SALAM

buku tetamu

Tuesday, February 23, 2010

AIR MATA RASULULLAH SAW...



Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?''Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut.
Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.
Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu, ' kata Jibril.Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.
'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?''Jangan khawatir, wahai Rasul ! Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umatMuhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.
'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?'Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.
Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku''peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.
'Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.'Ummatii,ummatii, ummatiii? '
'Umatku, umatku, umatku'Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihiBetapa cintanya Rasulullah kepada kita.
NB:Kirimkan kepada sahabat-sahabat muslim lainnya agar timbul kesadaran untuk mengingat maut dan mencintai Allah dan RasulNya, seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita.

Monday, February 22, 2010

Ujian bertulis,temuduga dan mock teaching biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM Peringkat Sarjana/Ph.D Tahun 2010

Salam semua..panjangnya tajuk en3 kali ni.As usual,bila hati tidak tenang,tentunya saya akan mencoret sesuatu di en3 ini.Dari minggu lepas mmg dah berdebar2.Bila dapat surat panggilan dari my Faculty at UiTM.First,I think about my hubby,what is his opinion.Either he agree or not??Tapi dlm hati mmg nak sangat pergi coz this is my opportunity.Although the chances to get it is very hard but,the experience is very valuable for me.

Then,after discussion with my hubby,even he almost quiet but I know he agreed.So,I do some preparation for it.Just for writing exam I have no idea coz form my previous friends, they do not have this.. Basically I'm more focus on interview and mock teaching.

Then....just want to share about the interview day...Of course very nervous.For writing,really hard to start.(maklumlah dah lama tak buat esei).Sekejap faham lain,sekejap faham lain.Soalan berbeza dgn org sebelah.So,confirm x blh tiru.Tapi part saya mmg hard to think on that time.About financial,employability.Berbanding dgn rakan di sebelah.30 minutes,600 words.

Then,interview session.starting with mock teaching.pastu interview.Soalan yg disoal:

1.What's government role in Industrial Relation? (soalan yang relate dgn course yg saya present)
2.Why you want 2b a lecturer?
3.Sbb saya dah kawen n ade 3 kids,so for me the killer question is here.cmne dgn husband and my kids.
4.Uitm is all over Malaysia,jadi bagaimana kalau u kena tempat yang jauh.
5.Why you want 2b at UiTM?
6.Why u choose UIA for your masters.
7.Is it lecturer career burden u as a mom having 3 kids?
8.Do you still remember your lecturer at Malacca,why you like her?

Soalan2 tu xde pun psl current issue.My background pun panel x tanye because die mmg dah ade profile kite in application form kot.

But,this is my first time interview yg blh jwp semua soalan without saying I'm not ready,I don't know as my previous interview.Hu3.Even my english mmg cm javanese.Even the session is quite good,but I fell candidate yg lain mmg power2.coz,they are still younger, their mind still fresh, not like me yg dah lama tak speaking.

The best thing,I get many friends.Maklumlah as a fulltime housewife,mmg jarang jumpa org.So,at this time,sempat gak amik name,email n hp diaorang.

Good luck kepada semua yang pergi interview TPM.I know everybody praying to get this.Semuanya ketentuan Allah.If stated you will be a lecturer,mcm mana pun susah jalan yang kita lalui,kita akan jadi lecturer juga.So,apa pun kita bersyukur..

For the next interview for TPM candidate,be calm.Like one of my friend say "x payah nak susah2 pk".Coz, the question not really specific.If we are in calm,may be we can think professionally.Sometime,the easiest thing might be the killer thing during interview because we are always in blur situation.

Till then,bye

Monday, February 8, 2010

Accident lagi???

Hari ni..hidup mmg tidak keruan..smlm tergerak nak beli alat tulis.Ntahle knp???pun xtau...after that dpt sms Mona cakap KPLI dah keluar.Jadi..sesiapa yang berminat nak jadi guru ni jom lah kita apply dan cuba lagi selagi ade peluang.

Lepas tu,hari ni tak pernah pulak saya masuk pagar rumah kereta tak lepas.Tup...tup tersangkut pagar.Habis sport rim.Mujur ada jiran sebelah.Cepat2 saya minta tolong.Tapi,ke depan pun x boleh,ke belakang pun tak boleh sebab grill dalam center sport rim tu.Dah la pagi2 orang nak pergi kerja.Tak de cara lain kecuali angkat kereta tu ke kiri.Sape nak angkat????

At the end,jiran sebelah ni kerja Telekom.Dia pergi kerja.Then,balik semula bersama rakan2 nya dengan 2 buah van Telekom.Then,mereka angkat la kereta saya tu.Terima kasih pada mereka.Benda nak jadi kita tak tahu.

Lepas ni kena amik side betul2.Then,kena fokus.Maklumlah,saya ni kalau bawa kereta bila anak tu menangis,saya memang kalut.

Till then,bye
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails