwn2 saya kt Uitm sure tau benda ni termasuk la En.Ramli).Banyak kenangan kitaorg masa kat Pulau Tioman.

Then,ikut plan hubby nk ke Kuantan..tp x jadi pula.Kawan die dah bertolak ke Terengganu.Pastu tauke kedai keta pulak call soh amik keta.Then,rushing ke Segamat n ke Muar.After that terus ke Putrajaya coz my hubby raptai on 24 Nov n konvo on 25.Berkelah dlm kereta lah kami.Syukur keta tu blh buat rumah.Hu3.

A day before konvo,pick up my sis at Nilai.Cadang nk tido rumah K.Azira but,she's already deliver.Baby boy 3.65kg.Congratulation to her n fam.Kitaorg jalan2 la kat Nilai 3 n makan di Rasa Mas.Pastu..tido kat hostel Siti.

Masa hari konvo mmg hrp sgt jumpa my best friend.Dah lama x jumpa.Masa raptai x sempat jumpa coz x sempat.Lagi2 anak2 pun meragam.Alhamdulilah,Allah izin kami bertemu.,Even masa tu handphone saya kehabisan bateri.Org ramai dan macam2 lagi lah.Masa lak mmg x match coz my hubby sidang pagi..dia sidang petang.Habis je my hubby nye sidang he ask me to find Tipah (Latiefah Suleiman).Akhirnya jumpa gak kitaorg.Xleh nk ckp apelah.Mmg rindu kat dia.Die still comel cm dulu, lg2 dah peknen 4 months ni.Cume dia x bwk Sani. x dpt le achik nk tgk life.Ade rezeki kita jumpa lagi.Mmg payah dah nk jumpa.Lagi2 bila dah dok lain negeri ni.

After konvo lunch kat Alamanda.Then,gitu gini pun dah petang.Ingat nk terus balik je.Tapi,kawan my hubby ajak g rumah di Puchong.Dah dekat katanya.Akhirnya dah nk Maghrib.My hubby call my uncle Cik Man di Semenyih. Xtually dulu anak angkat abah.Sekarang dah jd pakcik saya coz kahwin dgn makcik.Then,bila dah penat tu..landing je kat rumah Cik Man.Esoknya br balik ke Segamat.Tu pun syukur my hubby ingat esok raya.Coz die ingat Sabtu raya.Kalo tak,ke mana-mana lagi le kitaorg.

Mlm raya blk Yong Peng.Then raya ke-3 balik Kundang Ulu pulak.Pastu on 29 Nov,kami teruskan lagi our journey ke Sabak Bernam (Remort kwn hubby walimah).Anak2 sume dah demam,batuk n selsema.Hantar Siti ke Nilai n stop kat Giant beli hadiah dulu br ke Sabak Bernam.Kul 6 petang br sampai rumah pengantin.

Pastu,hari pun dah malam.Solat kat masjid n perjalanan diteruskan.Saya pun x sedar.Sedar2 kat petronas.Rupanya kami tidur kat Petronas berdepan dgn tempat kerja lama saya di Batu Caves.Ronda2 Gombak,br 2 tahun dah byk berubah.Jalan pun dah lain,byk bangunan baru.My hubby ke stesen putra.Dalam hati dah agak die nk ke Genting.Saya mmg x nk dah naik bas coz anak2 pun dah flat.At last,kitaorg mendaki guna Avanza la.Sampai gak kat puncak.Tapi..x main ape pun coz very pack.Xde tempat parking.Lgpun x rancang pun nk g situ.

Destinasi terakhir ialah The Mines.Lunch n ronda2.Tgk bot.My hubby jumpa kawannya Raja.Then,pulang ke Segamat.Panjangnya la cerita.Cam diari la pulak.

This week dok kat rumah.Mengemas rumah n byk tul membasuh n melipat baju.On Saturday anak saudara pulak nk kawin.Diaoarg nk stay sini sbb dapat org Bukit Siput, Segamat.

About our birthday...lain kali.

Till then...

saif_ummi



saif_ummi??? Ape ek?saif(Saifulbahri).ummi saya la.Tu nama saya masa kat sekolah dulu n samapi kt UiTM saya still carry nama tu.Saja je letak slide ni.Coz nak buat kenangan dr tersimpan dlm desktop ni.My hubby mmg susah nk amik gambo(kalo org lain yg snap).Tapi..kalo die yg snap..posing cmne pun boleh.Hu3.Semua gambo2 kami yg berdua tu dia yg amik sendiri.Gambo mmg byk,cume yg ok tu sikit sbb..amik sendiri katakan.Kejap x centre la..ke tepi sgt la...mcm2...tp,layan je la.Tu le yg penat kalobergambo dgn my hubby ni.

AURAT DARI PERSPEKTIF FIZIK

Kajian Kes

Dalam satu perbincangan, seorang siswi menceritakan masalah yang dihadapi berhubung dengan cara pemakaian. Masalah bermula apabila berhadapan dengan persepsi keluarga dan rakan-rakan setelah berubah dari wanita yang berpakaian "liberal" kepada wanita yang menutup aurat sepenuhnya seperti yang disarankan oleh Islam. Pandangan serong terhadap pemakaian tudung labuh dan jubah menyebabkan siswi tersebut berasa tersisih bukan sahaja terhadap pandangan masyarakat umum, tetapi pandangan siswi-siswi yang bergiat dalam program berunsurkan dakwah. Penerimaan terhadap perubahan berlaku agak sukar akibat sikap double-standard dan kronism yang diamalkan. Disebabkan mereka telah mendapat tarbiyah sekian lama dan menganggap diri adalah terbaik, agak payah untuk menerima orang yang baru mengenal erti tarbiyah yang sebenar. Apatah lagi berhadapan dengan ibu yang tidak memahami sehinggakan si ibu menyuruh siswi tersebut kembali kepada pakaian lama.

Penyelesaian

Bercakap tentang perubahan, ia bukanlah satu perkara yang mudah semudah mengalihkan sebatang pen dari satu meja ke meja yang lain. Apatah lagi berubah dari segi pemakaian yang melibatkan persepsi masyarakat sekeliling terhadap personaliti baru yang ingin dibentuk. Adalah penting adanya pemahaman terhadap matlamat perubahan dan pengorbanan yang tinggi agar terus istiqamah dengan perubahan.

Apa yang dilakukan oleh siswi tersebut adalah hijrah kepada kebaikan dan memerlukan ketahanan mental dan mujahadah yang tinggi. Dalam satu perubahan, sokongan dari segi spiritual, emosi dan mental diperlukan bukan sahaja dengan berharap kepada tuhan, tetapi juga dari masyarakat sekeliling khususnya mereka yang faham tentang Islam. Meskipun siswi tersebut baru mengenal erti tarbiyah dan mula bergiat dalam program berunsurkan dakwah, rakan-rakan dalam organisasi dakwah haruslah faham dan tidak memandang diri sebagai individu yang bertaraf tinggi sehingga tidak layak berdamping dengan mereka yang baru menerima hidayah.

Di sini, pentingnya pemahaman tentang konsep inverse response (respon songsang ~ rujuk Pemikiran Sistemik) dalam kehidupan seharian. Setiap sesuatu yang bersifat drastik memerlukan daya yang tinggi untuk diterima dan konsep bersabar terhadap time delay (masa lengah yang diperlukan sebelum satu sistem berfungsi) diperlukan. Sesuatu perubahan memerlukan visi yang jelas berdasarkan ilmu wahyu agar kekuatan diperoleh walaupun keadaan sekitar sukar menerima.

Bagaikan susu yang sebelumnya bercampur dengan najis, kuman, urea dan darah di dalam sistem badan seekor lembu akhirnya keluar sebagai susu yang suci yang mendatangkan kebaikan kepada peminumnya. Dapat disimpulkan bahawa bagaimana sukarnya susu itu keluar dari badan seekor lembu melalui proses perahan untuk bebas dari unsur-unsur negatif, begitulah sukarnya sesuatu perubahan untuk dilaksanakan. Persekitaran memerlukan masa untuk menerima sesuatu kelainan.

Adalah penting pemahaman tentang aurat kerana ia melibatkan penjagaan penglihatan yang berkaitan secara langsung dengan hati dan fikiran yang dipengaruhi oleh nafsu dan syaitan. Aurat yang dimaksudkan bukan sahaja terhadap kaum wanita, tetapi juga kepada kaum lelaki di mana sesetengahnya yang kurang sensitif menganggap aurat lelaki tidak berapa penting sehingga memakai seluar yang menampakkan lutut ketika bersukan. Bagi seorang wanita, aurat adalah perkara yang sangat besar dan skop aurat adalah lebih luas pada tubuh mereka berbanding lelaki. Manakala dalam institusi kekeluargaan pula, ibu bapa memainkan peranan penting terhadap pentarbiyahan setiap anak. Bahkan, mereka juga perlu ditarbiyah dan diberi peringatan agar tidak alpa akan arus dunia semasa yang membawa kepada kebatilan.

Haba Pendam Tentu dan Konsep Aurat

Dalam Fizik, konsep ketahanan mental, emosi dan spiritual ditekankan dalam bab haba pendam tentu dan berhubungkait dengan penjagaan aurat. Jika dikaji tentang formula yang digunakan:

J = mc x tetha

J ialah haba pendam tentu: Kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa.

m ialah jisim objek yang menerima perubahan suhu.

c ialah keupayaan haba tentu: Keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa.

tetha ialah perubahan suhu.



Eksperimen 1: Haba Pendam Tentu (Fizik Tingkatan 4- BAB 2.3)

Abstrak/Pengenalan

Dalam kajian ini, "eksperimen" dilakukan ke atas 3 jenis wanita: wanita A- wanita bertudung labuh, berjubah dan menjaga lengan daripada terdedah, wanita B-wanita memakai pakaian biasa tetapi masih menutup aurat dan wanita C- wanita yang lebih selesa memaparkan rambut yang lurus setelah melalui teknik rebonding, menunjukkan keputihan dan kehalusan kulit lengan, mendedahkan kerampingan bentuk badan dan berhias laksana model-model muka hadapan majalah hiburan.

Tujuan

Mengkaji tahap ketahanan spiritual, mental dan emosi wanita terhadap tekanan yang diberi berdasarkan cara pemakaian.

Hipotesis

Semakin baik cara pemakaian yang diamalkan mengikut tatacara yang disyorkan dalam Islam, semakin tinggi tahap ketahanan mental, emosi dan spiritual atas tekanan yang diberi. Begitu juga sebaliknya.

Inferens

Wanita A mempunyai tahap ketahanan yang tinggi, wanita B mempunyai tahap ketahanan yang sederhana dan wanita C mempunyai tahap ketahanan yang lemah.

Pembolehubah manipulasi

c atau keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa mempunyai hubungan dengan ketahanan seseorang terhadap tekanan yang dikenakan. Bercakap tentang konsep aurat, ia mempunyai kaitan dengan suhu. Ramai yang membuka aurat atas alasan panas dan lebih suka bebas dari suatu kongkongan. Seorang pensyarah wanita di UIA dari New Zealand (bukan Islam) mempersoalkan istilah baju kurung. Adakah istilah baju kurung tercipta kerana sifatnya "mengurung" wanita di Malaysia? Sehinggakan ramai wanita sekitar KL dan Selangor lebih suka memakai jeans dan t-shirt?

Pembolehubah malar

m atau jisim objek yang menerima perubahan suhu. Anggap jisim, bentuk badan, bangsa, agama, dan ciri-ciri fizikal ketiga-tiga jenis wanita adalah sama.

tetha atau perubahan suhu. Ia adalah tekanan yang diberi secara automatik oleh Pencipta alam di mana wanita berhadapan dengan perubahan biologi seperti haid (datang bulan), nifas (keadaan yang berlaku semasa bersalin), menopause (berlaku pengurangan hormon estrogen) dan tekanan persekitaran (kerja, pelajaran dan lain-lain).

Pembolehubah bergerakbalas

J atau kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa. Ia berkaitan dengan setinggi mana tahap ketahanan spiritual, emosi dan mental ketiga-tiga jenis wanita terhadap daya tekanan yang diberi.

Kaedah

1) Melalui pemerhatian kritikal terhadap perubahan personaliti ketiga-tiga jenis wanita dalam suatu jangka masa.

2) Bertanya secara berhikmah tentang perspektif ketiga-tiga wanita terhadap cara pemakaian.

3) Eksperimen diulang keatas wanita-wanita lain yang mempunyai ciri yang sama.

4) Eksperimen juga dilakukan keatas 2 jenis lelaki: Lelaki A- Lelaki yang menutup aurat dengan baik dan Lelaki B- Lelaki yang suka mendedahkan pusat sewaktu berlengging dan memaparkan lutut serta paha sewaktu bersukan atau berjalan-jalan.

Pemerhatian

1) Wanita A kelihatan humble, tenang, happy, ceria, lembut, sopan, pendiam, bercakap ketika perlu, berhati-hati dengan perhubungan dan berkemampuan mengawal perkataan yang dikeluarkan dari mulut.

2) Wanita B juga kelihatan tenang, ceria, happy tetapi kadangkala kelihatan risau dan bimbang seperti ada sesuatu yang tak kena. Ada masanya terlepas juga kata-kata yang kurang baik ketika marah. Tapi kembali normal setelah beberapa ketika. Penulis yang berjurusan senibina pernah menegur seorang studiomate wanita yang menggunakan spray dengan cara yang salah ketika menyembur model yang dibuat sehingga menyebabkan cat yang terhasil rosak. Lalu dalam keadaan marah, penulis dikatakan penyibuk walaupun niat penulis ingin menegur kesilapan yang dibuat. Penulis terus berlalu kerana tahu tetha sedang dikenakan terhadap studiomate tersebut. Selepas kejadian tersebut, keadaan kembali normal.

3) Wanita C kelihatan kelam-kabut, mempunyai stail tersendiri, kurang menjaga perkataan yang dilafazkan, overexcited, mudah melenting, agak sombong, materialistik dan sosial.

4) Lelaki A kelihatan normal, tetapi lelaki B agak stylo, mudah marah, ego yang terlampau tinggi, sukar menerima nasihat, memandang rendah atas kemampuan orang lain dan lebih agresif.

Kesimpulan

Dari eksperimen yang dijalankan, wanita dan lelaki yang mempunyai nilai J yang tinggi adalah mereka yang menjaga cara pemakaian dengan baik mengikut syariat Islam dan sensitif terhadap aurat. Seperti dalam formula yang diberi:

J = mc x tetha

Oleh itu, hipotesis diterima.

Mengkaji Fizik melalui perspektif Islam

Dalam usaha penyampaian Islam kepada individu yang faham tentang Islam, individu yang kurang faham tentang Islam dan individu yang tidak faham tentang Islam, pendekatan melalui ilmu duniawi berdasarkan kaedah saintifik dan empirik adalah salah satu cara yang sesuai kerana tak semua daripada mereka akan menerima jika menyampaikan melalui ilmu Tauhid. Masalah berlaku di Malaysia di mana persepsi masyarakat berubah iaitu belajar adalah untuk bekerja, bukan belajar untuk mencari ilmu.

Adalah menghampakan situasi yang sama berlaku pada mereka yang mengambil jurusan agama dan mereka yang menghafal kalam-kalam Allah. Jika perspektif ini berterusan, mereka tidak akan mampu untuk mengislamisasi ilmu yang dipelajari, melakukan integrasi antara ilmu duniawi dan ilmu Islam, menyampaikan ilmu pada peringkat antarabangsa agar mesej Islam sampai ke serata tempat seterusnya mencapai kecemerlangan menyeluruh.

Seperti yang tertera dalam misi UIA iaitu Triple ICE (Integrations, Islamizations, Internationalizations dan Comprehensive Excellence), adakah pelajar UIA akan mencapai misi UIA andai masih lagi belajar untuk bekerja? Bukan untuk pelajar UIA sahaja, malah kepada pelajar institusi lain sekali. Tidak malukah kita kepada mereka yang bukan Islam mengkaji ilmu sains melalui al-Quran lantas memeluk Islam atas kesedaran? Di manakah perginya reputasi pelajar Islam yang cuba dipertahankan? Fikirkan...

Tuesday, November 17, 2009

Corat-coret November

Salam kepada semua..byk betul nak citer tapi masa x mengizinkan.Hrpnya cuti sekolah ni dpt saya update blog saya ni.Tapi..xtaula coz,nanti byk betul ultraman yg muncul mtk kami blk...

Arwah atok masa raya


Atok lelaki belah abah saya(abah kepada abah) meninggal Ahad lepas (15 November 2009).Atok berusia 94 tahun.Al-Fatihah buat atok.A day before,kami sekeluarga g Tanjung Pelepas dengan abah.Tengok tempat abah duduk dulu.Saya pernah g tempat ni 1992.Dah 18 tahun saya x g.Tapi..tempat tetap sama.Cume cantik sket la.G tempat yang sama yang pernah kami g makan dulu.Then rumah mak zizah.

Sekarang ni..ada benda yg buat saya pening.Tp..malas betul nak pk.Apa lg pasal $$$$.Sayangnya nk kuarkan duit bila kita susah payah kumpul.Then aset tu pulak bukan nama saya.Yelah,cmne nk letak nama saya coz saya belum keja lagi.Camne ek??Selama ni apa yg saya nak semua saya beli dgn duit sendiri.Excluding sewa rumah,bil2 n basic food.My hubby settle.Tapi..sy still tlg beli susu ,makan n diapers anak.Even saya ni lum keja. Guess what??My MIL cm x caye je saya ni ada duit.And the money of course not from my hubby as she thought.Hu3.Ni bukan zaman batu..dok rumah pun blh ade duit gak.

Bila saya nak beli brg even guna duit saya my hubby selalu tanye..nak buat ape?"Bila saya cakap nk buat pizza"..muka dia pun cm pelik je.(masa saya ajak hubby g beli oven)Hu3..As usual orang pompuan ni mesti nk gadget memasak tu lengkap.Nak ade periuk,pinggan mangkuk,oven,pengadun kek dan macam2 lg.Kalo blh nak semua lengkap.This is my dream.Cuma dok kt rumah sewa ni..x dptla saya nak ade kabinet n dapur yg cantik.Benda yg just less than 200 pun org payah nk belikan kita,xkan la saya senang2 nak bagi 7k kat org.Ye x.

Apa saya nak buat ek??Bukan saya xnk tolong.Tapi..apa yg saya dapat.Orang still kata saya.Knpla manusia ni ingat org yang keja tetap je ada duit.Sedangkan org yg keja tetap pun mintak duit dengan org yang xkeja tetap.Hu3...Xtaula apa kesudahannya ni..Moga Allah permudahkan urusan.

Saya tau semua yg ada Allah yg punya.Harapnya ada jalan keluar untuk semua kebuntuan ini.
Till then...

Sunday, October 25, 2009

Sabar...

Hari ini lebih baik dari semalam.Saya dapat menjenguk blog ni sebab anak-anak tidur serentak tgh hari ni.Selalunya jadual mereka berbeza.Semua tugas dah selesai.Memasak pun dah.Simple je,ikan tenggiri goreng,sambal belacan dan kailan ikan masin.

En3 kali ni tentang sabar.Selalu kita dengar orang cakap sabar ada hadnya.Ye..kadang-kadang saya pun begitu.Dengan anak-anak,suami,keluarga.Tapi..setelah saya baca satu buku ni..'Penenang Jiwa' buku yang telah diterjemah dari tulisan Imam Ghazali mmg sepatutnya kita sabar dari segala segi.Orang yang bersabar ni balasannya syurga.Mak saya cakap bila banyak membaca,banyak yang kita jumpa dan mungkin kita pun takut nak ketawa.Terfikir-fikir juga saya kenapa takut nak ketawa...kita ni,xnmpk macam nabi nampak.Yelah,kita lupa syaitan ni mmg wujud,tp kita xnmpk sebab tu kita berani buat salah,buat dosa.

Tentang sabar ni,ada macam-macam sabar.Sabar juga ada kaitannya dengan nafsu.Memang susah nak lawan nafsu.Opss..jgn ingat nafsu syahwat je..nafsu nak makan pun ye.Ada satu kisah orang tu teringin nak makan madu dan susu dengan roti.Ketika itu dia sakit.Tapi..bila pelayannya dtg bawa makanan tu,dia teringat yang tu semua adalah kehendak nafsunya.Then,dia pun x makan.Coz,die lebih rela bersabar untuk dapat rahmat Allah .Kita ni,macam-macam yang ingin.Ye x?Nak kereta lah,nak rumah,nak itu...nak ini..Sampai ada yang tak bersyukur.

Terkenang pula tentang saya sekeluarga.Kami hidup pun biasa je.Apa yang ada.Saya as a homemaker mmg buat yang terbaik for my family.Ekonomi keluarga saya yang jaga.Saya uruskan dengan yang terbaik semampu saya.Saya x kisah berkereta kecil..itu pun sudah cukup bersyukur.Dan kalau boleh biarlah anak-anak saya kenal susah sebelum senang.Tapi,bila ada org yang yang tidak berpuas hati dengan kita mcm mana ye??Kereta kancil dikata bukan kereta.Pelik tu...kena tukar kereta..Bimbang kewangan kami hanya kerana saya tidak bekerjaya...sedangkan kami selalu mengutamakannya.Memberinya wang setiap bulan walaupun kami boleh dikatakan gawat.Tuntutan Allah yang lebih utama sepatutnya.Tapi..saya tetap memikirkan tuntutan orang yang Allah cipta.Astagfirullah...Ya...saya kena sabar..Pekakkan telinga,kerana saya nakkan rahmat Allah.Dunia ni sementara saja....

Itulah saya kata,manusia ni tak pernah puas.Bila tidak dapat wang,rasa susah.Bila sudah dapat wang,disuruh berkereta besar.Esok lusa,bila dah ada kereta besar disuruh ada rumah besar...Umur semakin tiada,tapi tetap memikirkan dunia...

Apalah saya mengarut ni...mak saya cakap..jangan takut Allah ada.Allah Maha Mengetahui.Semoga saya dapat terus memperbaiki diri saya.Moga Allah ampunkan segala dosa-dosa kami dan bukakan pintu hati kami untuk tidak hanya memandang dunia.Amin...

Wednesday, October 14, 2009

Trip 2 Kelantan n Terengganu

Nampaknya dah mula la saya jarang menjenguk blog ni.Tak sempat lg2 Abdurrahman dah pandai meniarap n berpusing satu living room.So,mmg tak boleh tinggal.Cadang nk buat kek coklat harini.Tak tau sempat ke x ni.I do my best.Pack brg ptg sket la.

Smlm my 'ultrawoman' tepon n agak risau coz bwk baby jln jauh.Die pesan suruh ikat baby.Mmg saya dah berkira2 nk beli ring sling or pouch sling.Coz baby carrier yg saya guna cm x baby friendly.Susah sikit nak dpt di pasaran just online je yg byk.Harga pun blh tahan gak.Anak blh mengamuk kalau x cepat kita nk masukkan dlm carrier.Next time sy citer psl pouch sling,ring sling n mei tai ni.

Tgn pun da lenguh ni.sblh pegang baby lg...Mlm ni kami bergerak ke Kelantan.Actually my hubby nye trip bilik guru.As usual,mmg selalu semuanya g means kami le anak-beranak e mana pun bersama.Hu3.

So,kenalah saya buat sling sendiri guna kain batik.Macam bibik indon la pulak.X pelah..apa yg penting saya mmg suport babywearing ni.Mudah-mudahan semuanya selamat.

Friday, October 9, 2009

Beraya dgn kwn lama

Raya keempat mmg saya dah plan nak beraya ke rumah Zakiah Hani (jack).Ni kami plan ramai-ramai bertiga (saya,Waziha n Jack).Nadia baru deliver masa puasa tu.Then,dia pun dah inform raya keempat mmg ada kat rumah.



Masa ni kat rumah Muna.

Ibu yang dlm pantang br 15 hari tapi dah aktif Dr.Nur Nadia.Dapat anak lelaki
namanya Muhammad Nizar Rayyan.Tak sempat amik gambo coz dia tidur.

Jack tudung merah.Muna kat sebelah tu.Maaflah snap lak gambo time ni.Tuan rumah yang
busy asyik ke dapur..Hu3

Waziha dan anaknya Wan Ariana

Wednesday, October 7, 2009

Pemergian nenek tersayang...

Salam buat semua...

Minta maaf juga kpd sahabat2 yang menunggu saya update blog ni pasal gathering Raya batch PMR 97 dan SPM 99 SMKA MAAHAD MUAR.Bukan saya xnk buat.Firstly, busy even kat rmh coz anak2 dah makin cerdik.A lot to do untuk jwp soalan diaorang samapi kena bukak buku.Hu3..Then, Sabtu lepas atok perempuan saya meninggal.Belah mak saya panggil atok even perempuan.Hari ni baru ada mood saya nk bukak pc ni.Masih terbayang2 lagi muka dia.Dulu kecik2 masa mak saya kerja,dialah yg jaga saya.Rumah kami sebelah je.Mmg kami adik-beradik kiranya yang paling rapat dgn atok.esp adik saya Siti..mmg dielah yang paling rapat.

Syawal kali ni, 4 saudara dah pergi meninggalkan kita.Yang terkilan,saya x sempat tgk muka arwah buat terakhir kali.Allah x izin.Masa pengurusan jenazah saya mmg x cukup tgn.Melayan anak kecik2 3 org.Then,menyediakan keperluan untuk mandikan jenazah,sampai saya mmg x sempat nk ke sebelah.Lgpun saya sentiasa pegang baby dan ramai gak yg halang saya ke sana.Anak pulak menangis je.Kaki pun dah sejuk.Apepun saya tetap baca surah Yasin untuk atok even pegang anak.Saya sedih dgn sikap segelintir orang yang datang melawat.Macam manalah diaorang blh nak borak2 lagi.Coz,masa tu saya mmg xde pk lain,saya nk atok selamat kat sana.Sebab tu saya sentiasa membaca surah Yasin,al-fatihah dll.Lagipun bila saya nmpak bhgn kaki je pun saya mmg dah xtahan sedih ni.

Mak saya mmg seorang yg tegas.Dia minta jasa baik semua ke masjid n solat.Begitu juga yang wanita.Tidak terkecuali.Mak saya minta tolong sgt2 just ikut imam je.Dan akhirnya buat pertama kali lebih kurang 10 org wanita turut menyembahyangkan jenazah atok.B4 ni mmg ustazah dah ckp cume kesedaran penduduk kamgpung n xde yg mulakan.

Adik saya Siti..mmg tabah bg saya.Dia mandikan atok.Lgpun mmg dia biasa bab2 ni coz ada gak dlm bab nursing.Tu pun dia mmg xtahan sedih coz rasa cam atok masih ada.Tu je en3 kali ni.nanti bila mood dah ok saya update lagi.Coz la ni,selalu blk mlm sbb ikut my hubby nye marhaban sekolah.Pagi lak saya nk kena rushing buat semua benda b4 anak2 bgn.Coz..bila anak2 dah bgn dah nk kena fokus kat diaorg pulak.Al-fatihah buat atok.Minta jasa baik semua esp kaum keluarga sedekah al-fatihah buat atok setiap hari dan selalu.

Wednesday, September 30, 2009

Kesuburan Adalah Anugerah

Kesuburan adalah anugerah yang perlu dihargai dan dipelihara. Banyak faktor boleh menjejaskan kesuburan seseorang, sama ada lelaki atau wanita. Untuk mengekal dan meningkatkan kesuburan, wanita perlu:

* Mengawal berat badan.
Jika dapat, kekalkan berat badan yang seimbang. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan masalah ovulasi (pengeluaran telur) dan kitaran haid mungkin terganggu atau terhenti terus jika terlalu kurus.

* Kurangkan pengambilan kafein.
Ada kajian menunjukkan pengambilan kafein melebihi 500 miligram sehari boleh melewatkan kehamilan. Biasanya secawan kopi mengandungi antara 80 hingga 175 miligram kafein. Bagaimanapun, ia bergantung kepada kaedah penyediaan dan jenis kopi diambil. Bertukarlah kepada kopi tanpa /rendah kafein.

* Kurangkan pengambilan alkohol, atau lebih baik berhenti terus.
Alkohol berlebihan akan menjejaskan peluang wanita untuk hamil kerana ia merencatkan proses ovulasi.

* Bersenam secara tetap dan teratur.
Senaman bukan saja dapat membantu mengekalkan berat badan, tetapi turut menjadikan anda lebih sihat dan cergas. Ia juga akan menguatkan badan untuk melalui kehamilan tanpa masalah. Senaman juga boleh mengurangkan risiko mengalami masalah sembelit dan vena varikos (urat kaki menjadi kembang dan berbelit) yang biasa dihadapi wanita mengandung.

* Jalani pemeriksaan hormon melalui ujian darah.
Ini adalah masalah biasa yang menyebabkan wanita sukar mengandung.

* Berhati-hati mengambil ubat.
Kebanyakan ubat, termasuk pil tahan sakit, antibiotik, ubat tekanan darah tinggi dan anti kemurungan memberi kesan terhadap kesuburan anda. Sebaik-baiknya, ambil ubat apabila diarahkan saja.

* Buat pemeriksaan rahim.
Masalah dalam rahim seperti endometriosis, fibroid atau sista ovari boleh menjejaskan peluang untuk mengandung. Endometriosis (lapisan tisu yang tumbuh di luar rahim) akan menyebabkan haid menjadi lebih banyak dan sakit. Kehadirannya juga meningkatkan risiko mengandung luar rahim.

Selain itu, kitaran haid tidak tetap dan lama (melebihi seminggu), kerap mengalami senggugut, pernah keguguran melebihi dua kali, mempunyai bulu roma yang banyak dan lebat terutama pada muka, berlebihan berat badan, mempunyai masalah kesihatan (diabetes, lupus atau tekanan darah tinggi) juga boleh mengurangkan peluang untuk mengandung.

Lelaki juga boleh mengalami masalah penurunan tahap kesuburan. Kira-kira 30 peratus masalah kesuburan berpunca daripada lelaki. Bagi lelaki subur pun, mereka tetap boleh mengalami masalah jika mengamalkan gaya hidup tidak sihat.

Antara langkah yang boleh diambil untuk mengekalkan kualiti dan kuantiti sperma ialah:

* Berhenti merokok.
Asap rokok boleh menyebabkan mencacatkan sperma yang baru terhasil. Kajian menunjukkan bilangan sperma akan meningkat dengan cepat sebaik lelaki berhenti merokok.

* Kurangkan minum minuman beralkohol.
Tahap kesuburan 40 peratus lelaki meningkat apabila pengambilan alkohol dikurangkan.

* Ambil vitamin.
Tidak ramai lelaki menitikberatkan soal pengambilan vitamin kerana beranggapan mereka sihat dan makanan membekalkan cukup keperluan harian. Bagaimanapun, anggapan ini kurang tepat kerana banyak vitamin hilang atau musnah ketika proses penyediaan dan memasak. Kekurangan vitamin C dikatakan boleh menyebabkan sperma melekat antara satu sama lain. Justeru, lelaki disaran mengambil sekurang-kurangnya 2,000 miligram vitamin C setiap hari.

* Elak keadaan terlalu panas atau memakai seluar ketat.
Elak juga terlalu kerap mandi air panas dan sauna kerana ia boleh menjejaskan penghasilan sperma berkualiti.

* Jauhi punca pencemaran seperti bahan kimia, racun serangga perosak, lead dan larutan organik.

* Rancang masa untuk bersama isteri.
Hubungan seks boleh dilakukan selang sehari jika anda merancang mendapat anak. Hubungan seks yang terlalu kerap (setiap hari) boleh mengurangkan bilangan sperma. Bagaimanapun jika tempoh antara hubungan seks itu terlalu lama, sperma yang dikeluarkan pula tua dan kurang aktif.

Punca isteri sukar mengandung

(PETIKAN DARI SATU WEBSITE)

Zaman moden kini ramai para isteri yang bekerja menambah pendapatan keluarga. Kewangan keluarga semakin meningkat namun seiring dengannya pula ialah peningkatan kesukaran untuk mendapatkan zuriat dalam bahasa mudah ialah susah untuk mengandung.

Bila timbul masalah ini, doktor pakar sakit puan sangat beruntung kerana mendapati bilangan mereka yang ingin berurusan begitu ramai sekali. Kos rawatan yang dikenakan pula ada yang melibatkan puluhan ribu ringgit dan itu pun belum pasti akan mengandung. Jadilah wanita tersebut sebagai bahan ujikaji yang diberikan ubat ini dan itu serta pelbagai rawatan kesuburan lainnya.Masalah menemui doktor sakit puan ini tidak begitu memudharatkan sekadar memudharatkan kewangan. Yang akan saya ceritakan ini lebih memudharatkan lagi. Bagi yang putus asa dengan rawatan doktor danalternatif yang lebih mudah dan murah, ramai di antara mereka yang mengalami masalah ini menemui bomoh, dukun dan tukang urut sebagai usaha untuk mendapatkan anak ? Mengandung. Inilah yang lebih parah kerana menemui dukun dan bomoh ini sebenarnya adalah permulaan kepada azab yang lebih besar dari Allah kerana telah mensyirikkanNya.

Salah seorang jiran saya sejak kebelakangan ini hampir setiap tahun menerima menantu. Sehingga kini 3 orang anaknya telah selamat melangsungkan perkahwinan mereka. Namun apa yang menyedihkan sekali ialah sehingga kini jiran saya ini belum mendapat pangkat datok kerana anak dan menantu mereka ini masih belum mengandung.Di tempat kerja saya pula ramai pasangan yang lebih sepuluh tahun kahwin masih belum mendapat anak dan beberapa orang lain pula sudah lima tahun berkahwin juga masih belum mendapat anak. Ada seorang hamba Allah tu apabila saya nasihatkan agar semoga mudah mengandung begitu sombong sekali menolak nasihat saya dengan mencebikkan muka namun hakikatnya ialah sehingga saat ini beliau masih belum mengandung.

Pada hari raya aidilfitri lalu saya telah dikunjungi pasangan suami isteri rakan setugas saya. Dalam pertemuan tersebut sempatlah mereka mengadukan masalah mereka iaitu walaupun sudah lebih setahun berkahwin, isterinya masih belum mengandung. Kira-kira sebulan lepas iaitu kira-kira tiga bulan selepas kunjungan di aidilfitri sewaktu berselisih ditempat kerja, dengan begitu gembira suami pasangan ini mengucap kesyukuran dan terima kasih kerana isterinya baru disahkan mengandung. Alhamdulillah setelah kira-kira 3 bulan mengamalkan nasihat yang diberikan, isterinya telah mengandung.

Satu ketika sewaktu saya membeli belah dipasar raya Extra, saya merasa begitu sedih melihatkan seorang perempuan yang saya jangka seorang isteri sedang memasukkan jeruk anggur ke dalam bekas plastik.. Saya merasa sedih kerana ini bakal menyusahkan perempuan ini untuk mengandung. Saya memberanikan diri untuk mendekati wanita ini dan mula bertanya

“suka makan jeruk?”
“Memang kegemaran saya” jawab wanita ini.
“Sudah berkahwin?” saya menambah.
“Sudah 3 tahun” wanita ini menjawab.

Tepat seperti jangkaan saya bahawa wanita ini sudah berkahwin.

“Berapa orang anak?” saya menyoal untuk mendapatkan kepastiann hipotesis awal saya.Seperti yang saya jangkakan wanita ini menjawab

" belum dapat anak lagi”.Selepas mendapat fakta yang dikehendaki saya pun memulakan sesi nasihat semoga kelak beliau mendapat anugerah anak termasuklah memberhentikan tabiaat memakan jeruk yang baru sahaja dibeli. Semoga Allah memberikan wanita ini zuriat dari anak yang soleh.Semoga Allah memberikan zuriat (mengandung dan melahirkan anak),amalkanlah nasihat berikut:

Elakkan:

- Minum coca cola, pepsi cola, minuman bergas
- Makan junk food,
- Segala jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah seperti jerukmangga dan ceremai.
- Makan makanan fast food seperti KFC, Mc Donald dan piza.
- Makan burger dan naget- Makan jambu batu.

Suami pula dikehendaki meminum susu lembu tepung fullcream atau susu segar.Kalau merokok perlu berhentikan tabiat ini.Tidak ketinggalandari petikan akhbar hari ini, si isteri juga kena minum susu lembusama ada dalam bentuk tepung fullcream atau susu segar.Coca cola dan Pepsi Cola was invented by American Jews dengan satu objektif iaitu untuk merosakkan kesuburan manusia. Itulah sebabnya mereka begitu bersungguh-sungguh memasarkan produk ini diserata dunia.Namun ironinya ialah dinegara mereka sendiri iaitu Israel, produk Coca Cola dan Pepsi Cola tidak ada dijual kerana sememangnya mereka ingin meramaikan bangsa Yahudi.Namun apa yang penting sekali sebelum melaksanakan tip atau petua ini ialah mendapat redha Allah.

http://www.shukur.org/

KaTa HaTi SaYa

Anak adalah anugerah dan juga selalu orang kata rezeki.Kita pun xtahu sama ada berapa orang anak kita akan dapat,bila dapat anak dan sebagainya..semuanya hanya Allah yang tahu.Sebagai hambanya,kita hanya berusaha.

Seperti saya juga yang tidak pernah merancang untuk mendapat anak pada awal perkahwinan.Semua Allah dah tentukan.Bagi saya kualiti penting daripada kuantiti.Apapun jika Allah tentukan saya mempunyai anak yang ramai,itu satu bonus dan saya kena usaha lebih kuat lagi untuk mendidik anak2 saya.Memang penat pun lebih.Biar kita kurang tidur sekarang sebab suatu masa nanti kita akan tidur selamanya.Bukan mudah untuk mendidik anak zaman moden ni.Anak seusia 2 tahun pun macam2 dah tahu dibuatnya.

Bagi yang belum mendapat zuriat,itu juga Allah yang tentukan.Memang ada orang yang di dunia dia tiada zuriat.Tapi,diakhirat nanti Allah lagi Maha Mengetahui.Ni mak saya yang cakap,dalam Al-Quran ada sebut.Allah memberi rezeki pada yang dikehendaki.Cuma,selagi kita masih bernafas,kita kena usaha dan berdoa,kemudian tawakkal.

Menyusukan anak

Sebenarnya hrni saya plan nk update lg gambo2 masa raya.Tapi..bateri lak habis.So,saya pun buat la en3 ni.En3 menyusukan anak ni sesuai untuk semua.Tak kira lelaki atau perempuan coz lelaki pun akan ada anak gak n semestinya support isteri untuk menyusukan bayi.Zaman sekarang ni,orang dah tak macam dulu.Kalau dulu,bila anak diberi susu badan dikata orang susah coz xdpt nk beli susu tin yang mahal.Tapi,disebabkan kesedaran tentang kebaikan susu ibu,manuasia pun kembali kepada fitrah,dan saya pasti sekiranya seorang ibu dapat menyusukan anknya selama 2 tahun satu kebanggaan untuknya.Tambahan pula sekarang ni wanita banyak betul komitmen dengan bebanan kerjaya dan rumahtangga.

Cerita susu ibu masa raya

Nak juga tu diselitkan pasal raya.Masa raya haritu,ada gak cerita mengenai susu ibu ni.Saya memang breast feed anak saya secara exclusive.Semasa anak kedua pun exclusive gak even saya bekerja.Anak2 saya semua menyusu badan sehingga ada adik barulah berhenti.Sebab takut rahim mengecut pula.My friend Waziha pun memberi susu badan juga.Cuma masa bekerja diberi susu formula.Then,sorang lagi kawan saya yang baru melahirkan anak.Dr.Nadia...guess what,even dia selalu advice orang untuk bagi susu ibu tapi..dia x dpt beri breast feed exclusive kepada bayinya yg berusia 3 minggu.Sebabnya????


Penyebab ibu tidak dapat menysukan bayi sepenuhnya

1.Bayi lelaki memang kerap menyusu dan menyusu dengan tekun (pengalaman saya)

2.Ibu perlu lebih masa dengan bayi (kawan saya xde masalah untuk bgn mlm or sebagainya.Bila waktu bekerja ada iu memilih memberi susu formula kerana memudahkan pengasuh.Susu ibu (dalam botol) perlu direndam dalam air suam sebelum diberi pada bayi.Semasa anak kedua,ibu saya yang menjaga ketika saya bekerja.Jadi,xda masalah untuknya memanaskan susu bayi ni.

3. Puting susu melecet atau luka (hal ini berlaku sebab bayi terlalu lama menyusu dan bayi suka menggigit dengan gusi dan tarik puting susu ibu.Perkara nilah yang terjadi kat kawan saya tu.Selain kawan saya jiran saya pun macam tu juga.Mula2 saya pun camtu gak.saya kuatkan gak semangat.Sakit tu mmg sakit cuma saya tahan je.Lepas tu tanamkan dalam hati yang semua ni akan ok .Coz,masa kita dalam pantang nipple pun kena ambil masa gak nak biasakan dengan bayi yang sememangnya kerap menyusu.So,bila dah biasa nanti oklah.)

4.Puting bernanah (ada juga ibu yang xdpat nak susukan bayinya disebabkan nanah yang block susu keluar.Yang ni kena refer doktor coz takut nanti takut adainfection lain pula kepada bayi)

5.Infection lain pada nipple like mengelupas dan gatal2 (ni pun kena refer doktor.Coz ada org kena infection ni sampai demam.Biasanya ada cream khusus diberikan.B4 delivery saya biasa kena infection ni.Tapi,kena kerap bersihkan dan make sure nipple dalam keadaan tidak terlalu kering.Coz bila kering tu la yang menyebabkan lagi senang gatal)

Kalau nak dicerita memang banyak lagi tentang susu ibu ni.Kebaikannya untuk kesihatan bayi dan ibu,pahala belum lagi tu.Apa yang penting susu ibu ni anugerah Allah.Banyak faedah yang kita dapat.Ibu pun x perlu nk ke salon kuruskan badan coz menyusukan anak pun blh membantu(pengalaman saya).Sebagai ibu kita kena kuat dan ada semangat nk susukan anak.Memang macam2 dugaan.Saya pun pernah demam,x cukup tidur,kena bgn pagi,nak jaga anak2 yang kecil2.Doa saya esok2 anak2 blh jaga saya pula.

Besday Abdul Qayyum versi 2

Main bunga api kakak n Abdul Qayyum



Tengok anak-anak potong kek.Risau je dibuat main kek tu.



Me,kakak n Abdul Qayyum



Walid pun tolong sama potong kek







Ni je kek yg paling ok yang ada kat kedai tu.Coz saya xnk kek span biasa je.Haritu dah beli yg blueberry.Kali ni coklat pulak.Xpelah dik,bunga ros pun..x kisahlah.

Besday my son Abdul Qayyum 20 September..kami celebrate agak lewat coz raya first kat Muar lagi.Raya kedua lak jam b4 nk blk Yong Peng.Raya ketiga baru sempat beli kek.Tu pun da dekat Maghrib baru beli n jamuannya KFC from Mak Iti.
Habis je makan main bunga api lak anak2.Memang budak2 time umur camni suka lah main bunga api.Tapi..kita nk kena pantau.Even just bunga api..api gak tu.Kecik2 jadi kawan..dah besar jadi lawan. Saya x bagi diaorang pusing2 bunga api tu.Takut terkena kaki or mane2 lah.Just static satu tempat n nyanyi 'Selamat Hari Raya' ulang2.Hu3....





Majlis nikah anak bibik

Gambar-gambar ni adalah majlis nikah anak bibik.Hu3 yg harunya saya pun x berapa kenal pengantin ni.Maklumlah,jarang jumpa.Pengantin lelaki tentera laut.Anak bibik yang perempuan.










Nilah kami,yang dok menunggu majlis nikah abis.Makanan semuanya ditempah.So,mmg dok jelah kami.Yang tudung labuh tu Kak Peah (my hubby sis),tudung putih Kak Zie (biras saya),tudung pink Kaka La (my hubby sis).Saya yang tudung hijau tu.


Bibik dan anaknya




Tuesday, September 29, 2009

Raya ke-2 (majlis nikah)

Pasangan pengantin baru

Actually kami plan nk blk Yong Peng pagi.Xpelah,coz hari ni ada 2 majlis yg perlu dihadiri.Satu ke rumah arwah Mak Yam dan satu lagi ke rumah bibik.Anaknya bernikah hari raya kedua. Dua2 majlis ni tidak diketahui.Even majlis nikah tu sudah dirancang lama.Baru saya tahu masa pagi raya.So,xpelah saya gembirakan dulu hati my hubby n my MIL..baru hati saya pula gembira.

Beraya di rumah bibik




As a direction from my MIL,say kena g rumah bibik dgn my hubby.Ada ipar yang lain g rumah arwah bagi yang lelaki,yg pompuan g rumah bibik.Kak Faridah x dpt g coz mmg die nk ke Serom (rumah ibunya).Dia pun serba salah gak..Yelah,bila my MIL dah buat arahan serba x kena semua plan.Lagi2 pula semalam dia pun tergesa2 blk.Cadangnya nk blk pg raya..pastu disuruh blk pulak berbuka.Mlm raya tu..kami meluahkan rasa masing2.Camtulah..hidup berumahtangga.Banyak hati nak kena jaga.









Pagi Raya

Saya n my daughter

Kak Long dan Abang Ngah

Kami sekeluarga (mmg payah nk snap betul2) nilah yang terbaik.Walid penat pujuk Abdul Qayyum suruh begambar.

Pagi Raya pun biasa2 je.Just meriah gak coz ramai org.Then,bila kerja2 kat dapur settle barulah bersiap pakai baju raya.Tahun ni..tema ikut warna kereta.Abah ,Ijam,Azia n Kak Ti singgah jap blk beraya dari Tangkak.Mak x ikut sebab jaga atok yang sakit.
Then,petang raya kami baru beraya ke rumah Bibik (adik my MIL),Parit Surau n ke Felcra Bukit Kepong rumah Busu.3 rumah je pun dah hampir jam 8 kami blk.Petang tu Mak Yam masuk hospital.Then,area kul 9.30 kami terima berita MakYam dah xda.Al-Fatihah buat Mak Yam.Terakhir Jumaat petang b4 raya tu la say jumpa n cakap dgn dia.Tulah lambaian terakhir kami dan dia.Ralatnya...saya x salam pun dgn die masa tu coz sebelah tgn pegang anak,sebelah pegang tepen.Sbb my hubby tanya x salam die ke...saya terpikir raya nanti jumpa lg..rupanya dah x jumpa...
My ultramen dah panggil..till then

Sehari sebelum raya

19 September 2009

Sehari seblum raya adalah hari yang paling busy setiap tahun.Espkat rumah my MIL coz anaknya ramai.Hu3.Pagi..bila dah lepas sahur,saya basuh baju n settle benda2 kat dapur.Then,dlm rumah,n bilik sapu.Pastu..keruk sampah(daun2 la yg banyak).I know bila my hubby tgk mesti dia pun buat gak sama2 dgn saya.Dia selalu xleh tgk saya buat keja sorang.Bak kata pepatah,berat sama dipikul,ringan sama dijinjing.Kalau kat rumah mesti dia ckp dah lah tu.Tp..kat rumah my MIL saya berkeras nk buat gak.Bukan nk menunjuk tapi..hati puas kalau semua kerja dah settle.

Petang bila dah ramai sket yg blk,so masaklah apa yang patut.Then,berbuka ramai2.Malam lak main bunga api.

Xde apa pun yg menarik nk cerita.Ketupat kali ni buat yg segera je.

Jom..layan citer pagi raya lak...

Cornflakes Madu Mudah


Cornflakes Madu
Bahan2
1 kotak besar cornflakes
1/2 cawan butter
1 cawan madu
1/2 cawan gula
4 sudu mentega kacang (optional)
Coklat rice untuk hiasan
Cawan kertas yg comel2
Cara membuatnya
Cairkan butter,gula dalam kuali.Setelah cair masukkan madu.Kemudian,masukkan cornflakes n gaul rata.Then,sudukan ke dalam cawan kertas.Letak coklat rice untuk hiasan.Untuk bagi dia melekat,bakar selama 10 minit dalam oven.Dah siap n blh dimakan.


Hari Raya Aidilfitri 2009

SELAMAT HARI RAYA DAN MAAFKAN ZAHIR BATIN

Sebelum update psl raya ni..saya nk ucap Selamat Hari Raya n minta maaf kepada sesiapa yang mengenali saya a.k.a (liza,ummi,siti,kekja,mamaqayyim untuk kwn2 cyber) byknya nama..Harapnya lebaran ni dpt sama2 kita berubah lebih baik dr sebelum ni kesinambungan dr bulan Ramadhan yg sememangnya adalah bulan untuk membersihkan diri..

Raya kali ni mmg saya plan nk blk ke kg suami..Saya ada agenda tersendiri..Hu3.Even my hubby cam nk blk kg saya je..xpe..coz,biar saya susah dulu,asalkan senang kemudian.Buah pun masam dulu sebelum manis.So,as my heart instinct mmg saya dah agak my MIL soh blk ke rumahnya even plan asal saya blk ke Kundang Ulu on Saturday morning.Yelah,saya pun nk settle rumah saya dulu..Then,baru le blh blk kg dgn aman.

18 September 2009

Ring..ring...ring on Friday morning (sekolah diberi cuti istimewa).Pukul 6 pagi my MIL dah call suruh blk utk tlg masak.I know that even my hubby senyap je.Then,saya pun rutin cm biasa mengemas n as I planned before mmg nk buat cornflakes madu pagi Jumaat.Then,my hubby ckp kul 9 blk kg.Cam nk marah gak..coz susah nk buat decision sendiri.Nanti tak blk,riuhlah sekampung.That why,nk x nk kena blk gak.

So..saya pun cepat2 kemas semua.Baju dlm mesin basuh lagi.Lipat kain,siapkan cornflakes madu(bakinya yg xde cups saya bungkus bwk balaik kg) dan buat segalanya lah.Kemas rumah apa yg patut, just langsir bilik n cadar je saya x pasang.

Around 10.30 baru settle rumah.Then,anak2 pulak.Pukl 11.00 br nk bertolak.Singgah Labis coz nk cr cups n beli tudung utk bj raya saya yg usianya dah 6 tahun...Hu3.(recycle).

Tgh hari br sampai.Mak tgh masak .Rupanya ada mak buyung tp..mak ckp die xleh buat keja duduk n baring je..Then,mulanya die bercerita kalo die mengandung..bla..bla..bla..malas nk story.Saya diam je.Saya paham.Masa saya mengandung pun mmg rasa lazy tu ada.Kalo blh cm nk baring je.Every year saya pregnant.Badan saya pun x pernah berehat.Dulu pun bila my hubby yg buat kerja saya juga yg dikata.Sebenarnya hanya Allah yg tahu cmne mengandung ni.Apatah lagi saya ni bermasalah tulang belakang.Tapi..masa saya pregnant xde pun org perasan n still buat kerja mcm biasa.Just my hubby je yg bising x bg saya buat kerja byk2.Bila kita duduk sket,dah mula nk kata itu ini.Sedangkan kita ni dikira oku juga..

Saya pun terus buat apa yg patut.Sediakan barang2 nk masak untuk lodeh,n lain2.Then,petang sket tu barulah masak sup tulang.Tapi..confuse lak antara jintan manis n lada manis.Bila dah selesai masak.Hantar ke rumah2 saudara2 pulak.Rumah,Mak Yam,Mbah Tukiman,Kak Senah n Bibik.

Malam tu pulak,Kak La blk.Then,bwk langsir.So,bersengkang mata lah pasang langsir.Kesian anak2 tunggu kami.Bila dah settle semuanya.Barulah boleh baring.Masa tu jam pun dah dekat kul 1 pagi.Then,my backbones mmg jam sgt2.Allah je yg tahu sakitnya.Saya kena kuat coz Abdurrahman still need me utk menyusu..Esoknya..saya pun nk kena bgn pg untuk sahur.Rasanya mlm tu sy just tidur 2 jam je.Coz yg lain tu..buat susu anak2..melayan sakit belakang saya ni n susukan anak.

Bersambung sehari sebelum raya...

Monday, September 28, 2009

Balik cuti raya

Salam kepada semua...

Baru hari ni dapat bukak pc ni.Coz,,busy bee dgn rumah yg seminggu kena tinggal.Br tadi cabut rumput kt depan rumah.Semalam settle dlm rumah dulu.Pasang langsir,cadar dll.Tu pun lum tau blh update psl blk kg raya.Seminggu dok kg xdelah on pc.Lgpun bkn ada broadband pun.Macam2 nk story.Lg2 raya hrtu jumpa kawan2 yg dah lama x jumpa. Waziha,Jack,Nud,Munek (Noorul Muna).Then,gi Tanjung Agas,gathering hari raya.Balik pun sampai 2 pg.Ni my hubby la.Amik gambo x sudah2.

Then,dengan atok saya yg masih belum sembuh.Sakit tua..Saudara saya yang meninggal.Arwah Mak Yam, Pak Ngah n Aisyah..

Ni..askar2 pun dah dtg.Abdul Qayyum dah makin cerdik bila 2 tahun ni.So..kena cari masa yg sesuai untuk update my blog ni.

Till then...

Tuesday, September 15, 2009

TEACHER

My Ambition


"My ambition is to be a doctor.To be a doctor is not easy. I have to treat sick people."


Ini ialah ayat English esei yang Pn.Ambalaki suruh hafal masa Year 4.Dah lama berlalu..tp saya masih ingat.Tapi..saya suka tukar 'doctor to teacher'.Mungkin sebab abah saya guru so saya mmg interested nk jd gruru.Cuma belum rezeki saya.Sekarang anak murid tetap saya 3 org..mereka ialah anak saya sendiri hu3..


Jom layan pengalaman saya..first impression org bila tgk saya..


Econsave Kajang

Kanak-kanak: "Good afternoon teacher" (sambil memegang baju saya)

Saya: (Saya pun menoleh) "I'm not your teacher.Sorry."


Kanak-kanak tu pun berlari ke arah parent dia.


Kanak-kanak itu bukan Melayu.Dia ingat saya cikgu dia kot.Hu3..kesian dia.Masa ni mmg saya jadi cikgu kat Pusat Tuisyen dan seingat saya xde anak murid macam dia coz saya mengajar di Setiawangsa.


Perak


Masa ni on the way ke Manjung.Then,berhenti kat satu gerai nak beli makanan.Lepas tu sorang budak tu tunjuk2 ke arah kereta.Lepas suami saya membeli saya tanya kenapa.Dia ckp budak tu kata kat mak dia saya ustazah dia.


Kundang Ulu


Semasa di kedai.Ada org tegur saya,"belanja cikgu"..saya buat tak tahu je.Sebab ingat dia cakap dengan orang lain.Pastu,dia ulang cakap lagi...Saya cakap ye je..Padahal saya tak kenal pun orang tu.


Kedai cermin mata


Masa ni nk buat cermin mata.Masa orang tu nak cek power dia tanya.Cikgu ngajar kat mana?


Kedai runcit Labis


"Hai cikgu,muda-muda pun anak dah 3".Masa tu ingat orang tu akap dengan suami saya.Coz suami saya pun balas die cakap.Pastu..die cakap lagi.Cikgu orang Kelantan kan?Mata die tengok saya.Orang tu Cina.Pastu..kitaorang pun pelik la.Dia cakap lagi "ajar dekat sini kan?" "Xdelah,saya belum ngajar lagi".Itulah selalunya jawapan saya dengan harapan saya akan jadi juga cikgu.


Sebenarnya banyak lagi pengalaman saya.Bila dekat klinik pun orang cakap saya cikgu gak dan make sure appointment saya bukan masa cuti sekolah.Kat mana pun saya pergi title cikgu tu cm dah melekat je.Dah x larat saya nk jawap.Ni semua bukan cerita bohong.Bukan juga nk meninggi diri.Just sebagai satu semangat saya untuk terus mohon jadi guru ni.Dah 2 kali saya mintak,tapi x berjaya.Cikgu English saya masa Year 3 ckp jgn putus asa.Ada orang 7 kali mohon baru dapat.Tahun ni cuba lagi.Lagi2 suami saya pun mmg berharap saya ber'profession' sama dgn dia.


Hakikatnya till now title cikgu belum pun saya pegang..hu3..belum rezeki saya @bukan rezeki saya..Hanya anak-anak yang menjadi anak murid saya.Tak lupa juga rakan-rakan facebook yang saya berkongsi idea dan pendapat...tu pun lebih banyak kepada bisnes...


Apapun..bersyukur itu penting...berusaha positif dan bersedia negatif....

Monday, September 14, 2009

Gift

Jam Dinding Kayu Jati (Selawat) -Untuk Mak Saya


Jam Dinding Jati (Ayat Kursi)- Untuk rumah saya



Baju untuk Kak ti

Ni,ole-ole raya.Kuih raya ada yg bg pada my MIL.Kerepek baru nk g amik petang ni.Xtually brg yg paling best jam dinding tu.Saya suka sgt.My hubby tau apa saya suka.Tu yg best.Rezeki la org yg dtg jual kt rmh my MIL tu.Coz my hubby borong sume.Ada rehal dgn tempat simpan Al-Quran.Tu pun cantik. Dah bagi pada my FIL.xdpt sempat snap.
To mak iti,baju ni blh pakai tudung krim kot.Bunga x clear sgt la.Bunga sulam warna kuning,turqoise,n hitam..Sume ada lining.Just tgn je.
Ok..till then.

Ke mana pun berdua???


Ni saya punya dan dia??Hu3..my hubby soh tepek ni.Bukan mahal pun sandal2 ni.Tapi..xtau la ada sentimental value kot.Saya pilih untuk dia dan dia pilih untuk saya...
Apalah en3 ni mengarut je...sampai sandal pun nk berpasangan ek...

Sunday, September 13, 2009

Kereta Baru


Tara....ni lah dia kereta barunya.Mesti ingat kereta apa kan??Kereta sport ni..My hubby yg soh tepek kat sini.Saya pun confuse siapa yg nak kereta ni.Coz masa tu xde pulak anak2 minta.Yg pasti..mmg dah lama my hubby survey 4 the car.Then..bila ada rezeki sket ni..dpt lah die beli.
Kakak pun dah mahir main keta ni.Saya je yg xtau.Hu3

Acar pencuk


Acar Pencuk
Bahan-bahan
1. 1 biji Timun
2. 2 tangkai Cili merah dan hijau
3. satu kotak Santan (pek kecil)
4. 1 biji Bawang merah (besar)
5. 1 sudu besar udang kering
6. Secubit garam
Cara membuatnya:
Hiris timun,bawang dan cili.Tumbuk udang kering gaulkan.Masukkan santan yang sudah dipanaskan dalam periuk.Gaul rata n tambah garam.
Ni..acar pencuk org Melayu.Abah saya yang ajar.Ada tambah santan.Arwah nenek saya selalu buat untuk berbuka puasa.

Friday, September 11, 2009

Banana Split

Banana Split

Banana split ni versi saya.Banyak letak pisang.xpe..pisang kecik je.Pastu,letak aiskrim n coklat rice sket.Yum..yum..anak2 panggil ni pun day..day...yu..yu

Nasi Goreng Cina


Menu ni sbb da tak tau nk masak apa.nak buat pelik2 xcukup bahan lak.So..ni jelah..kira cm ala-carte.
1.Nasi Goreng Cina
2.Kentang Goreng
3.Sosej Grill
4.Sayur KFC (ni my hubby bg nama)
5.Sos cili (nk letak jugak...)

Sotong Goreng Kari

Sotong Goreng Kari

Td tgk Tv1.Siti Nurhaliza masak.Lebih kurang cmnilah masakkannya.Kebetulan abah datang bwk sotong.Hu3..mmg rezekilah cuba resepi ni.Sotong goreng kari.Tumis bawang merah,putih n halia.Lepas tu letak serbuk kari.Lepas dah pecah minyak,then,masukkan sotong.Letak air sikit.Tunggu sotong masak jap.Siti buat letak daun kari.Tapi saya letak cili merah n hijau buat warna je n rasa pedas sket.Garam dan gula secukup rasa.

Ikan masak asam pedas

Ikan masak asam pedas

Ni,biasanya org Melayu tau masak.Resepi pun sama je lah.Hu3.suka assume semua org tau.Mula2 tumbuk bawang merah n putih,halia,kunyit hidup,belacan.Pastu tumis la .Letak cili kisar.Tumis sampai pecah minyak.Letak ikan.Pastu letak air asam.Letak lengkuas,serai,daun kesum buat rasa sedap sket.Nk sedap lagi letak kelapa bakar.
Apa tu kelapa bakar??? kelapa yang dibakar dan ditumbuk.Besar ibu jari je..penyedap rasa.Garam n gula jangan lupa.Boleh gak letak sayur bendi mcm yg saya buat ni.

Sarsi Float

Sarsi Float

Gelapnye blkg tu.Xreti lg sy guna digicam ni.Ini sarsi float.Tuang air sarsi yg dlm botol tu.Pastu letak aiskrim.Tabur sket coklat rice.

Cucur bawang


Cucur bawang ni adabi punya.Nk cepat.Senang je.Just tabah 1 1/8 cawan air, then gaul2.Pastu terus blh goreng.

Kari Ayam


Ni pun kesukaan kakak.Licin.Esp ceker (kaki).Xtaula knp die suka makan kaki ayam.MAsak kari suma org tau kot.Tumis bawang merah,putih,halia.Then,masukkan rempah kari,cili boh sket (bg yg suka).Tumis sampai pecah minyak.Pastu,baru letak ayam.Gaul2 dan letak santan.GAram n gula sket.Nk letak asam keping pun blh.Saya letak serai.

Sayur Capcai Special


Sayur Capcai Special

Ni..abah saya yg bagi nama.Sayur campur2 je.Kakak suka makan cendawan.Sebab tu la masak camni. Tumbuk bawang putih dan tumis.Pastu letak sket cili boh n sos tiram.Masukkan sayur (cendawan,kobis bunga,cili hijau,cili merah,karot dll apa yg ade).Garam n gula.Tambah sket sos tomato,sos cili.Sume sket2 je.Buat rasa.K..senang kan...

Thursday, September 10, 2009

Pencegahan H1N1 (Bawang Putih)

H1N1 penyakit baru.Dtg dr mana kita pun x tahu.Allah saja Maha Mengetahui.Abah saya pesan kat saya banyakkan guna bawang putih dlm masakan untuk elak H1N1.Dan saya pun mmg guna bawang putih je kalau nak masak.Bawang merah tu sikit2 je.Perkara ni guru Cina di sekolahnya yang beritahu.Betul atau tidak,kita usaha untuk mencegah di samping berdoa.

Kalau perasan yang kena H1N1 ni org Islam n Melayu.Di Malaysia nilah.Memang gaya pemakanan kita lebih kepada bwg merah coz lebih manis.Tapi..kita tgk bangsa lain suka guna bwg putih.Saya selalu tgk rancangan masakan kt TV esp Martha Steward,Rachel Ray,masakan jepun (sy lupa lak namanya) rata-rata guna bawang putih yang dicincang untuk menumis.Dan ada gak yang buat bwg putih ni macam jem.Dibakar kemudian disapu pada roti untuk mkn.Kiranya bwg putih ni rencah utama masakan.Mesti ada sebab kan selain menyedapkan.

Artikel kat bawah ni saya jumpa dlm satu blog mengenai bwg putih ni.Kak Nor ni dulu wartawan.So,boleh baca sama2 dan dapatkan info selanjutnya mengenai bawang putih ni.


KHASIAT BAWANG PUTIH

Author: NORAINI ZAKARIA // Category:
Rakan Muslim sekalian,

Mungkin sekarang tengah heboh tentang Influenza A H1N1 yang sedang melanda dunia.

Di Malaysia sahaja, jumlah kematian lebih dari 70 org, hampir 2000 dijangkiti. Di seluruh dunia pula lebih kurang 180 ribu dijangkiti dengan jumlah kematian lebih dari 1500 org. Jadi perbagai persoalan yang timbul akibat jangkitan ini.

Saya telah berbicara dengan beberapa Ustaz dan Doktor Muslim berkaitan Jangkitan ini. Ada beberapa perkara menarik yang saya ingin sentuhkan di sini melalui perbualan yang telah terjadi.

1.H1N1 adalah penyakit CIPTAAN GENETIK (SENJATA BIOLOGI)

Bila salah seorang sahabat saya seorang doktor berkata demikian, saya sendiri terpegun dan tertanya-tanya....betul ker? Dan dia memberi satu alasan yang tidak dapat saya tolak kemungkinannya.

1. Mula2 dikatakan jangkitan ini dari ladang babi di Mexico, dan dinamakan SWINE FLU ( SELSEMA BABI), kemudian perkataan itu ditarik balik dan dinamakan Influenza A H1N1. Kini, pihak WHO mengadakan ianya bukan dari babi, tetapi dari satu jangkitan yang tidak diketahui dari mana datangnya. kemungkinan besar adalah mutate dari semua jenis penyakit yang dibawa oleh babi. Tiada kepastian yang dapat diberi dari mana datangnya penyakit ini. Soalannya dari mana ia datang?

2. Jangkitan ini mempunyai masa pemusnah yang hampir tepat...maksud saya ialah, jangkitan pertama dalam 3 hari, jika tiada rawatan dalam 7 hari mangsa akan mati!!! Satu lagi perkara yang memeningkan kepala ialah ketepatan masa yang diberi untuk MATI!!! Sedangkan kita sendiri tahu, penyakit yang lebih berbahaya seperti AIDS, EBOLA, SARS dan lain2, pesakit juga akan mati....tetapi bukan dalam masa yang terancang seperti ini.

3. Bagaimana sesuatu penyakit yang baru terjadi, pihak terlibat boleh mencipta vaksin dalam masa yang sekejap? Sekarang sebanyak 1800 sukarelawan sedang mencuba sejenis vaksin yang dicipta TAK SAMPAI satu bulan virus ini tersebar. Harga jualan vaksin ini pula.......kita pun tidak tahu, tapi kenapa WHO menyatakan bahawa sebanyak US60b diperlukan, kemana duit itu pergi?

4. rakan saya juga berkata, ada pihak yang mengaut keuntungan dari penyakit ini sebab ubatnya memang telah ada, tetapi dibiarkan terlebih dahulu supaya lebih ramai pengidapnya dn lebih banyak wang yang masuk. UBATNYA TELAH ADA, jika betul mereka ini cekap, kenapa masih tiada vaksin untuk AIDS, Vaksin untuk SARS? Kita terus memandang tinggi manusia yang mencipta vaksin ini

5. Yang penting dari perbualan kami tadi ialah......apa kata jika virus ini digunakan dalam peperangan oleh orang KAFIR menentang ISLAM?... yang pastinya mereka tidak perlu mengangkat senjata, Cuma sebarkan sahaja penyakit ini......tunggu.....dan dalam masa tak sampai sebulan mencapai kemenangan!!! Dan kemudian pihak KAFIR mengatakan “PIHAK KAMI MENANG TANPA MENGANGKAT SENJATA, DAN DALAM MASA YANG SAMA KAMI SEDIA MEMBANTU MUSUH KAMI YANG DIJANGKITI!.”..... so... apa yang ada dapt dari ayat ini?, macam biasa dengar di IRAQ & AFGHANISTAN kan?

2. H1N1 adalah sejenis ASAP NERAKA yang diturunkan kepada MANUSIA

Perkara ini juga tidak dapat saya nafikan atau tolak kemungkinannya.Pendapat ini diberi oleh seorang ustaz ketika perbualan tadi. Banyak dalil yang disertakan, Cuma yang ingin saya sentuh ialah......dalam Al-Quran sendiri ada menyatakan yang ALLAH S.W.T telah menjatuhkan pelbagai penyakit kepada kaum2 terdahulu kerana menolak dakwah Nabi & Rasul NYA. Kemungkinan salah satu penyakit itu adalah H1N1. Kita pula?........

Persoalan kedua yang di timbulkan oleh Ustaz ini pula menarik perhatian saya....... Kalau API, lawannya AIR, Kalau HIDUP Lawannya MATI, kalau SIHAT lawannya SAKIT.......tapi kalau ASAP......apa lawannya? Mari kita fikir bersama dan mungkin kita boleh refer pada yang arif tentang perkara ini. Lawan asap mesti ada, sebab telah dinyatakan yang ianya adalah ASAP NERAKA untuk manusia....walluhualam...

3. PENCEGAHAN UNTUK H1N1 (BUKAN RAWATAN)

Ini sebenarnya yang saya ingin maklumkan kepada semua. Harap disebarkan kepada semua rakan Muslim kita.

Kebanyak kes kematian di MALAYSIA boleh dikatakan (walaupun tiada pihak mengesahkan) ialah 80% orang MELAYU beragama ISLAM. Sedangkan penyakitnya jika betul adalah dari BABI, adakah Melayu Islam ada kaitan terus dengan BABI? Kenapa? Sebenarnya ubat pencegah penyakit ini telah diamalkan oleh bangsa lain dari tanpa memberitahu kepada kita. Kalau ada sesiapa mendengar RADIO IKIM pada Isnin 16hb Ogos pasti tahu jawapannya. Ceramah H1N1 disampaikan oleh seorang Ustaz di radio tersebut.

PENCEGAHAN H1N1 ADALAH................. Bawang Putih!!!!!

Terkejut???.... itulah pencegahan untuk H1N1 (bukan rawatan ye). Saya juga terkejut bila mengetahuinya. Dan yang lebih menarik ianya diakui oleh rakan Doktor ketika saya berbual tadi.

1. Bawang putih boleh meningkatkan kadar antibodi dalam badan.
2. Bawang putih digunakan dalam ubat-ubatan pencegah selsema, anti-astimin (kira semua ubat berkaitan dengan paru)-jangkitan H1N1 kat paru-parukan?
3. Bawang putih adalah anti penularan penyakit..... tak caya.... kalau kena bisul, cuba potong bawang putih dan sapu getahnya kat bisul tadi, adakah dia akan menular? Jawapannya TIDAK!!!! Bisul akan kecut dan mati sendiri.
4. Kalau selsema, tumbuk bawang putih dan masukkan dalam air panas, kemudian hirup wapnya, selsema akan pulih....tak caya....cubala
5. Kalau bengkak2, ambil bawang putih hancurkan dalam minyak dan sapu kat tempat bengkak tadi..... mujarabkan?

Sebenarnya banyak lagi kebaikkan bawang putih. Ia selalu dirahsiakan dari kita.

Saya ambil contoh disini....... kalau anda pernah nampak bangsa asing memasak (masak BABI contohnya), kenapa begitu banyak bawang putih dimasukkan. Kalau rancangan masakkan luar negara, kenapa bawang putih adalah salah satu yang utama dan begitu banyak digunakan?

Jadi kat sini saya ingin berkongsi beberapa perkara tentang cara rawatannya

1. Bakar satu labu bawang putih, bila dah lembik keluarkan isinya, hancurkan dan masukkan dalam sup atau bahan berkuah
2. perbanyakan penggunaan bawang putih dalam masakan
3. Ambil tablet atau kapsul bawang putih yang dijual di farmasi di seluruh negara.....mesti ada sebab kenapa ianya dijualkan.
4. dan kalau boleh amalkan selalu penggunaanya......

Saya ingin sama2 berkongsi apa yang saya tahu, jika ada salah silap pohon ampun dan maaf, Jika fakta yang diberi tidak betul, jangan la saman saya. Tak salah kita mencubanya. Insya-Allah

Tolong Sebarkan.......semoga Allah merestui kita....amin

Sekian terima kasih

Saturday, September 5, 2009

For SKFBK


Mlm tadi..lps anak n hubby tido.Saya pun bgn n kemas rumah sket.N packing makanan untuk cikgu2 n kakitangan SKFBK.Susah nak buat kerja bila anak-anak ada.Ditambah pula kalo nampak coklat..lg haru jadinya.Dlm tupperware tu letak tamar mariami,kacang pistaschio,coklat almond,kacang n kismis dan jga biskut almond london n coklat swiss.

Macam nak buat jualan



Dan aktiviti harini..cam biasa update blog.Potong rambut walid dan yang paling penting my mission today nk settle my hubby nye borang keselamatan.Kalau x isi ni..x sah la jawatan.As his 'PA',kenalah wat.Dah push byk kali nk dptkan 11 maklumat adik-beradiknya.Baru semalam dpt.Tu pun sebab Kak Peah pun isi borang tu juga.Kalau x tahun bila la nk dpt kot.

Till then..

Rezeki Ramadhan

Inilah dia..Digicam Olympus FE 4010

Semalam pegi lagi Segamat.Coz,makanan yang nak diberi pada cikgu2 belum cukup.B4 that,g kedai 'Air Cool' Pasang tinted untuk cermin depan yang pecah.Then,sepatutnya terus ke Bank Islam coz saya mmg push my hubby to make some saving.Tapi...jeng...jeng...jeng...dah terlalu la pulak kat kedai kamera.Ni, gara-gara terlihat banner PROMOSI KAMERA DIGITAL RM 299 dan byk dpt free termasuk baucer cuci gambar..Lepas tu,pandai lak kedai tu letak brand Olympus,Canon dan Nikkon.


My hubby: Nak tgk ke?

Saya: Ntah abg... (saya mmg nk beli digicam,tapi tunggu duit biz saya coz saya mmg x suka susahkan org)

My hubby: Jomla..tgk je

Saya: Ok

So..kami pun turun.Kedai pertama,brand yang saya idamkan ialah Olympus FE 4010.Harga area RM799 kalo full set siap mini stand (tp,x semua kedai bagi).Tawar punya tawar Dpt RM 670.Ni..my hubby la byk tanya.Then,berjaya keluar dr kedai tu.Coz mmg niat nk survey je.Syukur.

Then,jln lg,nmpk lagi kedai.Hu3.Turun lagi.My hubby cakap nk tgk je.Pastu..masuk je kedai mmg la tauke kedai tu ramah betul.Sampaikan anak-anak saya duk berdukung dgn wife die.Mmg pun x plan nk beli.Saya acuh tak acuh je bila my hubby kata 'nk ke?'Mmg la nk tp..saya x suka susahkan dia.'Nak warna apa??'Adui lagi poning kepala den ni..

At last..setelah kat kedai tu n ditunjuk pelbagai function n blh dikatakan friendly digicam..my hubby pun beli lah digicam tu 4 me.Rm 670 ditambah dgn cover untuk screen RM10. So,sume RM 680.Sebab saya suka warna merah..so..beli warna pink. Bezanya cume dpt 8 GB memory card.B4 ni yang kitaorg survey just 4 GB.Free yang lain sume same kecuali baucer cuci gambar 500 keping dan mini stand.Camera ni senang coz tak perlu beli bateri.Then,boleh direct tgk ke TV.

Apapun..kan semua yang ada Allah yang punya.Saya akan usaha jaga digicam ni elok2.Digicam b4 ni my hubby dah hilangkan.Harapnya semua ni dpt beri semangat pada saya untuk buat biz online.Dan,terima kasih abang for the gift.


Friday, September 4, 2009

Kesan Epidural

Tentang epidural

Dari pengetahuan saya, epidural ialah satu suntikan bius ke bahagaian saraf (lower spine) dan bius saraf epidural biasanya menghilangkan kesakitan ( kebas dari bahagian injection ke bawah ) and kuncupan rahim tidak dapat dirasai langsung. Kaedah ini terus menghapuskan satu nikmat Allah iaitu ‘sakit bersalin’. Epidural tidak memberi sebarang effect pada baby, cuma u may expect problems in pushing the baby out.Sebab tak rasa sakit kuncupan rahim tu.

Kesan Epidural pada ibu pulak ialah rasa sakit pinggang namun bukannya lama. Seandainya rasa sakit pinggang itu lama atau berkekalan, itu mungkin disebabkan semasa injection dilakukan needle yg dicucuk tidak tepat kepada epidural space.

Selalunya di hospital kerajaan tidak diberikan epidural.That why org cakap bersalin di hospital swsta x sakit.Ye atau tidak,kita tgk apa kata survey.Tak sakit sebab epidural.Tapi,epidural ada kesannya.Yang selalunya ialah sakit belakang.Mungkin bukan dlm jangkamasa lama.Even saya bukan doktor,melalui pembacaan n pengalaman org yg saya kenali epidural mmg ada kesan.Jadi..selagi blh bertahan,kita bertahan.Anggaplah ia satu kifarah dosa.

According to my sis,epidural ni melibatkan suntikan tulang belakang.As we know tulang belakang mmg main.So,suntikan perlu tepat.Kalau silap ada kesan.Dan biasanya sakit belakang apatah lagi ketika mengandung.Mmg terasa mencucuk2.

Sekiranya sudah terpaksa untuk epidural seperti anak hampir lemas atau ada komplikasi lain yang memerlukan ceaser pastikan orang yang bg injection tu adalah pakar bius bukan staff nurse.Dan kalau boleh tanya suntikan apa.

Ketiga-tiga anak saya dilahirkan secara normal dan tanpa epidural.Kebiasaannya saya akan betul2 rasa sakit yang tak blh tahan n rs cm nk push je masa tu bila bukaan sudah 8 cm.Sebelum 8 cm saya masih blh bertahan.Alhamdullillah.Cume anak pertama saya je cm satu miracle sbb bukaan 4 cm anak dah nk keluar dan terus membesar ke 10 cm on the spot.Masa ni..mmg saya kata dlm hati "x takut kalau nk bersalin lagi".Mungkin sebab bayi saya 2.55 kg.Anak kedua agak lama juga saya menunggu untuk bukaan ke 10cm.Begitu juga anak ketiga.


en3 yang saya copy dr forum rumahtangga

SAYA melahirkan dua cahaya mata melalui pembedahan pada 2003 dan 2005 dengan menggunakan kaedah epidural. Adakah penggunaan epidural ini boleh mendatangkan kesan sampingan kepada tubuh saya dalam jangkamasa panjang?

Jawapan

Jika epidural itu dilakukan dengan mudah dan selepas pembedahan juga tiada komplikasi, kesan sampingan jangka masa panjang adalah sangat minimum. Apa yang sering diperkatakan ialah sakit belakang yang terjadi selepas epidural sehingga dapat dirasai beberapa tahun selepasnya. Kajian terbaru menunjukkan risiko mendapat sakit belakang selepas epidural sama seperti risiko bagi wanita yang bersalin tanpa epidural. Oleh itu, masalah sakit belakang ini berpunca ketika mengandung lagi, dan tidak berkait dengan kesan berpanjangan dari teknik epidural. Walaupun sakit belakang dirasai selepas epidural, ia adalah sementara saja dan akan pulih seperti biasa.

Ada dua cara pembiusan yang digunakan sebelum melakukan pembedahan caesarean, iaitu pembiusan secara tidak sedar yang memerlukan intubasi di mana gas anestetik diberikan atau biusan separuh badan. Kaedah epidural dan spinal ialah dua cara pembiusan separuh badan. Dalam kaedah ini, pesakit itu sedar dan teknik untuk membius ialah dengan memasukkan ubat ke kawasan epidural atau spinal pada bahagian tulang belakang. Ubat ini akan melalikan urat saraf yang merangsang bahagian badan yang terbabit termasuk bahagian kulit, rahim dan kedua-dua belah kaki. Prosedur ini hanya dilakukan pakar bius.

Kawasan epidural dan spinal adalah berbeza, epidural ialah lapisan sebelum ruang spinal. Akar saraf yang keluar dari saraf tunjang berada di lapisan ini. Bila ubat pelali dimasukkan di kawasan ini melalui kateter yang halus, ia akan membasahi akar saraf ini menyebabkan pembiusan yang efektif. Kelebihannya ialah ia boleh diberi secara berterusan selagi kateter itu tidak dikeluarkan atau tidak beralih. Ia menjadi cara pembiusan yang sangat sesuai untuk digunakan dalam kes pembedahan yang mengambil masa lama dan juga untuk menahan sakit bersalin. Selepas pembedahan, kateter ini masih boleh ditinggalkan selama mana yang perlu.

Kaedah spinal pula ialah memasukkan ubat terus ke dalam ruang spinal. Kesan pembiusan bermula sejurus selepas ubat dimasukkan, tetapi ia akan tahan selama mana jangkamasa ubat pelali itu saja, biasanya lebih kurang dua jam. Ini sudah mencukupi kerana pembedahan caesarean tidaklah mengambil masa lama.

Kesan sampingan yang biasa terjadi ketika epidural ialah penurunan tekanan darah (ini dielakkan dengan pemberian cecair melalui infusi sebelum prosedur dimulakan dan diteruskan ketika penggunaan epidural) dan susah untuk membuang air kecil kerana hilang sensasi. Bila ini berlaku, air kencing akan dikeluarkan melalui tiub.

Komplikasi lain ialah luka dan pendarahan di tempat suntikan dan luka kepada saraf akibat terkena jarum atau kateter epidural. Satu masalah yang khusus untuk epidural dan spinal ialah bila cecair spinal terkeluar selepas jarum atau kateter dikeluarkan. Ini menyebabkan sakit kepala yang teruk, lebih-lebih lagi bila ada pertukaran posisi disebabkan tekanan cecair dalam otak yang berkurangan. Ia biasanya pulih dengan sendiri dan dengan mengambil minuman berkafein, tetapi dalam kes lebih serius, cara dilakukan ialah memasukkan sedikit darah ke kawasan ini seolah-olah untuk menampal tempat yang luka itu.

Malang tidak berbau...



Akhirnya ke tong sampah jua..







Di sebalik en3 semalam "ada apa hari ini???"..Ada benda nk jadi rupanya.Tapi manalah kita tahu kan.Allah saja Maha Mengetahui.Semalam,lepas bayar bil memang my hubby plan nk ke Segamat.But,on the way ke Segamat,suddenly dengar bunyi meletup..rupanya cermin kereta yang pecah.Alhamdulillah xde pape.Kakak n abah kat depan.Cina kedai tu ckp blh masuk mate kaca2 yang kecik ni.Sampai kat kedai tu..cermin mmg dah hampir nk hancur semuanya.Mmg x nmpk masa drive tu. Mungkin terkena batu coz masa tu kat belakang lori."Xnklah blkg lori lagi" tu yang abang ckp.Hu3...

So..smlm mmg x smpt nk masak.Masa habis kat kedai ganti cermin.Beli sikit2 je murtabak,roti john,nasi kerabu(yg kucari)..sedap.Kuih dengan puding.Lps maghrib baru masak nasi.Abah tolong..He3.

Apapun..kan semua yang ada Allah yang punya.So..xde apa pun nk regret.Just muhasabah balik knp semua ni berlaku...Think for that.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails