SALAM

buku tetamu

Thursday, July 30, 2009

Abah nak dtg...

Untuk hari ni,x leh nak taip panjang2.Abah tepon nak dtg.Dah jadi kebiasaan abah dtg hr Jumaat.Tgh hari die blk dan terus ke sekolah memandangkan dia mengajar petang. Saya xdpt nk bagi abah fulus hu3. So..apa yang saya buat,saya akan masak untuk abah n apa yang die nak makan.Abah selalu tolong saya bila saya susah.Even abah yang masakkan n byk tolong masa dalam pantang.Nanti saya citer lagi pasal abah saya ni.

bersambung..........................

Gubahan lagi

Beg tangan n kasut

Kasut lelaki (ni Azia gubah sendiri)



Mas kahwin







Masak-masak minggu ini

Agar-agar Pelangi

Agar-agar ni sebenarnya putih je.Masa majlis hrtu ada lebih jelly,jadi saya letak la dlam tu.Jgn masukkan masa panas2.nanti jelly tu cair.Letak bila dah agak sejuk.Inilah hasilnya.rase pun macam2.Agar2 ni besar lagi sebenarnya..tapi anak2 saya dah mkn.Ni je yang sempat diambil gambar.

Ayam masak kicap
Mesti semua org tau cara masak ayam masak kicap.Ni pun lebih lauk majlis.



Ikan kering dan serunding kelapa


Kurma manis daging kambing (aqiqah Abdurrahman)



Sup sayur

Yang ni senang je.Just tumbuk bawang merah n putih n ikan bilis.Tambah air n garam.Lepas tu letak sayur lobak,kobis,seleri(ni je yang ada kat peti sejuk).Kalau ade mcm2 lagi sedap n menarik.




Yang xde resepi tu..bkn saya masak.Kalau saya masak nanti..saya letak resepinya.Resepi apa2 aje.He3


Jom..tgk gambo lg...

Gambo2 ni..semuanya blur.Bile nk ada kamera ni..xpelah,letak je kat sini.Esok2 anak2 dah besar blh gak tgk2..

















Walimah Adik Saya (Md.Z versi 2)

En3 kali ni nk update gambo kawen adik saya sbb br je dpt gambo dr Mak Iti...bkn adik saya ni kawen dua ye..



Bergambar di pelamin


Makan berdamai

Izzatul Qayyimah... my eldest daughter



Majlis nikah di Masjid Rengit (gambo blur bateri weak)



Lagi gambar di pelamin

















Tuesday, July 28, 2009

My best friend 'Salifah'

KAWAN (U.N.I.C)

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan dihadapan oh! Indahnya
Kita bersama berkelana

Namun kita jauh di dunia sendiri
Bekalan sendiri(semangat sendiri)
Impian sendiri
Meski pun jauh namun kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini umpama awan yang tidak selalu putih
Ingatlah bintang-bintang di langit
Takkan terus berkelipanIngatlah pelangi yang indah
Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya menjadi perhiasan di dinding

Kawan jangan biarkan dirimu

Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya menjadi perhiasan di meja tulis

Oh! Kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh! Kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi ummat semesta
Menunjukkan jalan demi ummat semesta ( 2X )






***********************************************************************************

Nilah die orgnya..hu3(amik gambo dr blog die gak)


en3 pg ni..about kwn baik saya.Inilah sahabat saya,dr kitaorng kat Maahad sampai sekarang x lost contact.Sampai die pun dah x dok kat Johor lagi.Even kami lain U..saya tetap cari die gak kat UIA.n..my hubby pun dah tau sgt dgn "SALIFAH" ni.Nama saya dan die..

Lepas form 3, geng saya lain pulak.Hairulbariah yang rapat dengan saya.Cm tu gak dgn Sufa Dewi Adlynna n Zahrina.Lps form 5 pun dah jarang contact,apatah lg bila saya dah ke Uitm.


Tapi..mmg x boleh lawan frienship saya dgn LATIFAH SULEIMAN ni.Mmg ada satu chemistry lain.Kalau saya teringat die dr jauh ni,x lama tu die akan call or bg msg kat saya.N..selalunya bile die teringat kat saya tu..mest anak saya bertambah..Hu3..Kalo kitaorg jumpa mmg x tido la kot dibuatnya.Mcm2 citer.Ikut hati saya mmg nk sgt jumpa.My hubby pon set je kalau nk g Kelate tu.Tp...bila saya dok sorang2 ni,saya xdpt nk tahan sebak n pilu saya kalo bila dah jumpa tu..pastu kitaorang kena berpisah.Bukan saya xnk ingt kenangan2 ms kat sekolah tu..tp..saya mmg x dpt nk menahan sebak..Saya x tau nk ungkap mcm mane psl sahabat ni..Mungkin kalau die baca en3 saya ni..die je yg tau mcmmane.

Teringat saya psl Mak Tam (ummi) dan ibu.Mak angkat saya.Ibu dah berpindah ke Mersing.Ummi ckp bila telefon,die x blh nk ckp ape2,sebak sgt coz ibu adalah kawan lama die.Dah lama dok dekat pastu berpisah.Sudahnya,mmg x telefon lah..coz x boleh nk bercakap.

Camtulah sahabat,bila saya ade buat salah,die mmg direct tegur.Saya ok je..lg bagus cmtu.Die mmg sorang yang tegas.Kalau x kenal betul2 org kate die garang.Tapi..bg saya dia comel.He3.Everything boleh share dgn die.Ok..Xleh nk citer pnjg2.Coz kena mulakan pagi ni dgn ceria..Xnk sedey2..Mmg rindu sgt nk jumpa..Doa saya,moga persahabatan kami ni kekal dunia n akhirat...amin..

Monday, July 27, 2009

Kahwin ketika usia muda/belajar

En3 ni saja saya buat bagi membuka minda orang2 yang berfikiran katak bawah tempurung.Kan bagus kalo makcik2 kat kg tu pandai tgk blog.Hu3.Apapun anak2 diaorang mestilah pandai2.So..kita yang muda boleh membuka minda mereka.Pedas je bunyinya ye..Ni juga...sisipan untuk en3 walimah adik saya.Sewaktu majlis berlangsung,ramai gak yang memperkatakan muda2 nak kahwin..Bersyukur saya mempunyai emak yang apapun percakapannya asasnya ialah agama.

Bila orang berkata

"cepatnya nk kahwen".

"muda lagi nak kahwen".

Mak saya kate...

"semua Allah dah tentukan"

"Allah dah tentukan jodoh die bila"

Peristiwa ni berlaku juga 4 tahun yang lalu.Sewaktu majlis perkahwinan saya.Ketika itu suami dan saya masih belajar.Saya di tahun akhir manakala suami masih berbaki setahun setengah lagi memandangkan die bercuti 2 semester untuk belajar di Mekah.Macam tu jugalah mak saya ckp..Lama2 org bercakap, lps tu penat sendiri ye tak?Lagi2 bila die tgk kita boleh hidup sendiri.Dan sekarang saya pun dah ada anak 3. Suami saya pun dah bekerja.Cuma saya je yang berhenti kerja.Hu3.Bagi saya,orang2 yang ckp mcm tu orang yang berfikiran kolot.Memandang harta...dan itu semua dunia.Sedangkan saya berkahwin pun bukan sbb suami saya ada harta.

Di mata saya hanya memandang iman dan kasih sayangnya. Bila orang kate tang belanja majlis kahwin,mak dan abah pengantin x pun bising2.Orang lain yang susah.Padahal kita yang bagi dia makan.Ayat cm marah ni.Mak saya ckp duit boleh dicari.Coz..ni pun dikira pelaburan akhirat.Merapatkan silaturrahim,dan menghalalkan perhubungan.Bagi saya baik melabur untuk akhirat.Apa komen anda??Terima kasih mak dan abah...besar pahala kalian..

Pengalaman saya...belum cuba belum tahu

Saya suka ayat sahabat baik saya..belum cuba belum tahu.Pengalaman saya berkahwin sewaktu belajar bagi saya best.Pertama..saya dan sorang lg kwn saya (Ijat) orang yang dah kawen kat Fakulti saya.Memandangkan di Uitm agak janggal kalau berkahwin semasa belajar.Tidak seperti di UIA.Ia adalah lumrah.Malam berinai saya pun di kolej.Sgt meriah..seronok..kawan2 saya yang inaikan saya.Penuh satu bilik saya.Love you all kwn2 BCA..esp kls saya.Yang x rapat pun jadi rapat..Semasa hari pernikahan baru saya balik sbb saya masih ade kelas lagi.Urusan di rumah sudah di follow up sebelum majlis lagi...semua saya buat sikit2 waktu saya blk kg. Yang paling best..sewaktu majlis,hampir semua kawan2 saya dtg.Terima kasih kat kwn2 saya.

Bagi saya ini satu bonus sbb mereka bujang lagi.Xde komitmen cm sekarang ni..dah kawen,ada anak,bz dgn keja.Masa tu study lagi.Diaorang konvoi ramai2 dari Alor Gajah,Melaka ke Yong Peng.Itu..bagi mereka yang berkereta.Uitm pun provide satu bas untuk ke majlis saya.Terima Kasih gak pada Pengarah Kampus, Dato' Dr.Mizan Hitam.Timbalan Pengarah,Pn Azizah,En.Ramli,Pn.Jona dll...diaorang pun terkejut saya nak kawen.Bila saya ke HEP,diaorang suruh saya blk cpt uruskan majlis,tapi...saya buat gak keja saya dulu coz masa tu saya merupakan Majlis Perwakilan Pelajar 2004/2005.

Tu lah pengalaman best saya..bila saya dpt beri komitmen pada rumahtangga n study n taklifan2 saya di IPT...orang makin respect kat kita...So,bagi yang masih belajar.kalau dah terbuka nak berpasangan teruskan je niat.Jgn takut.Nak mulakan hidup mmg xde yang senang.Buah pun masam dulu sblm manis.Yang penting kalau kita tahu tanggungjawab dgn Allah,suami dan isteri,Insyallah boleh.Semua atas diri kita.Kalau nak seribu cara.La ni..zaman pun dah berubah.Zaman IT..dok dpn pc pun blh cari rezeki.Gunakan ilmu yang ada.Lagi2 student U,mesti mantop bab2 pc ni. Lepas kahwen,mmg saya dan suami duduk berasingan sbb kami lain U.

Then,lps tu..bila dah abis study saya dok di Gombak.Nk kate senang..xdelah,semuanya cukup2 je.Barang2 rumah pun yang basic2 je.Time bln pose mmg seronok.Ramai yg dtg mkn kt rumah.Even berlaukkan ikan kering..yg penting ukhwwah.Kwn2 suami saya yang bujang2 pun selalu gak dtg rumah mkn.Tu pun pembawa rezeki even bukan dr segi wang ringgit.

Bab ekonomi kena pandai jimat.Syukur,saya dan suami mmg sekepala.Xdelah sorang je berjimat.Sume kami pk sama2.Toleransi n tolak ansur tu penting. Silapnya skrg ni...ramai ibu bapa x bagi support kat anak2 yang nak kahwen awal.Jgn nk kate anak tu menggatal,kejam namenya...org dulu2 kalo cmtu lg gatal la maknanya.Hu3..kawen umur belasan tahun. Mak mertua saya kalo ade orang ckp anak die kawen ms bljr,die akan bls yg die dulu 14 tahun dah kawen..he3.

Maksud support kat sini bagi saya bukan dr segi wang ringgit.Yang paling penting mental anak2.Support anak n tunjuk ajar die cmne tanggungjawab,cmne nk budget ekonomi..brlah anak smgt.Kebanyakan ibubapa dan orang sekeliling suka memandang wang ringgit.Sedangkan mereka x tahu orang yang banyak duit pun ade yg x bahagia.Betul x?

Mak saya

Mak saya selalu ckp La Tahzan..jgn peduli apa ornag kata.Bukan kita buat benda x betul.Duit boleh dicari.Rezeki ade kat mana2.Kita dapat berjalan dgn dua kaki pun rezeki juga.Ade orang x dpt berjalan..Mak selalu ckp..orang tak ingat semua nikmat tu.Orang selalu pk duit..duit..duit.. Sedangkan benda yang simple2 diletak tepi.Ingat 5 sebelum 5...tu lah yang selalu dia ckp..

Dengan kata2 smgt mak saya lah,apapun kami "abg n sayang' redah jua. Bab duit ni boleh cari.Kami pun xdelah nk minta2.Kalo xde duit,diam je lah.Tapi..kalo orang nk bagi..kami x tolak.He3.Rezeki namanya.Esok2 jika Allah izin rezeki kami byk,kami kongsi dgn org lain pulak.

Mak saya juga cerita cmne dulu die berjimat.Kalau ade duit guna mcmmane.Simpan separuh,guna separuh.Beli barang yang penting.Kalo ade duit lebih (mak panggil duit tepi) beli barang yang nampak.Cam perabot,kereta..dll.Baru puas hati.Kdg2 kita ni duit abis kat jln n mkn.Betul tak?Lps tu..jangan membazir.Gune elektrik macam mana.Guna air..semuanyalah..Maklumlah..mak saya kan Pembantu Tadbir(kewangan).Dan..segalanya saya jadikan ilmu untuk saya hidup berumahtangga..

Dan akhirnya..alhamdulillah,Allah izin kami berjiwa tenang je..duit x byk pun x serabut.Apa yang penting bahagia.Bersyukur saya sgt2 sbb ade mak n hubby yang berminda terbuka.

Suami saya

Suami saya lak..b4 kawen result die teruk.Maaf ye abg,bkn sayang nk kata..tapi..mmg betul n nk share.Hu3.Sampai parent kena panggil g UIA tu.Ni semua sebab abg ckp xde org yang control mase die.Abg mmg minat sgt dgn bola sepak.Tau jelah training cmne.Main bola mula kul 9 abis kul brp???Bila nk study.Pastu dgn persatuan die lagi...Lps kahwen,pening gak saya nk buat dgn CGPA die..nk ikutkan nak dpt 2.5 pun susah kot.Bila dah berdua,sume jd smgt.Study mlm2 pun ade yg teman.Pastu..bab mkn xyah pk..mmg dah sedia.Saya mmg suka memasak.Semuanya ade orang jaga.At last..my hubby grad dgn 2.7(maaf coz publish lak CGPA kat sini).Even below 3 pointer..cukup bagus dah.Kalau tau cmni..baik kawen cpt ..blh dpt pointer lebih...he3..


Till then.Ni coretan saya.Even adik saya (Md.Z) cume kerja biasa2 je.Tapi..saya tau die boleh sebenarnya jadi suami yang bertanggungjawab.Tepuk dada tanya iman.Jgn lupa semua pesan mak.Pada yang terbaca coretan saya ni,kalau ade yang terasa saya minta maaf.Sbb saya cukup sensitif bila orang dok bising tang kahwin masa belajar or kahwen muda.

Nasihat saya..bila dtg ke walimah org,doakan yang terbaik untuk mereka di dunia dan akhirat.Tak kisah le pengantin tu tua ke,muda ke,belajar ke,x kerja ke..semua Allah dah tentukan.Allah dah kate die akan nikah pada hari itu..maka dijabkabulkanlah sipulan dgn sipulan.Cmtu gak ajal kita..tidak akan cpt atau lambat sesaat pun.Pikir2kan lah sidang dewan sekalian..

Gubahan Pengantin

Ni..gubahan drpd pihak perempuan..





Yang bertemakan hijau ni..gubahan drpd pihak lelaki..abah saya yang menggubahnya..


Walimah Adik saya Md.Z

26 Julai 2009,sekali dgn majlis aqiqah anak saya diadakan majlis walimah adik bongsu saya Md.Zaharunizam dgn pasangannya Nor Azia. B4 that,majlis nikah diMasjid Rengit,mlm sblm majlis. Kat bawah ni pelamin adik saya.Lebih kurang cm pelamin saya,coklat keemasan. Bezanya,pelamin saya 100% sentuhan abah kesayangan saya.Kali kenalan adik saya yang membuatnya.Begitu juga dgn main table.Cuma gubahan je abah saya yang buat.Untuk gubahan nanti saya buat en3 yang lain ye...




Inilah adik saya n pasangannya.. berbaju coklat sedondon.Apapun syabas gak coz..adik saya even br 22 tahun boleh pk sendiri tang majlis die..kecuali...tang makan le..family yg pk.Kekja doakan ko bahagia dunia akhirat.Bukan senang jadi suami...mesti bertanggungjawab,banyak sabar,kurangkan sikap marah tu.Ingat tanggungjawab kat mak.Mak and abah dah banyak tolong,ko sorang je anak lelaki...dan jadilah anak yang boleh diharap.


Ok..Selamat Pengantin Baru.Even ko dah kawen..jgn lupa selalu pagi2 mak ckp kat ko "YA BUNAYYA AQIMISSOLAH".Bila2 pun ko jgn lupa ayat tu..ingat solat tiang agama..As a wife..Azia tolong remind kat die selalu...hu3 en3 ni dah jd cm surat layang la pulak...

Aqiqah Abdurrahman

Sekitar majlis aqiqah anak ketiga saya Abdurrahman.Sowy ye mak iti,kamera xde..so amik gambo kat hang nye blog.Inilah pertama kali aqiqah anak saya dibuat di rumah saya.2 ekor kambing tumbang...Sebelum ni,anak pertama n kedua buat di Kundang Ulu,kampung suami saya.Xtually majlis ni 2 dlm 1 coz walimah adik bongsu saya pun dibuat sekali.



Bacaan berzanji...x nmpk muka saya.Qayyum dah ngantuk.Penat coz malam tu tidur lewat ke majlis pernikahan.Saya kat tepi tu dgn Abdurrahman.

Ni..makcik saya yang menegtuai majlis ni..just bagi bunga telur,bunga rampai dan bungkusan kerepek...




Inilah saya dan Abdurrahman.dah 2 bln 18 hari hrni...Sama tak macam muka saya??

21 Pesanan Isteri untuk Suami

Berikut adalah 21 pesanan isteri kepada suami, yang saya kira perlu diambil perhatian serius oleh semua yang bergelar suami. Baca dan cubalah amalkan setakat yang termampu yer.
Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

1. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

2. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda.

3. Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan sernata-mata untuk penuni nafsu syahwat saja.

4. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih daripada suami juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

5. Sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relak-relak sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dan sebagainya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumah tangga sedangkan suami lepas tangan.

6. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri. Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan sekerat, janggut sotong, ekor tauge. Frust, tau tak!

7.Kalau nak ajak member ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua lebih awal. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi segera saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)

8. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

9. Jangan kentut depan isteri. Hairan ya, masa bercinta dulu kenapa boleh kontrol kentut?

10.Hormatilah ibu-bapa dan ahli keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang bodek mereka masa nak rnengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

11.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumah tangga. Sekali atau berkali-kali kala tolonglah membeli minyak masak, bawang, lada, sayur dan sebagainya.

12.. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, Jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami”degil” tak nak minta pertolongan. selagi itulah dia rela nak tolong (lainlah kalau anda kahwin dengan perempuan kedekut!.

13. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi, bubuh, balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang, simpan balik di tempat asal. Susah sangat ke?

14.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

15. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Mereka pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

16. Jangan main kayu tiga. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri anda yang buat, tentu anda tak boleh nak bertolak ansur. Jadi mengapa isteri anda kena bertolak ansur kalau anda buat?

17.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuk-lah anda mengambil berat tentang dirinya.

18.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumah tangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.

19. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak Jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

20.Jangan buat tak tahu kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu pujuk, pujuk. Hati orang perempuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.

21.Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja. Kalau kita orang semua pakat mogok, anda juga yang rugi!

Friday, July 24, 2009

Persiapan balik kg..

Dlm bz2 nk blk kg ni....sempat gak adjust lg ruang tamu ni.Kembali asal..jenuh gak nk pasang blk..Kakak n Qayyum tolong pegang.Saya tak boleh nk kate penat..sbb saya yg nk buat.Kalau tak nanti my hubby bising dan die takkan bg saya buat keja lagi.Boring lak kalo sume die yg buat memandangkan mmg sy x leh buat keja berat2 pun coz br lps deliver n problem tulang blkg saya.





Ni je sarapan pagi...dgn milo O.Nasi goreng Jawa.Just tumbuk bilis,bwg merah n putih n cili padi n garam.Mula2 goreng telur dulu jadi scramble egg..pastu..agak2 msk masukkan rencah yg dah ditumbuk..Lebih sedap guna minyak yang kita dah buat goreng ayam or ikan.Warna nasi akan jd kuning hasil dr minyak tu coz ade kunyit.Pastu...bila tumisan dah masak boleh la masukkan nasi dan gaul.Siap....Nasi goreng Jawa ni, hu3..sy yg bg nama.x best tul kamera hilang ni...gune hp..mmg x clear.



Hari ni bz skit...Cadang nak blk smlm.Tapi hubby ade KBS lak.So..blk tgh hari.Saya just kemas rumah n hrni x msk.Tu la yg abg suruh.Die ckp xyah msk..Tinggal tunggu nak lipat kain yang lum kering dan juga kemas baju.Yang lain..settle.Kami x suka blk rmh serabut.Blk jln...terus boleh landing.Rumah dah kms.Sedap mate memandang...

Ptg ni...nk ambik kambing 2 ekor for aqiqah Abdurrahman.Then,bungkus telur dan juga bunga rampai.Kerepek..mak dah tlg bungkus.Satu lg lum settle..susun lagu utk majlis esok.

tu je en3 hrni...wslm..jumpa lagi

Bila anda pakai tudung (saya vs anak saya)

Saya dan Izzah 3 bln

Izzah sekarang..comelnya die

" Saliza,lepas ni awak kena pakai tudung".Ni cerita 18 tahun dulu.Malunya saya ketika itu.Saya berumur 9 tahun ketika itu.Masa tu saya darjah 3 dan selepas pengumuman nama-nama pengawas.Guru pengawas panggil saya dan suruh saya pakai tudung.Ketika sekolah rendah,saya hanya memakai tudung untuk ke sekolah agama saje.Sekolah pagi,saya free hair.Setelah saya dilantik jadi pengawas,baru saya pakai tudung.Macam tak ikhlas je pakai tudung kan...Disebabkan tak ikhlas tu la saya pakai tudung pun x konsisten.

Hakikatnya,menutup aurat ni memang wajib.Bersyukur sangat saya dapat tawaran bersekolah di SMKA.Jadi memang dah sebati saya berpakaian menutup aurat.Sejak tingkatan satu saya konsisten pakai tudung hingga sekarang kalau dengan bukan muhrim.Even di rumah mertua,saya tetap pakai tudung sehingga ditanya anak saudara.Jawapannya mudah..."sbb cik nak tutup aurat".

Anak saya pula,Izzah.sejak bayi lagi sudah pakai tudung.Bermula dia boleh duduk,seawal 6 bln saya sudah belikan die tudung dan memakaikannya.Izzah paling suka dgn baju kurung.Die panggil baju cantik.Bile die tengok saya bertudung,die akan mencari tudungnya.Camtulah,anak-anak sekarang.Anak-anak kena didik dari kecil.Then,berlembut,tp tegas dan berdisplin.Kena ckp sebabnya sekali.Bila kita ckp berulang kali,dia akan ingat dan dah set kat otak.Kata Dato' Dr.Fadzilah Kamsah..kena ckp 200 kali.

Anak saya lebih beruntung kerana mempunyai mama yang selalu belajar dan mengajar anaknya...he3.

Till then...

Ayam lemak cili padi vs kobis n lobak goreng

Lauk hari ni..cam biasa.Apa-apa aje.



Hot lemon tea-bukan lemon pun.Limau nipis je.Air teh pastu potong limau nipis n masukkan dalam teko.Tapi..jgn lama-lama nanti pahit pulak sbb terserap rs kulit limau.



Ayam lemak cili padi - yang ni tumbuk bawang merah,bawang putih,ikan bilis,halia,kunyit dan tumis.lepas tu letak ayam n santan.Garam dan gula secukup rasa.Patutnya letak serai.Tapi..pokok serai saya sakit pulak.So,apa yang ada.


Kobis n lobak goreng-just potong bawang merah n putih,lepas tu tumis dgn ikan bilis.Masukkan lobak n sayur kobis n tambah sikit air.Garam secukup rasa.Last sekali letak suun yg sudah direndam.



Izzatul Qayyimah wa Abdul Qayyum

Kakak wa Qayyum












Ni nak cita pasal anak-anak saya.Izzatul Qayyimah anak sulong saya.Sudah tentunya perempuan.Berambut perang dan kerinting berkulit agak cerah.Mm,dah tiga tahun umurnya.Petah bercakap dan selalu cakap dirinya cikgu.Mungkin dikelilingi cikgu kot.Walid ,atok,jiran,mak iti (pensyarah tu cikgu la jugak kan) berkerjaya cikgu.Mama dia je lum jadi cikgu.He3.Apapun saya tetap sifunya. Bila bercakap susah nak berhenti.Lagi2 bila dia dah nak tidur,lagi banyak dia bercakap sampai tertidur.Sekarang kakak (gelaran kami sekeluarga kepadanya) dah boleh berdikari.Mintak tolong jaga baby drpd dikacau Abdul Qayyum pun dah boleh.

Then,Abdul Qayyum anak kedua.Lelaki.Mak saya cakap dia hebat.Mungkin sebab die selalu ikut apa yang kakak buat,jadi walaupun umur die setahun 9 bulan macam-macam dia dah pandai.Mak saya kata masa saya 2 tahun pun banyak yang x tahu.Bagi saya,zaman sekarang anak-anak memang cerdik akalnya.Murid-murid suami saya even sekolah rendah,macam kawan saya je.Kami boleh bercerita macam kawan baik.Diorang cepat matang dan paham.
Kedua-dua anak saya ni lahir di Hospital Muar.Tahun 2006 n 2007.Masa tu saya kerja lagi di Batu Caves.Bila sakit baru lah memecut ke Johor.Tu pun baby belum nak keluar.Pengalaman bersalin pun berbeza.Kakak keluar air ketuban.Qayyum keluar darah.Sudah tentunya, melahirkan Abdul Qayyum lebih sakit.Saja je saya post entry ni.Bila diaorang dah besar nanti,boleh baca apa mama die taip ni.

All the best untuk anak-anak mama.Mama sayang semua anak-anak mama.Jadi orang yang berguna.Biar kita tak kaya harta tapi kaya ilmu.(pinjam ayat mak saya)


Thursday, July 23, 2009

Susun atur rumah lagi


Ni ambik gambo guna hp.Memang x clear.Then,cahaya dr tingkap lak.Nampak cm ok je susunan.
Hu3.Haru dibuatnya.Cam pelik pulak.Penuh dengan permainan anak2.Tu pun banyak lagi dlm bakul kat bilik.Nanti ubah lagi kot.

Ni...pandangan dari sisi lain pulak.

Corat-coret saya...

Bila buka pintu orang nampak sebab sofa straight je dgn pintu.Living room lak kecik.Saya sebolehnya nak manfaatkan setiap ruangan.Saya lebih suka ruang yang nampak luas.Akhirnya,saya twist sofa tu ke dinding bertentangan.Dekat dengan set anggur.Lepas tu, bahagian tv lak serabut.Saya bukak satu rak,tanggal 2 je.My hubby balik nanti mesti terkejut.Tak taule apa komen dia...
Till then.Nak masak dulu.









Makan

Semua ni lauk apa-apa aje.Saya x suka pk complicated tang masak ni.Apa yang ade je.Then,makan mesti habis.Kalau tak abis,cube resepi lain macam jadikan bahan tambahan bihun goreng,buat sambal or masak kicap kalau ayam n ikan goreng.Tu yang my hubby suka sbb jimat.
Kerabu apa-ape aje.Bahan-bahan pun recycle.Telur dadar,sosej,ayam goreng(recycle) plus tomato,timun,bawang merah,cili padi, garam n gula n jus limau nipis.Gaul n siap.Daun ketumbar x de.Kalau ade lagi sedap.

Sawi goreng plus sikit air.Kalau kering sgt,x sedap bagi kami sekeluarga.

Sambal sardin.Just tambah bawang,halia n cili padi tumbuk.Tumis cam biasa.




Inilah kesemuanya.Yang lg satu tu pasta n scramble egg n mayonis n sosej.Untuk anak-anak...


There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails