SALAM

buku tetamu

Monday, August 31, 2009

My Project




Harijadi Abdul Qayyum







Tiup2 lilin..saya x berapa gemar sebenarnya.Disebabkan Pak Usunya melayan..layan jela.Semoga anak mama menjadi anak yang soleh.Berjaya n bahagia dunia akhirat.Menjadi kebanggaan mama n walid,keluarga,agama,negara dan bangsa..Kena bersyukur Allah panjangkan umur kita.Amin..Ada rezeki 20 September nanti kita sambut lagi k..

Juadah berbuka di kampung



Ikan keli masak pecal



Siakap sweet sour



Sambal lala



Ni..lauk yang Azia bawa.Ayam masak kicap.

Balik kg lagi...

26 Ogos 2009

Hari Rabu lepas,g bank simpan duit tabung n top up duit dlm akaun.5 akaun semuanya.Me,abang n my children.Then,belanja sket untuk barang dapur.Xtually hrtu adalah anniversary kami yang ke-4.Tapi..xdepun celebrate memandangkan puasa.So..postpone nantilah ek.

27 Ogos 2009

Petang Khamis kitaorang blk Kundang Ulu.2 mlm kat sana.Ada kak Azira n fam.Biasa je..xde yg best pun.Just g Bukit Gambir.Tu pun atas arahan my MIL.Hu3

29 Ogos 2009

Then..masa yg ditunggu2..blk ke Yong Peng.Buka puasa macam-macam lauk.Saya masak ikan siakap sweet sour,sayur kangkung goreng,sambal lala,sup ayam n ikan keli masak pecal.Nanti saya post gambo kt en3 lain.Masa kat kg my hubby lauk sama je...masak ikut arahan..xde variety.He3.

Adik saya semua ada.Md.Z n Azia pun balik.Siti mmg dah blk since Friday.So..lengkap.Kebetulan birthday my son yg ke 2 tahun.Abdul Qayyum.Ni,ikut bulan Islam.Kalau tak 20 September.Pak Usunya pun g lah ajak die ke pekan beli kek.Suka lah die.B4 that cam merajuk je.Blueberry cheese cake lg tu...Sedap.

30 Ogos 2009

Harini..is about my project.Ke kilang kerepek .Borong 6 jenis kerepek.Balik dr kilang tu beli sket baju anak2.Pasal kerepek ni..bukan senang rupanya nk packing.Timbang lak xde kt kg.Kt rumah saya ni..Kena beli lg..then,plastik pun susah nk dpt..cume koperasi je yang jual untuk orang yang berniaga.Last2 dpt gak kat Parit Raja.Sampai rumah pun dah dekat Maghrib.

31 Ogos 2009

Pagi kitaorang ronda2 Yong Peng sampai tgh hari.Beli timbang.Lepas tu petang baru packing kerepek.Alhamdulillah settle.Esok adik saya akan bawa ke opisnya.Harap2 my first step berjaya.Amin...

Tuesday, August 25, 2009

Kakak n Abdul Qayyum menabung







Amalan menabung ni memang sangat2 digalakkan.Samalah juga macam kita menyimpan wang di bank."simpan separuh guna separuh".Itu kata mak saya.Ataupun kalau ada RM1 simpan RM0.10.10 peratus dari wang yang kita ada kita simpan.Itu adalah asasnya.Tapi..kalau berhajat nk beli barang yang agak luxury..kenalah menyimpan banyak sikit.Apapun "sikit-sikit lama jadi bukit".

Anak-anak saya memang dah terdidik untuk menabung.Sejak kecil lagi.Tapi..untuk bayi2 ni..kenalah pantau.Coz diaorang ni suka masukkan syiling dalam mulut.Bila balik dari berbelanja,lebihan duit especially duit syiling anak-anak akan masuk tabung.

Harini tabung dah berat n penuh.My hubby pun bukak la tabung tu.Pagi2 anak2 dah mengira syiling ni..Then nanti blh top up duit diaorang kat bank.Sebab walid cakap kalau nak g jalan cepat kira dulu...Hu3.Lepas ni Abdurrahman lak menabung.

Jumlah tabungan..RM90

Jom didik anak menabung

Sunday, August 23, 2009

Misi cuti sekolah

Cuti sekolah ni..as planned b4.My hubby kate nk train anak2 g toilet.Hu3.B4 ni mmg dah buat untuk kakak.Tp..x betul2.Kali ni...mmg my hubby nk waktu die ade.Coz selalunya kan hari belerja.Susah gak kalau saya sorang je.Ditambah anak kecik2.sume beza setahun je umur.Hu3.

Alhamdulillah..hr pertama kakak ok..dah blh buang air kat toilet.Qayyum lak hampir 10kali terkencing.Blh dikatakan 15 minit sekali.Jenuh gak kami lap lantai.B4 that,sebelum misi bermula..semua karpet n tikar simpan dulu.Semua kena clear.Coz senang kalau ter.... terus lap lantai je.Sofa pun kami terbalikkan.Tp..lain lak jdnya..jd tempat komando lak..

Then,kerap tanya anak nak kencing x? Kalao nk ckp ye.Panggil mama n walid "mama,kakak/Qayyum nk kencing".

Harap2 misi berjaya..n boleh jimat beli diapers.So..pada sape2 yg tunggu kitaorg balik kg n sebelum nk mengata tu..tgk dulu la ek.Jgn nk salahkan saya je.Cuti sekolah x semestinya balik kg je..byk xtvt lain nk dibuat.Tp..sayang my hubby x reti nk express sume ni by word kt mother die.He's very quiet person.Even this is his plan.Lg2 bila dh dok dekat ni..hu3 excited pun dah hilang nk blk...esp kg my MIL...
hu3..

Merdeka nk blk kg jumpa Kak ti...tu je yg best..

Hari kedua berpuasa







*Yong Taufu
*Sup sayur n bebola ikan
*Ayam sweet n sour
*Ikan tenggiri goreng

Juadah berbuka







Biase2 je..

* Ikan sambal
* Sawi goreng n udang
* Sup makaroni
* Ikan goreng

sume org pun tau buat lauk2 ni kan...

Sampan n kipas kakak







Last week my daughter learnt how to make origami..Hu3,this is what she has done.Mmg kena sabar je nk ajar die ni.Coz cpt2 she want to do it herself.Yang dlm cawan tu..kipas byk2 die letak dlm tu..jd bunga katenya.Chaiyok2..next year blh g sekolah..

Ayam black paper dan sambal goreng




Ayam black paper

Mula2 goreng ayam dulu.Lepas tu ketepikan.Potong bawang merah,bawang putih,halia n tumis.Then,masukkan lada hitam yang dah ditumbuk.Boleh gak guna sos lada hitam.Masukkan lobak.Pastu masukkan ayam yg dah goreng td.Nk letak lada potong pun blh..Cm biasalah..apa-apa aje..

Sambal goreng

Yang ni..saya guna kobis n suun je.Ada gak versi letak tempe,kacang panjang,tauhu.Kobis hiris nipis2.Tumis bawang merah n bawang putih.Masukkan ikan bilis yang dah ditumbuk n cili padi n cili merah yang dah dihiris.nk tumbuk boleh gak bg yg suka pedas.Lepas tu masukkan kobis n suun.Garam secukup rasa n kicap sikit.

Makaroni Goreng




Moi family mmg suka yg goreng2 ni.Abis Qayyum n Kakak makan.Diaorang tinggalkan sket je untuk walid...hu3.

Rebus dulu makaroni selama 8 minit.Tumbuk bawang putih n ikan bilis.Tumis.Masukkan sos cili,sos tiram,kiub ayam n apa2 jelah.udang ke,sotong,ayam,daging,sayur campur ke...kicap sket,lada hitam sket,garam nk letak pun blh..xnk pun blh coz dah ade kiub ayam n kicap..last sekali letak scramble egg.

Friday, August 21, 2009

''Mana Milik Kita'-Nada Murni-Rabbani

Mana milik kita...
Tidak ada milik kita...
Semua yang ada..
Allah yang punya

Tidak ada kita punya...
Kita hanya mengusahakan saja..
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya...
Kita Allah punya..

Bumi langit ciptaanNya
Miliklah apa saja...
Tidak terlepas dari ciptaanNya...
Mana kita punya
Tidak ada kepunyaan kita...
Kita hanya mengusahakan..
Apa yang telah ada

Mana milik kita...
Tidak ada milik kita..
Semua yang ada..
Allah yang punya
Tidak ada kita punya...
Kita hanya mengusahakan saja..
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya...

Mengapa kita sombong..
Memilik Allah punya
Mengapa tidak malu...
Kepada Allah yang empunya..
Patut bersyukur kepada Allah
Yang memberi segalanya..
Malulah kepada Allah..
Kerana milik Ia punya

Janganlah berbangga...
Apa yang ada pada kita..
Kalau Allah tidak beri
Kita tidak punya apa-apa...
Janganlah mengungkit..
Mengungkit jasa kita
Jasa kita di sisiNya..
Yang sebenarnya Allah punya

Marilah kita bersyukur..
Bukan berbangga..
Bersyukur kepada Allah
Bukan mengungkit jasa...
Gunakanlah nikmat Allah itu..
Untuk khidmat kepadanya
Selepas itu lupakan saja...
Agar tidak mengungkit-ungkitnya..

Mana milik kita
Tidak milik kita...Semua yang ada..Allah yang punya..Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja..Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya…


Bila terpikirkan kadang-kadang sesame manusia bergaduh disebabkan harta dan sering tak bersyukur dengan apa yg kite ade memang sedih. Padahal sume tu hanya pinjaman sementara. Tak boleh nak cakap orang lain.. Sy sendiri bukanlah hambaNYA yang kuat dan setaqwa itu. YA ALLAH aku mohon taufik & hidayahmu agar diberi kekuatan untuk belajar menjadi pemilik sementara..kalau nak diikutkan memang saya x kuat berada dlm keadaan sekarang ni.Bila teringat lagu ni,cpt2 saya beristighfar.Allah dah tentukan saya macam ni.Semua ni ada hikmahnya.Biarlah orang kata apa.Harta,pangkat,jawatan tu pun kan semua Allah yang punya.Allah berhak memilih siapa yang hendak diberinya.Yang penting kita usaha...

Cahaya-Rabbani

Indah Bintang Di Langit
Sejahteralah Bumi Nur Kasih Yang Terpancar
Kebesaran CiptaMu

Di Sini Ku Temui
CahayaMu Ilahi
Membuka Pintu Hati
Ke Jalan Kebenaran

CahayaMu (CahayaMu) Penuh Kasih Dan Sayang
Memimpin Kami Menjulang Panji
Berbalas Senyum Dalam Redha

Mengajar Ertinya Ketaqwaan
Mengajar Ertinya Ketabahan
Memutih Hati Yang Kian Rawan
Penawar Jiwa Yang Melara

Biarpun Mata Terpejam
Kasih Tetap Di Hati
Terukir Peribadi
Segirang Matahari
Memancar Hari Sanubariku.. Berseri
Menerangi

Tak Terputus Kalimah
Sekilasnya Cahaya
Segalanya Kudratku
DariMu.. Ya Allah
Memberi Jalan Yang Diredhai..OlehMu...
Penyuluh Di Malam Hari

Thursday, August 20, 2009

Ramadhan Karim...

Sambutlah Ramadhan dengan jiwa terbuka...
Seperti ketibaan orang yang kita cinta
Dengan ucapan Ahlan Wasahlan
Marhaban Ya Ramadhan
Hati gembira pintu terbuka
Marhaban Ya Ramadhan

mmm.nila lirik nasyid Ramadhan yg saya tahu.Tp..x sure betul ke x.Dah lama dah since saya form 2.Rsnya ni group Nada Murni kot..Semoga Ramadhan tahun ni lebih baik dari tahun-tahun yang sebelumnya.2007 saya bersalin,2008 lak saya mengandung..2009 saya ada baby..hrp2 kali ni dpt bagi lebih semangat untuk beribadah...Amin

Kepada yang hntar sms As,Adun,Umar dll terima kasih atas ingatan kalian.

Selamat Menyambut Ramadhan...

Monday, August 17, 2009

Bacaan Yasin dan solat hajat UPSR

semalam..cek Abdurrahman.Dah 6.2 kg.Hrni dia demam pulak coz of injection.Mlm td g sekolah ada bacaan Yasin n solat hajat utk UPSR.Hrni percubaan.Hu3..citer cm cikgu je ek.Dah lama x jumpa diaorg kat sekolah tu.

Hrni..bz dgn Abdurrahman..ni ade ms nk tgk email kejap n ym dgn kak ti.Hopefully our project jadi.Anak-anak pun keletihan.Kul 11 ph dah tertidur coz semalam blk dekat kul 11..till then.Buat adik2 ygnk amik UPSR..do the best

Sunday, August 16, 2009

Marrybrown Segamat







Dalam pada xnk ke mana-mana tu berjalan gak.Ape da.Mula-mula just nk ke kedai depan je.Bawang putih,ikan bilis,halia n diapers anak-anak dah nk abis.Lauk pun yang ada cume ikan caru je.Nak jadi cerita diapers yang selalu anak-anak pakai habis lak.Jadi..kenalah kami ikhtiar lain.

So..my hubby tanya "nk ke mana? Nk g Chaah gelap sana tu cam nk hujan."So,saya ckp "g Segamat ok ke?Jauh sikit lah dalam 20 minit."Disebabkan untuk jangkamasa 3 bln ni mmg saya yang kuar duit belanja..sebab tu my hubby tanya dulu.Hu3.N bila saya ok die pun ok la.

Mula2 g Giant.Ikan pun tinggal berapa ekor je.Memang tak banyak.Abah pun ade ckp susah nk beli ikan sekarang.Mungkin org dah x ke laut.So,abang pun ajak g Nirwana.Kat Giant tu just beli ayam je.

Masa pun dah nk tgh hari.Perut pun dha lapar even dah makan banyak b4 tu.Kakak sibuk nk aiskrim.Dan tiba-tiba rs cm nk makan Marrybrown then abang pun cakap 'jom'.So..makanlah.order bubur,nasi ayam,air milo n banana split.Nasi ayam x sempat nk snap sbb lambat sampai.Bila sampai terus kena ngap dgn Qayyum.B4 kuar dr MArrybrown,anak-anak dpt belon free sorang satu termasuk baby.

Pastu g Nirwana.Walid je yang g.Kami stay dlm keta je......n then balik rumah la.

Apapun..ahad ni adalah gak aktivitinya.Petang lak saya goreng ayam.Buat sambal ayam sikit n sekali lagi sayur sawi hu3.Nak habiskan takut layu.

Till then...

Pagi Ahad




Minggu ni kami tak ke mana-mana.Abang ada kursus semalam.Balik pun hampir jam 6 ptg.Adik saya pun pesan elakkan jalan jauh-jauh.Sebab HINI ni dah menular.Dia kata sekarang kalau selsema atau apa-ape je simptom HINI 95% positif.Takutnya...Mak saya pulak cakap ni semua bala Allah turunkan.Kita kena beringat.Bukan sekadar dok ingat je..kenalah beramal.Mak saya sejak bersara memang macam ustazah.Hu3

Yang kat atas tu sarapan pagi.Maggi goreng,sosej bakar,tomato potong2 je buat ulam dan telur dadar.Maggi tu bukan yang instant.Saya beli yang kosong je.Selain murah,xdelah bahan perasa yang berlebihan.Kuantiti pun banyak.Ada 10 keping baru RM 3.20.BUat je macam mana kita goreng bihun.Tumbuk ikan bilis n bawang putih,pastu tumis.Then,letak la 1 sudu sos tiram,cili kisar dan kicap.Nak letak apa-apa pun boleh.Udang ke,sotong ke.kat rumah ni ade sayur sawi dan tauhu dan fish cake je.B4 tu maggi kena rebus dulu ditoskan.

Xtually sosej n telur tu pun boelh masukkan sekali.Saja je nk buat asing2.Biar nampak meriah sikit.Air pagi ni..air milo.

Macam saya kata b4 ni jgn pening2 sgt nk masak ape.Masak je apa yang ada.Kalau kita dari muda dah cerewet susah nanti bila dah tua.Bukan semua orang air tangannya sama.Ye x?Lagi-lagi bila dah sakit ataupun tak kuat nak masak lagi.Kan dah susah.Nanti..mula nak kata itu dan ini.Sudah lah tua,dosa pula yang dapat.

Mak saya pun cakap masak ni xde resepi istimewa...saya pun sama.Yang saya baca cume bismillah n doa supaya makanan tu tak beri mudharat pada keluarga.

Agar-agar strawbery dan santan







Agar-agar ni saya buat instant.Ni,xtually lebih abah buat untuk makan berdamai.Kalau letak kat rumah je memang tak terusik sebab abah memang sibuk dengan tempahan jahitan langsirnya.Jadi,abah bagi saya.Anak-anak bila dah nampak kotak agar-agar ni cepat-cepat suruh saya buat.Nak 'the day yu yu' kata nya.So,petang Sabtu,saya pun buat lah.Jadi pencuci mulut lepas makan.Lauk harini pun biasa2 je.Sambal tauhu,ikan goreng dan sayur sawi tumis air.Yang ni saya tak snap pun...

Cucur Udang




Ini pula sarapan pagi Sabtu.Simple je.Cucur udang adabi.Cubalah,senang je..ikut resepi kat belakang pek.Memang sesuai untuk orang bujang ataupun orang yang nak cepat.

Sayur Kailan




Hari Jumaat kelmarin abah datang.Just goreng sayur kailan ni je.Tambah udang dan tauhu.Sebab dah banyak lauk yang abah beli.Nanti membazir pulak.

Saturday, August 15, 2009

Sambungan...Bukankah Yusof Pasangannya Zulaikha?? Isteri atau hamba..

Dia merenung jauh..melihat anak-anaknya yang masih kecil.Kala ini dia boleh selamatkan anak-anak bila mereka minta pertolongan.Adik nak susu,kakak digigit nyamuk dan macam-macam lagi karenah anak-anak.Tapi..macammana bila dia pergi dulu?Boleh ke dia menolong mereka dari sana.Belum sempat dia mengajar anak-anak tentang solat,tanggungjawab sebagai muslim,mengaji,menutup aurat dan sebagainya.Takutnya bila difikirkan.Jadi,masa yang ada manfaatkanlah.Ajar mereka jadi anak yang soleh dan solehah.

*******************************************************************
Bila aku cakap pasal kerja abang akan bagi kerja.Akulah ‘personal assistant’nya katanya.Bab-bab menulis,isi borang,malah tugasan sekolahnya pun aku sering membantu sebab abang selalu meminta ideaku. Ditambah pula dengan latar belakangku yang mempunyai ayah seorang guru dan ibu pembantu tadbir sekolah.Jadi,hal-hal sekolah sudah menjadi kebiasaan. Tugas mendidik anak-anak juga suatu kewajipan yang kadang-kadang takut aku dibuatnya.Inilah tugas yang paling berat abang beri dan dia selalu kata banyak yang kita kena buat. Abang berjenaka denganku “Didik Kak Long jadi astronot, Abang Ngah doktor dan Uda peguam”. Dalam jenakanya aku berfikir bukan semudah itu.Untuk mengajar anak mengenal huruf pun perlu ketekunan.Bagiku guru di sekolah tadika itulah guru yang paling mulia kerana dialah anak-anak boleh membaca.Tapi..orang selalu tidak memandang dari bawah.Orang suka melihat yang di atas.

Bagi orang lain jika duduk di rumah semua tugas perlu dilakukan.Dari hal mengemas,membasuh,menjaga anak,menjaga suami dan segalanya.Kadang-kala kasihan si isteri tanpa ucapan terima kasih.Inilah yang selalu terjadi.Lagi-lagi bagi orang-orang veteran yang sememangnya dengan tradisi sedemikian.Baginya itu adalah tugas perempuan semata.Ya,aku juga ingin melakukan begitu.Baru aku puas hati. Tapi..tidak pula bagi kami.Walaupun aku duduk di rumah segalanya dilakukan bersama.Pendek kata ada pembahagian tugas.Sememangnya suamiku ringan tulang membantu.

Baginya ada lagi tugas yang wajib.Kerja rumah katanya tidak wajib.Itulah yang dia akan cakap bila aku takut tak larat nak berkemas bila tak cukup tidur.Untuk layan abg berbual.Dia suka kejut aku malam-malam.Bila nak menggosok bajunya pun aku lakukan ketika dia bekerja.Aku akan gosok semuanya.Kalau tak dia akan tegur ”Sayang tak payah lah gosok.Buang masa je”.Aku memang arif benar dengan perangainya.Bila sekali dia sebut,jangan ditanya lagi.

Tapi…sekali orang memandang lain orang berfikir.Aku pula yang dikata.Walhal memang itu sikap suamiku.Tambahan pula aku mempunyai masalah tulang belakang.Aku tidak boleh membuat kerja berterusan dan juga kerja-kerja berat.Memang sejak aku tahu masalah ini bermula ketika hendak masuk ke sekolah menengah,ibu bapa ku menegah aku melakukan kerja-kerja berat.Orang lain tak tahu apa yang aku alami.Macammana rasa sakit belakangku ini kalau melakukan kerja-kerja yang melibatkan pergerakan membongkok. Terngiang-ngiang lagu nasyid “sedih pilu haya Engkau yang tahu”…. Bukan itu saja,aku juga mempunyai alergik kulit yang kritikal.Doktor cakap aku tak boleh dengan cuaca yang tidak sekata.Bila panas,kemudian masuk ke tempat yang berhawa dingin badanku bengkak,gatal sehingga tidak boleh bernafas.Tanyalah kawan-kawanku di kampus,kerap aku naik ambulan dan ke hospital.Itu semua orang tak tahu.

Sungguh aku tidak faham dengan apa yang dikatakan malas.Setahu aku kalau malas tu langsung tak buat kerja.Terfikir juga aku perlu ke aku menunjuk-nunjuk ketika di rumah mertua? Aku sudah melakukan apa yang patut.Mungkin bagi mereka belum cukup lagi.Jika aku berbaring pun bukan saja-saja.Aku mempunyai anak kecil yang menyusu.Berbaring adalah kondisi paling selesa buat anakku.Anakku seakan tahu yang hatiku tidak tenang dan otak sentiasa berfikir ada lagi ke kerja yang hendak dibuat.Sedangkan dia hendak menyusu.

Aku dilahirkan dalam keluarga yang kecil.Maka tugasan di rumah dilakukan sendirian.Tidak seperti abang yang berkeluarga besar.Kekok aku bila ramai-ramai.Tak tahu nak buat apa.Aku juga kekok buat kerja di depan orang.Kalau memasak takut ada yang tidak kena.Jadi selalunya aku hanya membantu.Mangkin sebab aku bukan ketua di dapur dan hanya membantu nampak seperti aku tidak arif. Sedangkan di rumah sendiri dapur umpama pejabat.Setiap hari aku memasak.Aku bebas hendak masak apa.Aku juga memasak dengan hati yang tenang tanpa gangguan.

Birasku ade juga menegur pasal kerja ni.Aku pun terangkan yang aku tidak reti buat kerja depan orang.Dia cakap “tak bolehlah macam tu”.Semasa aku tinggal sementara di rumahnya,bila dia ke pejabat aku menyapu,membasuh guna tangan sebab masa tu tak tau guna mesin automatik,basuh bilik airnya yang berkarat.Tapi,dia tak perasan semua tu.Untuk melakukan tugasan lain aku takut dia tidak berkenan pula.Takut kain yang dilipat salah,takut susunan bunga salah.Jadi,mungkin nampak aku macam tidak melakukan kerja.Apapun aku cuba perbaiki diri dan positif menerima teguran.Kadang-kadang terfikir juga dek kerana takut sebab nak manjaga hati orang,akhirnya memakan diri pula.

Macam tu juga bila di rumah mertua,aku buat semua kerja bila mereka ke kebun.Bila balik dari kebun,semua dah siap.Termasuklah masak.Jadi,kenapa pula ada pertikaian. Bila aku minta pandangan abang,abang cakap”biarlah,buat tak tahu saja.Mak memang macam tu”.Dia juga berpesan jangan ikut cara kakak iparnya yang sememangya bercakap lepas.

Pernah juga bila aku bertanya kepada birasku.. “nak masak apa ni kak?” “ Biar je lah, takut nak masak.Nanti salah masak kena marah” jawapnya. Birasku orang Kelatan.Apa yang dimasaknya sering dipertikaikan oleh ibu mertua.Padaku,bersyukur ada orang hendak masak. Ketika itu serba salah dibuatnya.Nanti dikata tidak buat kerja pula…

Suatu hari aku berbual dengan abang.Aku cakap minta maaf kepadanya sebab kalau selama ni aku susahkan abang.Abang pun pelik kenapa aku cakap macam tu. Aku cakap ibunya memandang serong walaupun aku tidak bekerja,tugasan rumah dia lakukan juga.Abang cakap “Biarkan jelah.Buat apa nak pelik, abang kan memang macam ni.Memang sepatutnya abang tolong sayang.Sayang tu lagi kesian kena jaga anak-anak sampai tiga orang”. “Habis,Kak A tu mengiyakan macam mana pulak?” Balasku. “Biarlah dia tu,jangan fikir sangat.Jangan ikut cara dia.Kita dengan cara kita”.Aku pun terdiam. Sebelum tidur abang pesan kalau baca blog orang,baca macam baca suratkhabar.Sekadar lalu saja.

Bila aku bertanyakan “kenapa abang buat macam ni? Abang tak kisah ke?” “Sebab abang sayang Sayang.” Sebab tu kita ditakdirkan bersama.Maksudnya abang adalah pelengkapku.Aku juga memang rasa aku betul-betul isteri bukan seperti hamba.Abang cakap aku permaisuri.Aku selalu cakap abang macam orang dalam novel.Sungguhpun begitu aku tetap menjaga keperluannya.Makan minum dan pakaian dan sebagainya.Rumah aku pastikan kemas.Bila pulang dari bekerja,dia akan terus ke dapur dan buka tudung saji jika tidak berpuasa.Abang memang nampak tidak berisi sebab dia akan mengeluh bila rasa berat badannya naik.Dia akan berjogging setaman.Maklumlah dia atlet di kampus dahulu.Pendek kata walaupun banyak makan,dia menjaga badan.Orang pula berfikir sebaliknya.Suamiku kurus sebab banyak yang perlu dilakukan.Itulah suamiku,raja di hatiku dan anak-anak.Biarlah orang berkata.Apa yang penting rumahku adalah syurgaku.Suamiku adalah sifuku.Bila di rumah aku bahagia walaupun adakalanya di luar aku derita.

Bukankah Yusof pasangannya Zulaikha???

Bersambung.......

Friday, August 14, 2009

Komen untuk 'tatapan buat isteri'

Komen Pertama dr en.md4it

heh! actually pompuan ni lemah lembut.. dan lemah lembut ni x de kena mengena dgn aturcara kehidupan seperti apa yg cik ina katakan.. ni gambaran keluarga dahulu kala.. 70's atau 80's kut.. tapi dlm keluarga moden sekarang rasanye dah x de yg macam ni.. ntah ler.. tp mmg sy x nampak.. baik pada jiran2 sy .. keluarga2 adik-beradik sy.. keluarga saudara-mara sy.. dan x nampak pun kerusi malas dah 8) rata2 suami suka membantu.. kalau memasak kat dapur silap2 take over the control pulak.. jiran2 ada yg membasuh, sidai kain, dsb nye.

kalau tnya sy pulak.. sy buat semua nye, kecuali memasak sbb dapur kita sempit sikit... basuh pinggan sendiri2 dan anak2 pun di latih mcm tu.. kalau kuali & periuk wife basuh tp bab tenyeh (polish) kuali periuk itu sy buat.. wife menyapu bhgn bawah sy ambik bhgn siling... wife mesin kain dan sidai, sy melipat dan iron.. pg2 sy hantar anak, wife yg x keje boleh collect anak.. wife beli barang dapur, sy tolak trolley dan que utk bayar.. wife menguruskan anak2 siang aje, mlm2 tugas sy pulak, berde'hik' aje anak nak susu sy dah sedar dan bingkas pi buat susu..;D so apa lg??

Komen kedua dr epi

erm.. for me. untung lah kalau dpt suami yg rajin bantu. tgk pada biras.. dan abg ipar mmg diorg bantu. tp ade lah tugas2 nya yg die bantu. best je tgk.. before kwin ni pon. tunang epi dah ckp. SAMA-SAMA KUAR CARI REZKI.. SO SAMA2 LAH BUAT KEJE UMAH. wait and see. tp..tak tahulah kot. rasa dgn tugas die tu mungkin byk keje yg epi kena pikul.
tp..satu je epi bg contoh kt tunang epi. my dad. sgt ringan tulang.. terharu. untung my mom.

Komen ketiga drpd org yang saya amik artikel tu cik ina

assalamualaikum En.Mad4it,maaf sekiranya apa yg saya bentangkan menyinggung en.mad4it atau sesiapa...saya tak berniat nak menyinggung sesiapa pun.Petikan tu pun saya copy paste kat dlm internet gak...saya sebagai mentor kaunseling di tempat sy berkerja,tertarik dgn petikan tu...dan saya cuma ingin mencari masih adakah isteri2 yg dinyatakan dlm petikan itu..Jika sekirannya masih ada,sy sebagai selaku mentor kauseling rumah tangga (di tempat kerja saya)ingin membantu dgn cara motivasi...bagi mengeratkan lagi hubungan suami isteri dan anak2...agar dapat kita mencapai keluarga bahagia bak kata pepatah "RUMAHKU SYURGAKU" Itu saja en.mad4it...hanya niat utk membantu...dan sekiranya ada masalah dlm hal rumah tangga,apa2 masalah pun...saya sedia membantu para isteri dan suami di alam cyber ini...Dan saya juga kagum dgn en.mad4it krn sudi berkongsi cerita...dan inilah yg kita mahukan...suami isteri saling bantu membantu diantara satu sama lain...dan anak2 juga di didik supaya berdikari...syabas en.mad4it...dan ini sedikit sebanyak dapat kita tauladani dlm kehidupan seharian kita...

Komen keempat dr epi

sebenarnya mmg ade lagi lelaki macam tu. bukan semua lelaki rajin bantu kat umah. ade lah segelintir yg lps tgn tugas2 rumah padahal sama2 cari rezki. ade gak yg isteri tak kje.. so suami pikir.. hal umah anak2 semua wife kena uruskan. hal duit je suami support. percayalah...

Macam-macam komen kan...apapun kita kena bersyukur dengan apa yang Allah beri.Hidup ni kan kena saling membantu.Yang xdapat suami ringan tulang tu cubalah nasihat.Jangan merungut dok kate jaga suami first class tapi dibelakang merungut.Kan tak ikhlas tu namanya.Yang ada suami ringan tulang pun x boleh nak dok saja.Even suami melarang buat kerja.Buatlah sorok2 bila suami xnampak.Hu3..macam saya je ni.Apa yang penting??? KERJASAMA.

Tatapan untuk isteri (Tanggungjawab sebagai seorang wanita,isteri dan ibu...)

Ujar lelaki,wanita itu lemah...
Ujar wanita,mereka adalah lembut...

Antara lemah dan lembut...banyak perbezaannya..Namun ada yg tidak rela mengakuinya.Telah ditakdirkan...krn lembutnya wanita,tidak gemar perbalahan.kecuali jika terpaksa.Lalu wanita pun diam.Diam seolah-olah menerima...dlm diam wanita gigih melaksanakan kewajipan.Dlm diam wanita terus-terusan bekerja.Di pejabat sebagai kerani,di rumah sbg suri.Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari,hingga jarum jam tegak bertindih jari .

Lelaki yg mengaku kuat...celik mata sarapan sudah terhidang.Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang.Isteri yg dikatakan lemah...bergelut didapur memasak...suami yg mengaku gagah...bersantai dihadapan TV tidak bergerak.Selesai memasak,wanita menguruskan anak2,menyapu sampah,mengemas rumah yg berselerak.suami keletihan krn memandu di jalan yg sesak,berehat menonton TV sambil ketawa.Dlm diam wanita terus berlumba dgn masa, memandikan anak,melipat pakaian dan membasuh baju.Kakitangan digerakkan dgn laju,menyiram pohon2 yg mulai layu.sebelum solat magrib utk sujud...menyembah pada yg satu.Makanan dihidangkan selepas solat.

Selesai kerja rumah,anak2 di ajar mengaji,sedang si suami tersadar semula seperti tadi.Sebagai isteri kesetiaan seorang wanita sentiasa diuji.Dlm diam semua tugas rumah segera dibereskan...

Lelaki terpelajar celik hati...ingin menghapuskan diskriminasi,lantang membela nasib wanita...memberi kesedaran supaya segera bangkit.Meminta lelaki jgn lagi memperlakukan wanita mengikut adap tradisi.Hukum agama telah terpapar!!! Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak,membasuh pakaian,menyediakan makanan...Jika suami tidak berdaya melakukannya...seorang pembantu wajar disediakan.Lelaki yg hanyut dlm keasyikan,tidak mampu menerima perubahan .Rela bertahan bagaimana jua,asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati.Dlm diam wanita yg sering dianggap lemah meneruskan hidup dlm segala kekuatan."

*************************************************************************
"kekayaan yg paling kaya ialah AKAL,kemiskinan yg paling besar ialah JAHIL,keburukan yg paling hodoh ialah SESAT."

"Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,jika diri sendiri tak seindah SULAIMAN,mengapa mengharap teman setampan YUSUF,jika kasih tak setulus ZULAIKHA,tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,jika tak sekuat SARAH,mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W."

"Tak guna Ada MATA kalau tak dpt MELIHAT.Tak guna Ada HATI kalau tak tahu MENILAI.'

sekian dulu buat tatapan para isteri...

Nanti..kita tengok apa pulak diaorang komen..yang pasti my hubby x macam ni.Alhamdulillah,satu bonus.Semasa saya mengandung tahun ni bila saya nyatakan hasrat nak bekerja dia cakap x payah dulu.Nanti penat.Apapun secara automatik keikhlasan tu datang untuk melakukan segala tugas.Apatah lagi jika kita memang sbg surirumah.Cuma zaman sekarang wanita pun turut bekerja..ada yang merungut juga apabila segala perkara tergalas dibahu.Sedangkan suami yang juga orang yang terpelajar tidak membantu.Jadi,bagi yang merungut tu kalau tak ikhlas luahkanlah...

Ada apa dengan bulu kening???

al kisahnya, saye kan mengajar Anatomi dan Fisiologi..hrmm..sape kate jadi cikgu sains xboleh nk bagi tazkirah kan??? boleh jugak jadi pendakwah dan role model kepada org yang dekat dengan nya iaitu murid-muridnye...

topik yg saye kena ajar pada suatu hari ini adalah anatomi mata...hurmm..byk yg kita boleh cakap pasal mata ni..tp sbb kena ikut timing utk hbskan silibus..so cilok la sikit2 mase ngaja utk bg input pd students...

~ bulu kening...
"saye pasti kamu semua tau kat mana bulu kening terletak...pegang bulu kening masing2...rase tak ade tulang yg membonjol kat situ? tulang tu kita panggil bahagian supraorbital di tulang frontal..."

"ape fungsi bulu kening???"
ape yg tercatat dalam power point: melindungi bahagian anterior bebola mata daripada peluh, habuk dan bendasing

spt biase cikgu akan explain dengan lebih DRAMATIK lagi...

"cuba bayangkan peluh yang menitik2 dari dahi... sampai kat bulu kening, die kona ke tepi...pastu jatuh....xmasuk dalam mata...(sambil melakonkan seperti dalam skrip)ape jadi kalau xde bulu kening? peluh tu boleh masuk dalam mata n kamu akan rase pedih2 mata..haaa..."

terfikir sejenak student2 tu..(mungkin pk pasal peluh atau pk pasal cikgu come dpn dorg ni buat lawak kot..huhu)

"kalo zaman skrg ni tudung pon nk ade awning, mata kita pon nk jugak ade awning..jadi..JANGANLA CUKUR BULU KENING...."

sambil2 ajar anatomi kita ajar jugak students supaya bersyukur dengan kurniaan dan ciptaan Ilahi...indahkan ciptaan Nya??? =)

Hu3..ni saya amik dr blog adik saya.berminat sungguh dgn cara pengajarannya..so,tepek kat sini pulak ye mak iti.

Bukankah Yusof pasangannya Zulaikha??

Dia seorang isteri yang biasa sahaja.Seorang surirumah sepenuh masa dengan tiga orang anak-anak yang comel. Tapi jauh di sudut hati kecilnya,tidak bermakna untuk selamanya dia begini. Cuma mungkin belum rezekinya lagi.Sudah 6 surat temuduga tersimpan.Bukan dia tidak mahu pergi.Banyak kali sudah disuarakan hasratnya.Suaminya belum mengizinkan.Acapkali si suami berkata “rezeki ada di mana-mana”.Maksudnya itu kadang-kala sukar difahami.Yang pasti mungkin si suami hendak isterinya mengikut jejaknya sebagai pendidik.

Kadangkala ada juga idea nekadnya untuk bekerja.Terfikir hendak ke kota sendirian.Bekerja di tempat lamanya dan macam-macam yang menerjah di minda.Sudahnya semua itu berkubur begitu sahaja dek pujukan si suami.Bila difikirkan tentang keberkatan, adakah berkat jika dia bekerja??Itulah yang membuatkan segalanya tinggal impian.

Diam tak diam sudah setahun lebih aku duduk kat rumah ni..dan macam-macam yang aku lalui.Rasanya lebih baik terasa hati dengan rakan sekerja daripada keluarga sendiri.Orang hanya melihat dan berkata.Tapi..tak tahu apa yang terjadi sebetulnya.Macam tulah selalunya..jarang kita ni berfikiran positif.Apapun aku bersyukur sebab ada suami yang memahami dan dapat membesarkan anak-anak di depan mata.Dia sering bermonolog sendirian.

Hidup berumahtangga ni bukan semudah yang disangka.Adakala macam laut juga sekejap tenang,sekejap dilambung ombak.Bila antara kita suami isteri dan anak-anak gembira,bahagia..ada orang lain yang tak berpuas hati.

Benarkah Yusof pasangannya Zulaikha??? Macam tu lah kenyataannya.Sering dilihat pada kad jemputan yang Yusof pasangannya adalah Zulaikha.Bukan dia tidak pernah bekerja.Terakhir dia bertugas di syarikat swasta sebagai Pengurus Pentadbiran.Keputusan untuk berhenti memang mendadak untuk mengikut suami bertugas di negeri kelahiran.Bukan tidak boleh mengajar di kota,tapi suaminya lebih suka tinggal di pedalaman.Inilah pengorbanan paling besar walaupun dia tahu apa yang bakal terjadi.Apatah lagi dengan sikap ibu mertua yang amat dikenalinya.Jika tiada wang,umpama hidup tidak akan selamat.Mungkin dikata orang,dipersalahkan dan macam-macam pun boleh terjadi.


Ya..memang aku sayangkan abang.Ukhuwwah ni tak dapat nak dibeli di mana-mana.Jadi..sudah muktamad keputusan.Dan mudah-mudahan semua ini adalah jalan terbaik demi abang dan anak-anak.Semoga aku tabah untuk harungi segalanya.

Bersambung…..

Yang Pergi Takkan Kembali Lagi

"Aku adalah pengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku..."

Kata-kata ni adalah dr blog Allahyarham Ustaz Asri Rabbani…Al-Fatihah buatnya.Saya pasti ramai yang suka dengan nasyid2nya.Saya membesar dgn nasyid2nya yang dulunya dikenali dgn Nada Murni.Dengan nasyid2 nilah juga saya mendamaikan hati saya jika hati saya sedih.Secara x langsung ia akan buat hati saya tenang sbb segalanya akan berkait jua dgn Allah Yang Esa.

Bila-bila saja Allah akan menjemput kita.Tidak kira di mana dan ketika bila.Apakah persediaan kita.Mak saya selalu pesan kalau ingat mati kita kena berusaha bukan dok ingat je.Jadi..kepada semua kalau ada salah silap tu sebelum tidur kita maafkan semua orang.Tidak kira siapa pun mereka.Sekurang-kurangnya memudahkan urusan.Lagi2 kepada mereka yang cakapnya tidak bertapis macam orang-orang tua yang tidak berpendidikan.Maafkanlah mereka.Dan jika ada salah dan silap masih boleh diperbetulkan selagi hayat dikandung badan.Sama-samalah nasihat-menasihati.Kadang-kadang kita tak nampak salah kita.Kita rasa kita ok.Tapi,pada pandangan orang lain kita tak ok.Jadi,tidak adil menilai diri kita sendiri.Seperti kita mengatakan diri kita rajin orang lain malas.Sedangkan kita tak tahu apa yang terjadi sebnarnya pada orang yang dikata....apa yang penting BERFIKIRAN POSITIF..

Wednesday, August 12, 2009

Lukisan kakak



Ni..bunga yg kakak color.saja tepek kat sini.Die yg soh letak.

Puding mangga







Nilah puding mangga yang saya buat dgn kakak.Well, kalo nk cepat n senang n jimat beli je instant.Tp nk buat sendiri boleh gak.Saya selalu guna agar2 serbuk (yang sukatan airnya 1 liter).Plus 2 cawan air,2 cawan susu cair.gula 1/2 cawan sedikit warna kuning n perasa mangga.Guna star brand punya.Didihkan dalam periuk atas api..n tuang dalam acuan.Boleh dimakan dengan buah-buahan koktail.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails