SALAM

buku tetamu

Monday, April 9, 2012

Rumah baru-Part 2

Bulan April yang terasa sangat meletihkan..rasanya penat otak lagi penat dari penat fizikal...sampai kadang2 me n my hubby tak boleh nak tido malam gara-gara memikirkan pasal rumah..kalo duit memang ada banyak...takde la fikir cmni kot..hehe..


Emmm..sekali lagi gambar2 tak dapat nak dimasukkan..sbb amik guna hp je..pastu hp ni x detect dekat pc@netbook ni...will try the best..Gambar-gambar defect pun dah ambil..alhamdulillah,wireman dah siap pasang plug2 yang wajib(memang diberikan oleh pemaju)...tu pun sebab saya call pemaju asyik tanya bila elektrik boleh guna..sederet dengan rumah saya...I'm the only one yang dipasang dulu...bak kata tukang mozek 'kalo u tak kejar itu pemaju,memang dia takkan buat'..


Memang satu pengalaman baru uruskan rumah sendiri..cm nila mak dulu agaknya..ke sana,ke mari..dari bab pilih mozek,grill,lampu,tambahan wiring..bukan ambil masa sehari dua..perlu comparison harga..nak tau kualiti..The best..kami buat semua bersama..pilih sama2..so xdelah terasa beban sangat..nak dibandingkan kalo orang yang kena buat sensorang kan...yang tak besrt..pening pun sama2 hehe...


Ok..ni nak citer pasal mozek dan wiring dulu...bukan untuk publish suka2 hati..tapi untuk rujukan saya di masa akan datang juga..filing memang buat untuk rumah ni..tp..kena gak simpan kat tmpt lain kan...


UNTUK MOZEK...


Setelah kami finalize..ada 2 tukang yang boleh dikatakan resonable dan negotiable..Dua-dua chinese..Maklumlah kawasan Labis ni...dipelopori dgn org die ...Bg nama Mr S,MR Y..hehe


Akhirnya..kami sepakat pilih MR.Y..walaupun harganya mahal RM800 dr MR.S


Sebab-sebabnya..pakej MR.Y(12k) termasuk


1.Warna tile(lebih banyak pilihan).yang kami nak putih kelabu..
2.Saiz tile...untuk MR.Y dapur dan car poarch guna tile 12x24,bentuk panjang.macam papan..MR.S bagi quotation untuk 12x12 je
3.Tambahan tembok batu..sebelah longkang(boleh jadi tempat duduk)
4.Design boleh pilih..ade pilihan design..means ade gambar..
5.Buang satu slide tingkap..just jadikan 2 slide je..
6.Rak marmar dalam bilik air
7.Ruang tamu tile 24x24
8.4 Bilik tile 16x16,ruang tamu kedua tile 16x16
9.Kabinet dapur 2 table(part ni..tile mahal sket RM28 sekeping 24x24)
10.Pecah dinding besarkan dapur
11.Alihkan salur gas ke luar
12.Buat paip tambahan untuk mesin basuh
13.Wall kabinet 12x12
14.Alih pintu dapur
15.Takungan air  dipoach.diaakan korek dalam sikit.supaya air terus keluar
16. yang best die ni..bgtau combination warna..yang sesuai dan tak...


yang lain2 nanti pklg..hehe..


UNTUK WIRING


Pun ada 2 pilihan  juga.......


Yang ni sebenarnya da over budget..Ingat nak invest sampai 2k je..tp jd 5k..


Wiring yang pemaju bagi adalah yang basic2 je..then..yang lain2 kena tambah sendiri..Pada asalnya tak nak pasang kipas dulu..tp bila dpk2...dinding kene tebuk dan jd comot..lebih baik wiring settle terus. .


Yang ni..pakejnya termasuk:


1.Lampu kalimantang 3 biji
2.Downlight 4 biji
3.Kipas remote-2
4.Kipas berlampu-1
5.Kipas biasa -1
6.Lampu  bentuk kotak-1
7.Water heater -2
8.Auto gate set
9.Tukar tempat suis bentuk besar
10.Point astro
11.Tambahan plug
12.Alihkan plug(bahagian dapur,dinding yang kena pecah)
13.7 point kipas
14.8 point downlight
15.Door bell
16.1 lampu hiasan besar 
17.Point hud dapur
18.Point kipas tarik angin 
19.Kipas tarik angin 10'
17.Upah pasang 4 kipas biasa,4 downlight,1 lampu hiasan,7 lampu kalimantang, (sudah dibeli awal)
***yang lain2 barang semua die punya dan termasuk upah pasang,tarik wayar untuk wiring,plaster semula..


nampak cm sikit je kan..tp..byk yg nak kena bayar...hu3...




Sekian..gambar2 tak tau knp hp ni xnk connect kt pc ni..xleh detect...


2 comments:

  1. salam,
    sama lah kita tengah pening pasal nk masuk rumah baru ni. So, ape progress skrg? jenguk2la blog saya ada jugak update pasal rumah baru

    salam perkenalan

    ReplyDelete
  2. wslm..husna..salam perkenalan juga..skrg alhamdulillah da masuk minggu ketiga di rumah baru..tapi complaint still in progress.da duduk byk gak yg defect..kami buat yg basic2 je..dptla cpt masuk umah ni..rmh2 lain..tgh renovate besar2 an..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails